Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Azt hiszi, hogy a macskák agymosó megalomániások, akik világhatalomra törnek? Jól hiszi

A cirmosaink tele vannak parazitákkal, amitől jobban szeretjük őket.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem kell kétségbeesni, a legújabb kutatások szerint nem lehet semmilyen bajunk a parazitáktól. Eddig sokan vitatkoztak arról, hogy a paraziták mentális problémákat okozhatnak, sőt, még a skizofréniával is kapcsolatba hozták, de ezeket a feltevéseket most megdöntötték a tudósok.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A macskákban rengeteg Toxoplasma gondii nevű parazita élősködik, amiket a korábbi kutatások kapcsolatba hoztak a mentális betegségek kialakulásával. Éppen ezért sokáig vitatkoztak rajta az emberek, hogy biztonságos-e a macskatartás. A legújabb kutatást a Cambridge Egyetemen végezték el, a honlapjukon publikált tanulmányban felfedték, hogy 5000 brit gyermek életútját követték a születésüktől egészen 18 éves korukig.

Macska az udvaron
Garai Antal Atom

A tudósok azt figyelték, hogy mi a különbség azok a gyerekek között, akik macskákkal, vagy macskák nélkül nőttek fel. A kutatás végére pedig egyértelműen kiderült, hogy nincs kapcsolat a macskatartás és az elmebetegségek kialakulása között.

A tanulmányban arra is kitértek, hogy a korábbi kutatások mennyire pontatlanok voltak, hiszen a tudósok csak megkérdezték, hogy a résztvevők emlékeznek-e arra, hogy volt-e valamikor macskájuk az életük során. Ezek a válaszok tehát nem tekinthetőek biztosnak, tehát a régi felvetéseket megdöntötték.

A T. gondii egyébként egy nagyon érdekes parazita, hiszen konkrétan átmossa az egerek agyát. A hatására a rágcsálók egy idő után elvesztik a félelmüket a macskáktól, sőt, még a szagukat is megszeretik. Ezután a macskák könnyebben ejtik el a kisállatokat, a parazita pedig bekerül a kis kedvencek szervezetébe.

Vajon a kutyát is megfertőzte?
Garai Antal Atom

A paraziták aztán átkerülnek az emberek szervezetébe, ahol vígan éldegélnek. Az USA-ban megközelítőleg 60 millió ember fertőződött meg a T. gondii-val, de a járványvédelmi központ szerint nincs okunk a pánikra. Az immunrendszerünk kordában tartja a betolakodókat, a legnagyobb probléma tehát csak az lehet, hogy jobban megszeretjük a macskáinkat.

Szóval, ha éppen azon gondolkodik, hogy örökbe fogad egy cicust, akkor nem kell félnie. Egy másik tanulmány még azt is kimutatta, hogy a macskák igazából nem genyák, hanem éppen az emberek társaságára vágynak a legjobban. Tehát a legrosszabb, ami önnel történhet, az az, hogy annyira beleszeret a cirmosokba, hogy kapásból ötöt hazavisz.

(via TheVerge )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Könnyű

Hirdetés