„Ugye idén is lesznek Bajor napok?” - teszik fel a kérdést mostanában egyre többször a vendégek a szombathelyi Sörpatikában. Nagy hagyománya van már a rendezvénynek a Thököly utcai vendéglátóhelyen, érthető, hogy sokan várják.
A válasz egyértelmű: lesznek Bajor napok, méghozzá szeptember 22-től október 15-ig.
Ilyenkor ősszel tovább bővül a kínálat, amire egyébként egész évben nem lehet panasz.
Aki ide betér körülbelül százféle sör közül választhat. Legyen szó hölgyekről vagy urakról, akár olyanról, aki kevésbé tartja sörösnek magát, egészen biztos, hogy itt megtalálja a maga ízlésének megfelelőt.
„Úgy gondolom, mindenkinek megvan a söre, csak lehet, hogy még nem kóstolta, de majd nálunk” – mondta Komp Arnold, aki több évtizede dolgozik a vendéglátásban, a népszerű Sörpatikát 21 évvel ezelőtt nyitotta meg.
Csak néhány példa: tíz éve kapta a mostani dizájnt a kerthelyiség, 2016-tól minőségi olasz alapanyagokból pizzát sütnek, a pizzatészta is lágyabb, lazább szerkezetű, ahogy az olaszoknál.
A Bajor napok idején pedig a bajor vidékre jellemző ízek is megjelennek a pizzákon feltétként. És ha már ételek, nem maradhat el ezekben a hetekben a klasszikus csülök, a perec, illetve a bajor fehér kolbász, virsli, természetesen bajor édesmustárral.
Ami a söröket illeti ilyenkor 3-4 féle még pluszban bekerül a kínálatba, csapolt és üveges formában. Komp Arnold konkrétumokat is említett: ihatunk majd az Erdinger festweisse bajor búzasörből, amit kimondottan az Oktoberfestre főznek, illetve a Hacker-Pschorrnak és a Paulanernek van még ilyen söre, ami erre az időszakra jellemző.
„Sőt, még a hazai kisüzemi sörfőzdéknél is találunk ezzel az ízvilággal ilyenkor néhány terméket, amelyek közül szintén válogatunk” – emelte ki a vendéglátós.
És, hogy milyen is ez az ízvilág?
„Ezek kicsit erősebb sörök. Ahogy elmúlik a nyár, csökken a hőmérséklet, jönnek a hidegebb napok, a szervezet is jobban befogadja a magasabb alkoholtartalmú italokat. Németországban a sörgyárak erre az időszakra mindig készülnek ilyen sörökkel, és megtartják a maguk őszi fesztiválját, Oktoberfestjét. Ezek a rendezvények közvetlenebbek, családiasabbak, mint a nagy müncheni fesztivál" - magyarázta a tulajdonos.
A Sörpatikában is erre törekszenek, hogy a vendégek otthonosan érezzék magukat, barátságos környezetben. Visszatérnek baráti társaságok, pizzázni járnak családok, vannak fiatalabbak is.
Azt is megtudtuk, hogy ahogy az ételeknél, az italoknál is nagyon ügyelnek a minőségre. Nemcsak az a fontos, hogy nagy legyen a választék, hanem az is, hogy nívós legyen. Ez a sörök mellett a röviditalokra is ugyanúgy vonatkozik. Nagy a kínálat a minőségi whiskykből, külön gin és rum lap is van.
Szívügyük, hogy a nagy márkák mellett jelen legyenek a kisüzemi sörfőzdék is egyedi termékeikkel. Most például ismét van egy új belépő, a békésszentandrási sörfőzde, a környékről pedig a kőszegi és a csempeszkopácsi sörfőzdék is szállítanak nekik.
Minden nap délután négy órakor nyitnak, vasárnaptól csütörtökig este 11 óráig, pénteken és szombaton pedig éjfélig várja a vendégeket a Sörpatika töretlenül lelkes csapata.
„A 2013-as sörforradalom óta egyre tudatosabbak a fogyasztók, sokan tudják, hogy mit keresnek és nálunk meg is találják. De nagyon szívesen segítünk azoknak is, akik szeretnének kísérletezni és még nem leltek rá a kedvencükre” – zárta a vendéglátós.