Az oroszok megtorlással fenyegetőznek a finn NATO-csatlakozás miatt

Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő így reagált arra, hogy Finnország vezetői bejelentették, támogatják országuk NATO-csatlakozását.

A NATO bővítése nem járul hozzá az eurázsiai biztonsághoz, Finnország csatlakozása a szövetséghez pedig fenyegetést jelent Oroszország számára – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozva. „Egy újabb NATO-bővítés nem teszi stabilabbá és biztonságosabbá kontinensünket”  – mondta a szóvivő.

Peszkov szerint az Oroszországi Föderáció a helyzetre reagálva a kiegyensúlyozás és önnön biztonságának garantálása érdekében intézkedéseket fog kidolgozni. Hozzátette: Oroszországnak a finn NATO-csatlakozásra adandó válaszlépései attól függnek majd, hogy a szövetség katonai infrastruktúrája milyen mértékben kerül közelebb a határáig.

A finn bejelentésre reagált az orosz külügyminisztérium is – írja a Guardian nyomán a 168ora.hu . A közlemény szerint „Oroszország kénytelen lesz reagálni Finnország azon döntésére, hogy csatlakozik a NATO-szövetséghez”.

Moszkva szerint Finnország NATO-csatlakozása „gyökeres változást jelent az ország külpolitikájában”. Ezért „Oroszország kénytelen lesz katonai-technikai és egyéb jellegű megtorló lépéseket tenni, hogy megállítsa nemzetbiztonságát fenyegető veszélyeket”.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek