Az őrület folytatódik: fegyveres járőröket küldött az utcákra Lukasenka

Szélsőséges amerikai és lengyel provokációk megelőzésére hivatkozik a fehérorosz elnök.

Az államfő kedden adta ki az utasítást azzal az indoklással, hogy „garantálni kell az emberek biztonságát otthonukban, a munkahelyükön, az utcán a nap bármely szakában".

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

„Az a legfontosabb a rend fenntartásában, hogy megállítsuk a banditákat" - mondta Lukasenka a Pul Pervovo Telegram-csatornán közzétett videóban. Hozzátette: „Fegyveres járőröket kell küldenünk az utcákra, legalább pisztoly legyen náluk!".

Múlt héten Lukasenka bejelentette, hogy számos „szabotőrt", köztük ukrán és fehérorosz állampolgárokat vettek őrizetbe egy „terrorellenes műveletben" az ukrán-fehérorosz határon. Januárban a hatóságok a nemzetbiztonság veszélyeztetésének és szélsőséges eszmék terjesztésének, valamint az államhatalom megdöntésére tett kísérletnek a gyanújával vizsgálatot indítottak külföldön élő független szakértők és politikai elemzők egy csoportja ellen.

Tomasz Siemoniak, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter teljesen alaptalannak nevezte szerdán Lukasenka azon kijelentését, hogy az amerikai és a lengyel hírszerzés "provokációt készít elő a lengyel nép ellen". A lengyel miniszter szerint a fehérorosz elnök vádaskodását a hazai közvélemény számára előadott információs háború részének kell tekinteni.

A BelTA fehérorosz hírügynökség adott hírt arról kedden, hogy Lukasenka szerint „a lengyel és az amerikai hírszerzés nagyszabású provokációra készül a lengyel emberek ellen, de ennek elkövetésével Oroszországot és Fehéroroszországot próbálják majd vádolni".

„Ez teljes képtelenség" - szögezte le Siemoniak a Zet rádiónak nyilatkozva, kifejtve, hogy Lukasenka, rendszeresen támadja Lengyelországot, furcsa történeteket ad elő, hogy feszültséget keltsen és magára vonja a figyelmet, valamint hogy a fehérorosz közvéleményt mozgósítva bizonyítsa Oroszországnak: ő Nyugat- és lengyelellenes nézeteket vall. Hozzátette: egy demokratikus ország titkosszolgálata nem árt a saját polgárainak azzal a céllal, hogy bizonyítson valamit.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek