Medián: Bajnai csapata közelíti a Fideszt

Az ellenzéki pártok együtt már népszerűbbek, mint a Fidesz és a Jobbik közösen – derül ki a Medián októberi végi közvélemény-kutatásából.

Alaposan megbolygatta a pártstruktúrát Bajnai és az Együtt 2014 színrelépése – írja a Medián elemzése, amit a HVG felkérésére készített. A közvélemény-kutatást október utolsó hetében, az október 23-i demonstrációk Bajnai Gordon: 2014 nem csak a választás éve lesz 2012. October 23. 21:26 után végezte el az intézet.

Bajnai gyorsan feljött

Első megállapításuk, hogy a megkérdezettek 16 százaléka szerint Bajnai és az Együtt 2014 megjelenése az elmúlt időszak legfontosabb belpolitikai eseménye, további nyolc százalék a Milla demonstrációját említette. A kormánypárti Békemenetet szintén 16 százalék tartotta a legfontosabbnak. A válaszadók 61 százaléka értesült az új ellenzéki szövetség megalakulásáról, és az ő 86 százalékuk tudja, hogy azt a volt miniszterelnök vezeti.

Forrás: hvg.hu
Nyugat.hu

A korábban is létező pártok népszerűsége nem sokat változott a legutóbbi, szeptemberi felmérés óta. A Fideszre a megkérdezettek 22 százaléka voksolna, ha most lenne a választás, az MSZP-re 17 százalék. Ez utóbbi egyébként a szocialisták legjobb eredménye az elmúlt időszakban. A Jobbik továbbra is 10 százalékon áll, az LMP kicsit visszaesett, most négy százalék szavazna az ökopártra.

De ha felkerülne a szavazólapra az Együtt 2014 is, változna a helyzet. A Fidesz és a Jobbik megtartaná jelenlegi támogatottságát, az MSZP-é 10 százalékra csökkenne, az LMP-é háromra, a DK és a 4K egy-egy százalékra számíthatna. Ám a Bajnai-csapat 14 százalékra számíthatna, miközben a bizonytalanok aránya is csökkenne, 37 százalékra.

Kevesebb a bizonytalan

Ebből világosan látszik, hogy az Együtt 2014 szavazókat venne el a szocialistáktól, de ennél sokkal nagyobb arányban mozgósítaná a korábbi bizonytalanokat. Az elemzés szerint Bajnaiék sokkal hatásosabban tudják megszólítani a politikai balközepet, mint az MSZP vagy Gyurcsány Demokratikus Koalíciója.

Forrás: hvg.hu
Nyugat.hu

Az Együtt 2014-et választók saját magukat a politikai közép felé sorolják a bal-jobb skálán, közelebb a centrumhoz, mint az MSZP és a DK támogatói. Az is érdekes viszont, hogy a Fidesz szavazói erőteljesebben érzik magukat jobboldalinak, mint a Jobbik szimpatizánsai.

A változás érzékelhető a politikusok népszerűségi mutatóinál is. Bajnai népszerűsége tavaly májusban megelőzte Orbán Viktorét, és azóta csak javított ezen, szeptembertől újabb hét százalékponttal, jelenleg 41 százalékon áll. Nála csak Áder János köztársasági elnök népszerűbb (43 százalék).

Kritikusak a kormánnyal szemben

Most több ellenzéki politikus is bekerült a népszerűbbek listájára, miközben az elmúlt időszakban itt főként kormánypártiak szerepeltek. Az LMP-s Karácsony Gergely 36, a szocialista Mesterházy Attila 35 százalékot ért el. Orbán Viktor jelenleg 29 százalékon áll.

Forrás: hvg.hu
Nyugat.hu

A kormány munkájának megítélése nagyjából megfelel az elmúlt hónapokban mérteknek. A kormány teljesítményét négy szavazóból hárman gyengének minősítik, sőt, a Fidesz mellett kitartó szavazók 23 százaléka is kritikus a kormánnyal szemben.

Szeptembertől három százalékponttal nőtt azok aránya a teljes lakosság körében, akik szerint rosszul mennek a dolgok az országban. 76 százalékuk véli így.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Bajnai is tudja, hogy mindenki tudja, hogy mit akar

A NyME Savaria Egyetemi Központ adjunktusát, Székely Klára politikai elemzőt kérdeztük a Milla október huszonharmadikájáról, valamint a jelenlegi és a volt kormányfő beszédeiről.

Bajnai Gordon: 2014 nem csak a választás éve lesz

"Politizálnom kell nekem is, nem tehetek másként” - mondta a korábbi miniszterelnök a Milla október 23-i tüntetésén Budapesten, még kicsit rutintalan, de lelkesítő szónoklatban.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet