Vas megye eladja balatonberényi gyermeküdülőjét

A megyei közgyűlés elnöke szerint azért van szükség az értékesítésre, hogy ne legyen szükség további elvonásokra és hitelekre. A büki gyógyfürdő tulajdonrészének eladásán is gondolkodnak.

Nemrégiben írt nyílt levelet Tegye félre a megyei közgyűlés a politikai csatákat! (Nyílt levél) 2011. March 17. 15:18 a Vas megyei közgyűlés tagjainak Patyi Elemér, a Szolidaritás a Vidékért Mozgalom elnöke. Ebben – többek között – azt írja, hogy a megye vegye le az eladásra szánt ingatlanok közül a balatonberényi gyermeküdülőt.

A szegény gyerekek egyetlen lehetősége…

Megkerestük Patyi Elemért, aki szóban is megerősítette véleményét, miszerint a gyermeküdülőt nem szabad eladni, inkább fel kellene újítani, hiszen a szegény sorsú gyerekeknek nincs más lehetőségük a nyaralásra. Az üdülőből 500 millió és egymilliárd közti bevételt lehetne szerezni, ezen az áron azonban nem szabad elkótyavetyélni a létesítményt, a költségvetési hiányt más módon kellene pótolni. Hozzátette, a megyének vannak erkölcsi kötelezettségei is, ezek közé tartozik a szegényebb gyermekek támogatása.

Azt javasolta, hogy a megyei önkormányzat adja el a büki gyógyfürdőben lévő, kisebbségi tulajdonrészét. Onnan ugyanis soha nem volt bevétele a megyének, miközben 10 milliárdos nagyságrendben költöttek a gyógyfürdő felújítására. Úgy vélte, a gyógyfürdő már nem szorul önkormányzati segítségre, meg tud élni a piacon.

Megemlítette, hogy nemrégiben Marton Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy nem akarják eladni a gyermeküdülőt, csupán felértékeltették, hogy tisztában legyenek a piaci értékével.

Egy másik üdülőre költöttek?

Patyi Elemér azt is megjegyezte, hogy a megyei önkormányzat régóta nem költött a balatonberényi gyermeküdülő felújítására, de közben tízmilliós, kedvezményes kamatozású, tízéves futamidejű hitelt adott egy kemeneskápolnai ifjúsági üdülőnek. Az üdülő részben a megye vagyonkezelő cégének tulajdona, de érdekeltsége van benne Makkos Istvánnak, aki 2002-ig, 12 éven keresztül volt Celldömölk jobboldali polgármestere.

A Patyi Elemér által feltett kérdéseket megfogalmaztuk Kovács Ferencnek, a megyei közgyűlés elnökének is, íme az e-mailben készült rövid interjú:

Valóban el akarják-e adni a berényi gyermeküdülőt, ha igen, milyen okok alapján döntöttek erről? Szóba került-e a bükfürdői önkormányzati tulajdonrész értékesítése?

A Vas Megyei Közgyűlés döntése lehetőséget ad minden olyan ingatlan értékesítésére, melyben nem kötelező feladatait látja el a megyei önkormányzat. Erre a döntésre azért volt szükség, hogy az egészségügy, szociálpolitika, gyermekvédelem és oktatás területén ne kelljen további elvonásokat bevezetni, és a normatíva felett felmerülő részt ne hitelből kelljen finanszírozni. Így a bükfürdői tulajdonrész esetleges értékesítése is része ennek a döntésnek.

Eleve provokatív kérdés…

Igaz-e, hogy a büki fürdő tulajdonrészéből nem volt a megyei önkormányzatnak bevétele?

A kérdés eleve provokatív, ugyanis a Büki Gyógyfürdő Zrt. tulajdonosai felelősséget éreztek az elmúlt 25 évben azért, hogy a büki gyógyfürdőn lévő szolgáltatások tovább fejlődjenek. Ezért a tulajdonosok soha nem vonták el a képződött nyereséget, hanem a gyógyfürdőnél hagyták. Az eredmény ma kézzel fogható: Európa egyik legmodernebb gyógyfürdő együttesét tudtuk létrehozni a bevételekből és az időközben megvalósult fejlesztési támogatásokból.

A felelősen történt gondolkodáshoz szükség volt a legrugalmasabb politikai, gazdasági és társadalmi eszközök felhasználására. Ennek a hosszútávra mutató gondolkodásnak is köszönhető, hogy a Magyar Turizmus Zrt. által a KSH adatai alapján készített településrangsorban Bükfürdő ma Magyarország 4. legnépszerűbb települése.

Indokolt volt-e a több tízmilliós, hosszútávú önkormányzati hitel a kemeneskápolnai ifjúsági üdülőnek, az üdülő beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket?

A Vas Megyei Közgyűlés vagyona a pár tízmillió forintos ráfordításnak köszönhetően mintegy 100 millió forintos nagyságrenddel gyarapodott. Az ifjúsági centrumot a Vas Megyei Közgyűlés Vagyonkezelő Kft-je üzemelteti, így annak működéséről bővebben a kft. ügyvezető igazgatója tud nyilatkozni. Szeretném leszögezni azonban még egyszer, hogy egyértelmű vagyongyarapodásról van szó.

A települési önkormányzatok feladata…

Patyi Elemér szerint a megye önkormányzatnak erkölcsi kötelessége, hogy támogassa a hátrányos helyzetű gyermekeket, akár ingyenes üdülési lehetőséggel. Elismeri és teljesíti-e az önkormányzat ezt az erkölcsi kötelességet?

Erkölcsileg és emberileg az a kötelességünk, hogy a Vas Megyei Önkormányzat intézményhálózatában elhelyezett gyermekek ellátását és üdültetését garantáljuk. Azoknak a hátrányos helyzetű gyermekeknek, akik nem a megyei önkormányzat intézményeibe járnak, az ellátása, üdültetésének segítése a lakcímük szerinti helyi önkormányzat feladata.

Az állam erre a célra a helyi önkormányzatok számára ifjúsági és szociális normatívát is biztosít. Természetesen, ha a Vas Megyei Önkormányzat anyagi lehetőségei megengedik, lehetőségeihez mérten mindig támogatja, segíti a megyében élő hátrányos helyzetű fiatalokat.


Rába Kálmán, a Jobbik megyei képviselőjének közleménye

Tisztelt Vas Megyeiek, tisztelt Nyugat.hu!

A Jobbik Magyarországért Mozgalom több hónappal ezelőtt sajtótájékoztatók keretében kívánta felhívni Vas megye lakosságának figyelmét a Vas Megyei Közgyűlés vagyonhasznosítási koncepciójának általunk hibásnak vélt elemeire. Vas Megye Önkormányzata tárgyalta a vagyonhasznosítási koncepciót, amelyet Rába Kálmán jobbikos képviselőn kívül – beleértve Patyi Elemér urat is – minden kormánypárti és ellenzéki képviselő megszavazott.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom a leghatározottabban tiltakozik azon felvetés ellen, hogy Vas Megye Önkormányzata a Büki Gyógyfürdő Zrt.-ben való 46%-os tulajdonrészarányát értékesítse. Bükfürdőn a közelmúltban több milliárdos, európai mércével mérve is magas szintű fejlesztéseket indukált a Vas Megyei Közgyűlés részesedése, amely pályázatok önerejeként szolgált alapul. A büki TDM és a fürdőcentrum szakemberei egyaránt magas szintű szakmai munkát végeznek, ennek köszönhető, hogy a nehéz gazdasági helyzetben Bükfürdő szolgáltatásai a piacon versenyképesek maradtak.

Bükfürdő felbecsülhetetlen értékű – stratégiai – vagyon, az utókor számára az intézmény nem csak anyagi, hanem morális értelemben is fontos szerepet tölthet be.

Rába Kálmán
a Vas Megyei Közgyűlés jobbikos képviselője

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Tegye félre a megyei közgyűlés a politikai csatákat! (Nyílt levél)

Patyi Elemér, a Szolidaritás a Vidékkel Mozgalom elnöke juttatta el szerkesztőségünknek az alábbi nyílt levelet, amit most változatlan formában közlünk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet