Elfogták a balesetet okozó terepjáróst - Elnézett tömegbaleset a 8-as úton

A kamiont előző terepjáró árokba szorított egy kisteherautót, aztán meglépett. Egy szemtanú segítségével a rendőrök Szombathelyen elfogták. A 8-ason tömegbalesethez riasztották a mentőket, mert valaki elnézte a kocsisort.

Ma kora reggel a 87-es főúton, Tanakajd térségében kamiont előzött egy terepjáró, a manőverrel az árokba kényszerített egy Citroen kisteherautót, amely felborult. A balesetet okozó terepjáró megállás nélkül elhajtott Szombathely irányába, a baleset egyik szemtanúja - úgy tudjuk, hogy egy rendőrségen dolgozó hölgy - azonban pontos leírást adott, feljegyezte a rendszámot azt is elmondta, hogy a Nissan terepjáró már a baleset előtt is veszélyesen előzött a sűrű ködben. Információink szerint a terepjárót Szombathelyen, a Thököly utcában megállították a rendőrök.

A szemtanú segítségével elfogták a baleset okozóját
A szemtanú segítségével elfogták a baleset okozóját
Tánczos Mihály

A Citroen sofőrje a nyugat.hu-nak elmondta, hogy ő nem tudta volna megmondani, milyen jármű bukkant fel előtte a ködből, azt viszont látta, hogy ha csak fékez, akkor ütközik a szembejövővel. A cserbenhagyó irháját is mentette tehát a sofőr, amikor a frontális karambol helyett az árkot választotta.

Frissítés: a rendőrség megerősítette reggeli információnkat, miszerint elkapták a balesetet előidéző autóst, aki ellen segítségnyújtás elmulasztása miatt eljárás indult.

Balesetek a ködben Vas megyében
Balesetek a ködben Vas megyében
Tánczos Mihály

A sűrű ködben a rendőrök messziről is jól látszó fáklyát helyeztek az útra, hogy figyelmeztessék az autósokat a veszélyre. Most is akadt azonban sietős autós, aki fittyet hányt a baleset miatt álló kocsisorra és lendületesen megkezdte a sor előzését. Amikor észlelte a rendőröket beletaposott a fékbe és blokkoló kerekekkel állt meg, majd azonnal tolatásba kezdett.

Baleset miatt álló kocsisort nagy sebességgel előző autó
A sofőrt nem érdekelte, miért áll a sor, ő menni akart
Tánczos Mihály

Szőce közelében a 86-os úton egy Peugeot 19 éves sofőrje haladás közben megpróbálta jégteleníteni a szélvédőt. A manőver közben áttért a szemközti sávba, ahol érintőlegesen ütközött egy kamionnal. A monstrum leborotválta a személyautó oldalát. A sofőr rokona azt mondta lapunknak, hogy a fiatalember indulás előtt jégtelenítette a szélvédőt, az azonban menet közben visszajegesedett. Azt is hozzátette, hogy ügyeltek a biztonságra, a sofőrjénél is idősebb autó téli gumikat és új fékbetéteket kapott a tél elején. Mindez most a roncstelepen végzi, azonban a lényeg, hogy a rokona megúszta a balesetet.

A jeges ablak miatt hajtott kamionnak a sofőr
A jeges ablak miatt hajtott kamionnak a sofőr
Tánczos Mihály

Tapasztalatunk alapján az elmúlt napokban Vas és Győr-Moson-Sopron megyében megszokott sűrű köd miatt a legtöbb autós óvatosabban vezet, azonban meglepően sok lámpa nélkül közlekedővel találkoztunk lakott területen kívül is. Az pedig elgondolkodtató, amikor valaki lakott területre érve kapcsolja le automatikusan a világítást a minimális látótávolság ellenére, mert az óra szerint nappal van. A közúti biztonság egyik alapvető tényezője: látni és látszani. Az autóvezetéshez szükséges döntések és mozdulatok 90 százaléka a látástól függ. Ha viszont a szembejövő nem, vagy csak későn látja meg a kivilágítatlan autóst, akkor jelentősen csökken a baleset elkerülésére fordítható idő.

Ködből előbukkanó körforgalom Körmendnél
Ködből előbukkanó körforgalom Körmendnél
Tánczos Mihály

Tömegbalesethez riasztották délelőtt a mentőket, rendőröket és tűzoltókat a 8-as számú főút csákánydoroszlói szakaszára. Úgy tudjuk, hat autó és két kamion karamboljáról szólt a bejelentés. Nagy erőkkel vonult ki a segítség a helyszínre, ahol egy árokba hajtott kamionon, egy karcolt oldalú nyergesvontatón és egy út szélén fekvő elütött nyúlon kívül szerencsére nem találtak sem sérülteket, sem sérült járműveket.

Tanácstalanul: hol a tömegbaleset?
Tanácstalanul: hol a tömegbaleset?
Tánczos Mihály

Mint kiderült, egy magyar sofőr által vezetett osztrák rendszámú kamion áttért a szemközti sávba, ahol érintőlegesen ütközött az előle már padkára hajtó kamionnal. A vétlen jármű leszaladt az útról és egy kerítést letarolva állt meg. A papírbálákkal megrakott pótkocsi felborult. Személyi sérülés nem történt. A rendőrség hosszú szakaszon ellenőrizte az utat, hogy megbizonyosodjon arról, nem másik balesetet jelentettek-e, de a hat autót nem találták meg. Valószínű, hogy a baleset mellett elhajtó bejelentő a karambol miatt megálló autókat is a baleset részesének gondolta.

Kamion elől menekült a kamion
Kamion elől menekült a kamion
Tánczos Mihály

Ki és mikor hívhat mentőt?

Mentés szükségessége esetén bárki - állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül - hívhat mentőt a Magyar Köztársaság területén.

Milyen esetekben hívhatunk mentőt mentés céljából?

Minden esetben, amikor a beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul:

 • ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés, stb.);
 • baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén;
 • megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt;
 • ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás, stb.);
 • ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti.
 • A mentők hívószáma az ország egész területén (minden vezetékes és mobil telefonról): 104

  1999-től egységes sürgősségi hívószám bevezetésére kerül sor Magyarország területén is (112). Ezt elsősorban akkor hívjuk, ha egyidejűleg a mentőkre és/vagy a tűzoltókra és/vagy a rendőrségre is szükség van.

  Mentőhívás esetén az alábbi kérdések szerint tegyük meg a bejelentést:

  1. Hol történt? (pontos cím, ennek hiányában a helyszín megközelíthetősége)

  2. Mi történt? (a sérülés, rosszullét bekövetkezte: pl. összeesett, eszméletlen; szívbeteg fullad; magasból esett, gépkocsi elgázolta; motorkerékpárral fának ütközött, stb.)

  3. Hány sérült, beteg van?

  4. Milyen sérülés, panasz, tünet észlelhető? (pl. földön fekszik, lábát fájlalja; sápadt, verejtékes; fullad, nyugtalan, ajkai elkékültek; földön fekszik, görcsöl, szája habzik)

  5. A bejelentő neve és telefonszáma (szükség lehet a bejelentő visszahívására, pl. pontatlan cím esetén!)

  6. Várjunk a mentésirányító esetleges kérdéseire (a történtek pontosítása érdekében fontos!), és csak ezután tegyük le a telefonkagylót.

  Ha nem mentést igénylő heveny megbetegedést észlel a beteg lakásán, hívja a háziorvost vagy az orvosi ügyeletet. A beteg vizsgálata alapján az orvos eldönti, hogy szüksége van-e a betegnek gyógyintézeti beutalásra és betegszállításra; ha igen, az orvos a szükséges intézkedéseket megteszi.

  Forrás: Az Országos Mentőszolgálat hivatalos ajánlása

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Sokkoló