Balázsy Péter Amerikából jött, de vajon hova tart?

A Vas vármegyei jegyző előadásán telt ház volt, de az érdeklődés nem biztos, hogy a washingtoni fotóknak szólt.

Csütörtök este a szombathelyi evangélikus közösségi teremben a hőmérséklet valahol 18 fok környékén lehet, így sokan nem vetik le a télikabátjukat. A hőérzetet viszont növeli, hogy rengetegen vannak a helyiségben, annyira, hogy a szervezők pótszékeket is hoznak.

Az érdeklődés a Polgárok a Városért Egyesület által szervezett közéleti beszélgetésnek szól. A vendég Balázsy Péter vármegyei jegyző, beszélgetőtársa Lovass Tibor újságíró, a Szombathelyi Médiaközpont korábbi igazgatója.

A téma a jegyző amerikai útja, ami bizonyára érdekesen hangzik, de nem feltétlenül magyarázza a felfokozott érdeklődést. Mint ahogy azt sem, hogy az eseményen miért jelentek meg szép számmal ismert emberek, köztük jó néhány vezető pozícióban lévő személy.

Balázsy
Telik a terem. | A képekre kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

Úgyhogy gyorsan hozzá kell tenni, hogy Balázsy Péter 2019-ben a Fidesz polgármester-jelöltje volt Szombathelyen, majd miután néhány száz szavazattal alulmaradt Nemény Andrással szemben, csendben folytatta munkáját a megyeházán.

Hogy most ismét nyilvánosság elé áll, akár még jelenthet is valamit.

Konzervatív hangulat

A beszélgetés elején Lovass Tibor adja meg az alaphangot, négy újságból is idéz. Amerikai újságírók Orbán-kormányt dicsérő cikkei mellett az is elhangzik, hogy vannak, akik attól tartottak, hogyha Trump nyeri a választást, akkor az USA is az orbáni útra lép.

Balázsy Péter előadás
Lovass Tibor és Balázsy Péter.
Mészáros D. Zsolt

A terem közönségének többsége nem feltűnően, de jól érezhetően az Orbán-barát amerikai újságírók véleményét osztja. De ettől függően láttunk néhány köztudottan ellenzéki érzelmű vendéget is a teremben.

Amerika megosztott, de van mit tanulnunk

Balázsy Péter egy amerikai ösztöndíjjal (IVLP) töltött 23 napot az USA-ban. A magyar csoportban négyen voltak, két jobboldali és két baloldali közéleti szereplő. Érdekességként megjegyezzük, hogy még egy szombathelyi volt közöttük: Németh Ákos tanácsnok. (Őt majd a podcast-stúdiónkba várjuk egy élménybeszámolóra).

A beszélgetésből kiderül, az amerikaiak patikamérleggel mérték ki, hogy a magyarok egyenlő időt töltsenek demokrata és republikánus politikai körökben, miközben Washingtonban és még néhány nagy- és kisvárosban megismerkedtek az ottani politikai élettel, az önkormányzatok és hivatalok működésével.

A bő három hét alatt az is láthatóvá vált, hogy politikai szempontból az USA még Magyarországnál is jobban megosztott, ahhoz képest nálunk kimondottan „színes a paletta”.

Balázsy Péter
Balázsy Péter.
Mészáros D. Zsolt

Nagyon megosztó például a fegyvertatás kérdése, ami sokkal bonyolultabb ügy, mint Európából látszik, ugyanakkor a helyi közigazgatásnak, az önkormányzatok működésének és magának a demokráciának vannak olyan gyakorlati elemei, amik jól működnek. Ilyen például az, hogy egy önkormányzati ülés menetébe az otthon ülő polgárok is be tudnak kapcsolódni élő videóbeszélgetés formájában.

A 23 nap alatt az amerikai médiában egyszer sem volt Magyarországgal kapcsolatos hír, az átlagemberek nem tudnak sokat rólunk, vannak, akik semmit, de a politikai és gazdasági élet szereplői elég jól tájékozottak – tudtuk meg.

Összességében pozitív USA-kép

Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen meghívásos utakon a vendéglátók igyekeznek a szebb arcukat mutatni, de ezzel együtt – és a kritikák mellett – is úgy tűnt, hogy Balázsynak összességében tetszett az Amerikai Egyesült Államok, amely elveszi ugyan a világtól, amire szüksége van, ugyanakkor kiváló vállalkozási környezetet biztosít, lehetőséget ad a kiteljesedésre, az álmok megvalósítására.

Szóba kerültek az egyetemek is, amelyek hatalmas lökést tudnak adni egy-egy város fejlődésének, még akkor is, ha nem tartoznak az élvonalba.

A bevándorlás ott is probléma, de mégis nagyon más, mint Európában, merthogy ott gyakorlatilag mindenki bevándorló, emellett az ember saját szerencséjének kovácsa és működik az olvasztótégely-elmélet is.

Balázsy Péter előadás
A közönség. | A képekre kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

A csoport két családnál is járt, természetesen az egyik demokrata, a másik republikánus érzelmű volt. Minden bizonnyal nem véletlen, hogy Balázsy az utóbbi helyszínen érezte először, hogy el tudná képzelni az életét az Egyesült Államokban.

Kiderült az is, hogy lenne mit tanulnunk a professzionális, 70-80 ezer embert megmozgató sportesemények szervezése ügyében is, amelyek legalább annyira szórakoztató és kulináris-, mint sportesemények.

A külföldi magyarság mint gazdasági erő?

A másfél órás élménybeszámoló minden részletére nem térünk ki, azt azonban talán érdemes megemlíteni, hogy Balázsy lát potenciált a külföldön élő magyar közösségekben.

Ezek a közösségek ma is nagyon kötődnek az anyaországhoz, és biztos, hogy elő tudnák segíteni Magyarország gazdasági előrejutását a maguk tudásával és beágyazottságával.

Szombathely képbe kerül

Amerikai mércével mennyire versenyképesek a Vas megyei városok? – kérdezi a beszélgetés végén Lovass Tibor, hogy aztán egy tízperces blokk következzen a helyi vonatkozású kérdésekről.

Ebben elhangzik, hogy Balázsy Péter nem nyerte meg 2019-ben a polgármester-választást. Ezt nem érdemes megmagyarázni utólag, mondja, de „most tele van a tarsolya” és munkája során sokszor eszébe jut, hogy mit és hogyan kellene csinálni a városban, és esetleg ő ezt jobban tudná.

Szerinte néha úgy érezni, hogy Vas megye kisebb városaiban több minden történik, mint Szombathelyen, ahol szintén sok jó dolog történt, de most mintha megrekedt volna, amely különösen érezhető, ha megnézzük Sopron, Zalaegerszeg, Győr vagy Veszprém fejlődését, majd kapunk néhány példát is ezekre.

„Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekeink és az unokáink ebben a városban tudjanak boldogulni, akkor másként kell történnie a dolgoknak” – mondja, de ennél több konkrétum nem hangzik el.

Balázsy Péter egyébként első volt a Polgárok a Városért Egyesület közéleti sorozatában, a tervek szerint havonta lesznek majd beszélgetések helyi és országos közéleti személyiségekkel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet