Halellelúja!!! Vauuu! Francesco!

Halellelúja!!! Vauuu! Francesco! – kb. ilyesmiket kiabáltam a tévém előtt, mintha idióta reality show rajongó lennék, pedig csak váratlan dolog történt az én-, és a keresztények életében. Dél-amerikai bíborost választottak Róma püspökének, egy jezsuitát, aki már a név választásával jelezte, új utakon fog járni. Jorge Mario Bergoglió Ferenc néven pápává választották. Fantasztikus!

Miért?

Az igazság szerint baj van bennem a reménykedő lélekkel, mert soha nem hittem volna, hogy egyházam meglépi azt, amire szüksége van a katolikusnak e világon. Attól féltem, újra visszahódítják az olaszok maguknak Vatikánt, és ezzel igaz, a kúria megerősödik, de nem az Egyház, ami sokkal inkább a hívők lelke, mint a papság. Féltem, hogy Erdő Péter mögé állnak az afrikai püspökök, és olyan dicsőséget szerzünk meg mi magyarok, aminek Orbán Viktor és talpnyalói látják a legtöbb hasznát. Obama után a fekete pápa logikusnak tűnt, főleg, hogy azon a földrészen hódít a katolicizmus. Dél-amerikai pápa viszont radikális lépés tűnt, amire a konzervativizmusáról híres Vatikántól nem vár el az ember.

Jorge Mario Bergoglió
Nyugat.hu

Mario Vargas Llosa: Mayta regényében részletesen megírja, miként találkozott a nyomornegyedekben két ellentétes ideológiájú társaság, a katolikus szerzetesek, és a baloldali gerillák. Az ok egyszerű, míg a félkatonai bandák esténként szegények gyilkolászásával múlatták az időt, már csak két társaság nézett szembe a gonosszal. Mindenki más félt, jogosan, hisz általában golyót kapott, aki az erőszakkal szemben állt. Például Romeró püspök El Salvadorban, aki mise közben lőttek le. Nem volt ez másként Argentínában sem, ahol a tábornokok abuzálták a népet.

Ferenc megválasztása után ostoba kritikaként érte Bergogliót, hogy nem volt elég harcos a diktatúrával szemben, mert (már megint a magyarok) Jálics Ferenc jezsuitát hagyta letartóztatni. Aki, hál, istennek túlélte, és később együtt misézett az akkor már Buenos Aires élére kinevezett püspökkel. Ők kiengesztelődtek egymással. Ha csak a magyar főpapok viselkedését nézzük a Kádár rendszerben, irigyelnénk az efféle gyávaságot. Bulányi György halott, de az emléke nem. Vagyis Bergoglió is együtt működött a fenn álló hatalommal, de nem volt besúgó. Arra viszont emlékeznek az argentinok, mennyit tett azért, hogy enyhítse a városban a szenvedést.

Karrierjét nem véletlenül a lengyel pápának, II János Pálnak köszönheti (ahogy Erdő Péter is), amikor kinevezi érsekké. Ez azért volt érdekes, mert az un. felszabadítás teológiát az elején Vatikán nem nézte jó szemmel, főleg politikai okok miatt. A keresztényeknek mi köze lehet a marxizmushoz? Leonard Boff atyát, például, két éves szilenciumra büntetik. De a szocializmus összeomlásával a helyzet alapvetően megváltozik, és az egyedül maradt kapitalizmusban a szegénység lesz a főprobléma. Maradt a mai napig.

Már nem az egymást szétválasztó különbségek, hanem a cselekedetek következménye lett a fontos. Teszel-e bármit is embertársaidért? Főleg, ha szegény vagy, nincstelen, drogos, aki erőszakot szenved el, és erőszakot tesz másokon? A felszabadítás teológia már nem tekintette Isten akaratának a profit éhségét, és a belőle származó károkat. Megindult egy antikapitalista gondolkodásmód a földrészen, és harminc év alatt végig söpört. Jó példa rá Venezuellából Chavez, akit nemrégen temették el imádkozva a Bolíviaiak. Hugo Chavezt ugyanis mélyen vallásos „komcsi” volt.

A szegényekről tovább nem lehet hallgatni

Amikor Róma püspökének egy dél-amerikai papot választanak meg, az azt jelenti, hogy a katolikus kereszténység társadalomban betöltött szerepe erősödni fog. A szegényekről tovább nem lehet hallgatni. A pápa választó püspökök megkapták Rómában a Vatileaks anyagát, amiben benne van (sok más mellett) a Vatikán nem tiszta pénzmozgásai. Nem hiszem, hogy lemondanak a vagyonról az egyházam, de azt hiszem, hogy a pénz iránya más lesz. Meg is üzente Ferenc az argentinoknak, nem érdemes Rómába jönni a beavatási szent miséjére, a pénzt adják a szegényeknek. A pápai autót most sem használja, szeret buszozni, és utálja, ha különleges figyelmet kap a személye. Már most nyilvánvaló, hogy Bergoglió komolyan gondolta azt, hogy Isten szegénykéjének, Francescónak a nevét veszi fel. Hűha!

Ezt a hűhát csak azért mondom, mert abszolút veszélyben érzem a magyar püspöki kar Audi 8-asát. Borzasztó ciki lesz feudális méltóságként húszmilliós autóban hirdetni az igét a szegényeknek.

Keresztény testvéreim. Mondjuk ki. Ezt vártuk régóta. Olyan jöjjön, aki az életünkkel törődik. Ferencben nem fogunk csalódni, hiszem. És jó lenne, ha nem felejtenénk el Ratzingert, a német pápát, Benedeket, Joseph Ratzingert. Neki köszönhetjük, hogy minden katolikus reménykedve néz Róma felé.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Programajánló