Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet is alapítványi fenntartásba vonhatják

Semjén Zsolt tegnap nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely az egyetem modellváltását szabályozza.

Új modellben működhet tovább a Színház-és Filmművészeti Egyetem – közölte szerda reggel az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedd este be is nyújtotta az országgyűlés elé a modellváltásról szóló törvényjavaslatot.

A javaslat szerint létrehoznák a Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítványt, amely közérdekű vagyonkezelő formájában fogja biztosítani az egyetem alapítói, fenntartói jogainak gyakorlását, működési feltételeit, intézményfejlesztési céljai megvalósítását.

A Magyar Közlönyben olvasható indoklásban az áll, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem működési modellje az elmúlt három évtizedben a hallgatói létszám folyamatos növekedése ellenére sem változott. Az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amely csak egy korszerűbb működési modellben valósítható meg. Az átszervezéssel az intézmény képes lehet saját minőségelvárásainak, és a piaci környezet elvárásainak megfelelő feladatellátásra.

Az ITM hozzá tette, hogy a modellváltás a jövőben a magyar kultúra fejlődését is biztosítja.

A törvényjavaslat arra is kitér, hogy az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának tagjait Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter nevezné ki, az alapítvány vagyonát pedig a kormány biztosítaná.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra