Balhék és drog helyett - Egy szombathelyi boksz klub harca egy másik életért

A Skorpió több mint egy évtized alatt valami olyant épített fel, ami mintául szolgálhat egy ország számára. Sőt azon túl is. Több hónapig követtük a csapat életét.

„Fenn a kéz és elszánt tekintetet kérek. Arra számítsatok, hogy az ellenfél bele fog ütni” – adja az utasítást Varga Roland edző, majd gyorsan és határozottan be is mutatja, hogy mire gondolt.

A terem jó egytucatnyi sportolója nem kérdez vissza, csak csendben és fegyelmezetten igyekszik lemásolni a mozdulatokat.

Ekkor már jóval túlvagyunk a kétórás edzés felén. A fiatalok és idősebbek először egy laza, jó hangulatú focimeccsen csaptak össze vegyes csapatokban, majd jött a szigorú bemelegítés és maga a boksz.

Skorpió box club edzés
Mészáros D. Zsolt

Merthogy egy szombathelyi bokszklubban vagyunk ezen az esős, őszi estén, ahol sokkal kevesebb a szó, mint az izzadság, ahol a zsákokon ugyanúgy zuhognak az ütések, mint máshol, ahol a ringben bizony szemébe kell nézni a másiknak.

Csak a szemek sarkában bujkáló mosoly és az egész közösséget összekötő vibrálás árulja el, hogy itt többről van szó, mint egy átlagos bokszegyesület átlagos edzéséről.

Skorpió box club edzés
Kattintson a képre az edzés galériájához!
Mészáros D. Zsolt
“Neked mi tetszik benne?” - kérdezem két sráctól is, és mind a kettő kapásból azt válaszolja, hogy “minden” , és láthatóan nem értik, hogyan lehet ilyen ostobaságokat kérdezni.

A sportolók azt csinálják, amit máskor, láthatóan nem különösen zavarja őket az ott lábatlankodó újságíró és fotós, akik már két hónapja „ólálkodnak” körülöttük, hogy felfejtsék a szálakat, amelyekből összeáll ez a különleges szövet.

Zsámolyon ülve

„Hány gyerek köszönheti neked és egyesületnek, hogy nem javítóban vagy börtönben végezte?” – kérdezem még hetekkel korábban az edzőterem zsámolyán ücsörögve, egyik hosszú beszélgetésünk közepén.

Roland gondolkodik, talán számol, látszik rajta, hogy ezen még nem törte a fejét, majd azt mondja: „néhány tucat biztosan van” .

Skorpió box club edzés
Varga Roland - Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

A klub munkáját közelről ismerők azonban biztosak benne, hogy Roland jócskán alábecsüli ezt a számot, arról nem is beszélve, hogy a sportegyesület nemcsak a kísértéseknek kitett tizenéveseknek jelent sokat, de a közösség minden tagjának: a nehéz családi háttérből érkező kisiskolástól kezdve az negyvenes éveikben járó értelmiségi.

A Skorpió Box Club számos sport eredménnyel dicsekedhet, de tevékenysége túlmutat a versenyeken és edzéseken, túl a vasútállomás melletti edzőtermek falain, az iskolákig, a munkahelyekig, és azon túl is.

Bezzeg a mi időnkben

A mai tizenéves generációt gyakran éri az a vád, hogy mindent készen kapnak, csak bele kell ülniük a jóba, nincs más dolguk, csak élvezniük a szüleik és nagyszüleik által megteremtett kényelmet.

De a valóságban minden másként van. A mai fiatalok talán többször és keményebb falakba ütköznek, mint a korábbi generációk, arról nem is beszélve, hogy nagyon sokan nem tudnak beleülni a jóba. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerin t a családban élő gyerekek 10-20 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, ami minden felmérés szerint jelentősen rontja esélyeiket az iskolában. Az Oktatási Hivatal legfrissebb számai azt mutatják, Magyarország 720 ezer 5-12 évfolyamos tanulójából kb. 70 ezer hátrányos vagy halmozottan hátrányos és közel 57 ezer küzd beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel.

A KSH adatai szerint a 2019/2020-as tanévben a sajátos nevelési igényű (SNI) tanulók száma tovább emelkedett mind az általános, mind a középiskolában. Az előbbiben 7,8%, az utóbbiakban 5,9 százalék az arányuk. Mindkét iskolatípusban messze a leggyakoribb ok a súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavar.

Mellbevágó számok a kábítószerfogyasztásról

Egy néhány évvel korábban készült felmérés átal a megkérdezett 9-10. évfolyamos diákok 26,8%-a vallotta be, hogy kipróbált már életében valamilyen tiltott vagy legális drogot.

A fiúk 25,9%-a, a lányoknak pedig 27,6%-a fogyasztott már valamilyen visszaélésre alkalmas szert élete során. Csaknem minden ötödik diák próbált már tiltott szert, minden hatodik vett be gyógyszert orvosi javaslat nélkül, és minden tizedik kipróbált már valamilyen, a piacon újonnan megjelenő designer drogot.

Lapunk korábban részletesen foglalkozott az iskolai fegyelem és a motiváció hiányának a kérdésével, azt állapítva meg, hogy e tekintetben folyamatosan romlik a helyzet.

Az állam mintha magára hagyta volna az iskolákat, melyeknek amúgy is nagyon korlátozottak a lehetőségei a diákok iskolákon kívüli életének az egyengetésére, a külvilágtól kapott minták pedig sokszor pont az ellenkező irányba viszik a fiatalokat, akiket - és ezzel kínlódnak a szakemberek - nagyon nehéz megszólítani.

Ehhez képest a Skorpióban tényleg majdnem csoda történik. Egy olyan koktélt kevertek itt ki, aminek receptjét mindenképpen meg akartuk tudni, és egyben világgá kürtölni.

“Tudom miről beszélek, amikor azt magyarázom, hogy van más út”

“Anyám egyedül nevelt, apám ivott és agresszív volt. Nagyon szomorú és kemény gyermekkorom volt az enyém, és amit otthon láttam, azt bevittem az iskolába. De szerettem volna kitörni ebből a világból, ezért kezdtem sportolni a felső tagozaton. De az igazi - spirituális - megvilágosodás 17 éves születésnapomon előtt, egy ivás és verekedés után jött. Hogy nekem más utat kell járnom. Innentől kezdve vettem komolyan, és azóta napi szinten sportolok. Így nagyon tudom miről beszélek, amikor egy nehéz családi háttérből érkező gyereknek azt magyarázom, hogy van más út. Hogy olyan barátotok legyen, aki emel és nem visszahúz, mert aki nem ezt teszi, az nem barát. Hogy válasszátok a nehezebb utat, mert akkor minden más könnyebbnek tűnik.”

Skorpió box club edzés
A semmiből hozták létre az edzőtermet a Vasút utcában
Mészáros D. Zsolt

Mindezt még mindig azon a bizonyos zsámolyon ülve mondja Varga Roland, aki 16 évig versenyzett: bokszolt, kick boxolt, ketrecharcos volt. Sport nélkül nem tud élni, így amikor a versenyzésnek vége lett, létrehozta saját klubját, a Skorpiót, hogy tovább tudja adni tapasztalatait, tudását, gondolatait, vagy ahogy ő fogalmaz, “mindent, amit életem során összekapartam”.

2007-ben költöztek a Vasút utca lepukkant alagsorába, ahol lépésre-lépésre, önerőből át- és felépítették az edzőtermet, amit a GYSEV-től bérelnek.

Skorpió box club edzés
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Először nagyon kevesen voltak, aztán a jöttek az eredmények és a tagok. A kezdeti 3-4 fős társaság mára papíron 40-60-ra nőtt, akik közül kb. 15-20-an járnak le napi szinte bunyózni. Na és focizni, birkózni, vagy éppen éjszakai közös mozizásra.

“Amikor sátorozást, kirándulást, közös programokat szervezek a gyerekeknek, az is benne van, hogy nekem ezek annak idején kimaradtak a családommal. Edzésen megkérdezem a gyerekeket, mi történt is suliban, milyen jegyet kaptak. Ha kell, felhívom a szülőket, úgy érzem, ők is elfogadják, amit mondok, beszélem a nyelvüket és szerintem tisztelnek is. Amikor először hozzák a gyereket, néha aggódnak, hogy majd én sem bírok velük, ahogy az iskola vagy intézet sem. De ilyen még nem fordult elő: rend és fegyelem van” - meséli.

Az edzőterem falain kívül

A Skorpió 13 éves fennállása alatt számos komoly sporteredményt is begyűjtött, a magyar bajnoki címtől kezdve a Eb-helyezésig, de a történethez legalább ennyire hozzátartozik mindaz, ami a ringen és az edzőterem falain kívül történik.

Varga Roland kifogyhatatlan az energiából. Évente tető alá hozza a Savaria Legio Race terepakadályfutó versenyt, és szinte minden hétvégére szervez valamit. Kirándulást, bálamászást, sátorozást, biciklizést, ausztriai hegymászást, bécsi állatkertet vagy éppen kutyasétáltatást.

Skorpió Box Club Szombathely
A falakon kívül - Kattintson a képre az egyesület fotóihoz!
Skorpió Box Club

Ez utóbbi az egyik helyi állatvédő egyesülettel való közös program része. A gyerekek a menhely állatait sétáltatják, etetik, pokrócokat gyűjtenek nekik.

A versenyekre saját kisbusszal járnak - erre roppant büszke Varga Roland -, így aztán ezek az utazások egyben közösségi események is, kitérőkkel, megállókat.

Az egyesület kirándult Erdélybe is, ahonnan nagy sztorikkal - medvék, tánc a helyi romákkal, adakozás, miegymás - érkeztek haza.

“Nekem fontos a magyarságon, és tök jó érzés volt ott lenne és elmagyarázni a történelmet a srácoknak úgy, ahogy én látom, ami nem egészen az, ami a tankönyvben van vagy amit a politikusok hirdetnek” - magyarázza Roland.

Skorpió Box Club Szombathely
Erdélyben
Skorpió Box Club

A klub életében fontosak az edzőtáborok is, melyeket minden nyáron megszerveznek. A kezdetekben Gersekarátra mentek, az utóbbi években a Balatonhoz. Hatalmas élmény a gyerekeknek, merthogy ilyenkor hajóznak, gokartoznak és múzeumba járnak.

Aki ki tudja fizetni (a legutóbbi 34 ezer forint volt fejenként), annak örülnek, aki nem, és sajnos elég sok ilyen van, annak gyűjtést rendeznek, általában sikeresen.

“Ilyenkor megmozgatom az ismerőseimet. 20 évet dolgoztam az éjszakában, elég széles az ismeretségi köröm. Van, akitől komolyabb összeget kapunk, de sokszor csak néhány tízezer forintot. Ezeket is megbecsüljük, az adományozók pedig tudják, hogy a pénzt nem magamra költöm” - mondja az edző, lassan el is érkezünk a nehézségekhez.

Nem egy rózsaszín történet

“Egy srácnak meghalt az édesanya, alkoholista apja nevelte két testvérével együtt. Gyűjtöttünk neki cipőre és ruhára valót” - mond egy példát a sok közül Roland, amiből felsejlik, hogy ez nem egy édeskés, rózsaszín történet.

Bár a szombathelyi önkormányzattól kapnak némi éves támogatást versenyszervezésre, és érkezik pénz az említett szponzoroktól is, de nagyon nehezen jön össze az éves költségvetés.

Az edzőt nagyon bántják azok az esetek is, amikor egy-egy tehetséges fiatal eltűnik az edzésekről, a külső kísértések vagy a családi háttér maga alá gyűri a sportot és a fiatal más utat választ.

Skorpió box club edzés
Vannak hullámvölgyek
Mészáros D. Zsolt

“Vannak hullámvölgyek” - vallja be. Példaként két fiatalt említ, akivel 8-9 évig közösen dolgoztak, jöttek a sikerek, a sportban, az iskolában és máshol, külföldre jártak versenyekre, majd egyszer csak hátat fordítottak neki, és ma már vissza sem köszönnek az utcán.

Varga Roland azt is bevallja: korábban mindig szikrázóan kemény volt az edzésen, de mostanában rájött arra, hogy az újabb generáció ezt már nehezebben viseli, így most több a humor és kevesebb a hangos szó.

Csodát tenni nem tud egy bokszklub, elvégre napi két óráról van szó, amit fel lehet tornázni kirándulásokkal, de a gyerekek a nap többi részét máshol és máshogyan töltik, de a hatása azért elég jó lemérhető.

Akik nem hallgattak a szirénhangokra

“Szerintem boksz és Roli nélkül elzüllöttem volna” - mondja csendesen a 16 éves Zoltán , akit mindenki csak Zolikának hív.

Ő maga nem drogozott, de a barátai igen, mert “úgy gondolták, ők a menők ebben a városban” . Egyik most az ikervári intézetben, a másik a fiatalkorúak börtönében van.

Ő viszont a Savaria szakgimnázium tanulója, autószerelő lesz, és örül annak, hogy így alakult az élete.

Skorpió boxklub
Antónia és Zoltán Borsod megyéből érkezett Szombathelyre
Mészáros D. Zsolt

A testvérpár 9 évvel ezelőtt Borsod megyéből, egy faluból költözött Szombathelyre, a munkanélküliség és a szegénység elől. Még néha visszajárnak családlátogatóba, de elismerik, hogy ég és föld a különbség a korábbi és a jelenlegi lakóhelyük között.

Most már saját ingatlanban lakik a család, de korábban albérleteztek, és őket is megérintették annak a bizonyos “könnyebb útnak” a szirénhangjai.

“7 éves voltam, amikor először levittek az edzőterembe, de már első edzésen megszerettem, nagyon jó volt a társaság” - emlékszik a kezdetekre a fiú, akiről hamar kiderült a tehetsége, szépen jöttek az eredmények, válogatott lett, diákolimpián és magyar bajnokságon lett ezüstérmes, hajszálon múlott az Európa-bajnokság. Néhányszor abbahagyta a sportot, de aztán mindig visszament, mert hiányzott neki a boksz és a társaság. Most is edz, de egy tavalyi vállsérülése miatt “csak” hetente háromszor.

Skorpió boxklub
Zoltánban benne van a továbbtanulás lehetősége
Mészáros D. Zsolt

A két évvel idősebb nővére szintén a Skorpióban bokszol. Először csak testvéréért járt a klubba, aztán egyszer csak - édesanyja fejcsóválása ellenére - beállt egy edzésre.

Róla is hamar kiderült, hogy tehetséges, nemsokára második lett egy országos versenyen, aztán később magyar bajnokságot nyert.

Miután eltörték az orrát, szülei nagyon szerették volna, hogy hagyja a csudába az egészet, de ő azóta is csinálja, gyakorlatilag egyetlen edzést sem hagy ki.

“Nekem nagy igazságérzetem és habitusom van, nehezen állom meg, hogy visszaszóljak. A boksz megtanított az önfegyelemre, önbizalomra és kitartásra. Ez utóbbinak hasznát veszem leendő szakmámban” - mondja a fodrásznak tanuló Antónia.

Az ő baráti köréből is voltak olyan társak, akiknél a cigaretta, az alkohol fontos szerepet játszott, de a boksz szeretete esetében is legyőzte a kísértéseket.

Skorpió boxklub
'Nagy az igazságérzetem'
Mészáros D. Zsolt

A két fiatal példaképének tekinti a Varga Rolandot, azt a munkát, lelkesedést és önzetlenséget, amit az edző beletesz ebbe a történetbe, és sajnálják, amikor azt látják, hogy ezzel néhányan visszaélnek.

Ők egyénként azt mondják, a legújabb generáció szereti gyorsan feladni a dolgokat, beleértve az edzéseket is, könnyen megsértődnek a hangosabb szótól és túl sok időt töltenek a mobiltelefonjaikkal.

“Antónia kitartó, munkájában precíz és sikeres, emellett vezéregyéniség is, ezért sem mindegy, milyen irányban indul el” - mondja Magyar Emese ismert szombathelyi fodrászmester, szakoktató.

Neki az a tapasztalata, hogy a sport mindig jó hatással van a fiatalokra. Magabiztosnak és kiegyensúlyozottnak látja tanítványát, aki folyamatosan fejleszti magát. Biztos benne, hogy a boksz és a klub nagyon jót tesz neki, igaz, a versenyzés kapcsán már felmerültek benne kérdőjelek. “Antóniának több feladata van az életben, mint egy átlagembernek. Olyan lány, akire hallgatnak a többiek, és már ilyen fiatalon is nagyon tisztán látja a dolgokat” - kapunk egy gyors jellemzést.

“Azt tapasztalom, hogy a sport és az ezzel járó egészséges életmód prioritást jelent az életében, de ezen kívül is vannak céljai. Egy jó osztályközösség jó közösségi embere, aki az elsők között van, ha valamiben segíteni kell. Fegyelmezett, tisztelettudó, és még más tanártól sem hallottam rá panaszt” - mond dicsérő szavakat Zoltánról osztályfőnöke, Verasztó Edit, aki szerint a fiúban nemcsak egy jó autószerelő van benne, hanem egy esetleges továbbtanulás is. És ebben minden bizonnyal benne van a boksz.

Mit mondanak a szakemberek?

“Családon belüli problémák, drog, alkohol, játékfüggőség és az, amit a köznyelv rossz társaságnak tart. Biztos van több is, de hirtelen ezek jutnak eszembe” - mondja a telefonba Rettegi Attila, a Vas Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója, amikor arra kérjük, hogy sorolja fel, tapasztalatai szerint melyek azok a veszélyek, leginkább “rossz útra viszik” a mai tizenéveseket.

Ezek az évek azért érzékenyek, mert felgyorsul a szülőktől való leválás és felerősödnek a kortárscsoportok mint viszonyítási pontok. A szülő már kevésbé képes megvédeni őket a külső hatásoktól, viszont még nem felnőttek, így nincs kiforrott értékrendjük - tudjuk meg.

“Amikor én általános iskolás voltam és valamelyik osztálytársam lebukott, hogy a Perint-parton dohányzott, másnap megkapta az osztályfőnöki intőjét. Ma már ilyent nem lehet, mert az iskola nem szankcionálhat azért, ami a falain kívül történik” - illusztrálja egy egyszerű példával az iskolai nevelés korlátait a főigazgató.

Amikor baj van egy fiatallal, az leginkább a tanulmányi eredmény romlásán és a közösségbe való vagy beilleszkedés zavarain jelentkezik. Az iskolának feladata a tünetek észlelése, de sok esetben akkor tesz jót, ha külső segítséghez folyamodik. A Vas Megyei Szakképzési Centrum például a közelmúltban hozott létre egy hálózatot az ifjúságvédelmi felelősök, szociális munkások, pszichológusok, bűnmegelőzési tanácsadók részvételével.

“Igen, az a legjobb, amikor a fiatal olyan közösségbe kerül, ami jó irányba viszi, ahol erősödik az önbizalma, az akaratereje, és nem utolsósorban sikerélményei vannak; ami nagyon sok tizenévesnek hiányzik az életéből. Mindezekért a sport valóban nagyon sokat tud tenni” - mondja Rettegi Attila, amikor röviden elmeséljük neki a Skorpió működését

“Egyébként a sport mellett egy jó szakmaválasztás is képes a gyerekeket jó pályára állítani. Mert ha valaki megtalálja azt, amiben ki tud teljesedni, az segít , hogy az élet más területén is képes legyen jó döntéseket hozni” - helyezi a történetünket nagyobb összefüggésekbe a főigazgató.

Skorpió box club edzés
Mészáros D. Zsolt

“Ha egy remekül működő védőhálónk lenne, akkor is iszonyú nehéz lenne, hogy bizonyos gyerekek ne hulljanak át rajta. Szinte megoldhatatlan feladat” - mondja lapunknak Komondi Péter , aki korábban az Ikervári Gyermekotthon igazgatója volt.

“Ezek a küzdősportok baromi jók. Nálunk is voltak olyan gyerekek, akik bejártak valamilyen edzésre Szombathelyre, és megtanulták, hogy az öklünk nem arra való, hogy kárt okozzunk, hanem hogy visszafogjuk magunkat. Egyértelmű volt a változás” - emlékszik vissza a szakember, aki szerint az ilyen motiváló sportkluboknak hatalmas visszatartó ereje van abban, hogy a fiatalok ne használjanak kábítószert, ami a dizájnerdrogok megjelenésével egyre könnyebben elérhető.

“Csak a bokszterembe ne menjél be!”

“A boksznak rossz a megítélése, a legtöbben még mindig csak azt látják benne, hogy két ember üti egymást, pedig jóval többről van szó, ráadásul ma már semmivel nem veszélyesebb, mint bármely más sport” - mondja Gombkötő Márton , aki szinte a kezdetektől fogva tagja a klubnak.

Szerető családba született, de mégis nyugtalan, vásott gyerek volt, aki mindenáron küzdősportot akart végezni. “Csak a bokszterembe ne menjél be!” - figyelmeztette az édesanyja, amikor 10 éves korában sportcuccal a kezében elindult a Haladáshoz. Így lett belőle birkózó, hogy aztán később mégiscsak a ringben kössön ki.

Skorpió Box Club Szombathely
Csak a bokszterembe ne menjél be - Gombkötő Márton a kép jobb oldalán
Skorpió Box Club

“Nem mindenki versenyzőtípus, nem lesz mindenkiből Európa- vagy olimpiai bajnok, de abban hiszek, és a saját példám is azt mutatja, hogy azt a rutin és tapasztalat, amit a boksszal szereztem magamnak, azt 110 százalékosan át tudom ültetni a magánéletembe” - teszi hozzá.

“Autodidakta módon megtanultam németül” - mondja Marci, amikor arra kérjük, mondjon erre példát, majd még számos más küzdést és sikert említ, a házvásárlástól kezdve a munkahelyig.

“Ez a sport ad egy tartást, megtanulod, hogy amikor úgy érzed, elfáradtál és már nem bírod tovább, valójában még rengeteget bírsz. A bokszban rezzenéstelen arccal szembe kell nézned azzal, aki téged éppen megütni készül, és valahogy erre reagálnod kell. És nem árt, ha van hozzá gógyid és egy kis csibészség. Pont, mint az élet” - foglalja össze a sportág egyik értelmezését Gombkötő, aki nemcsak edzésekre jár le, de aktívan részt vesz a klub életében, jár a kirándulásokra, edzőtáborokba, besegít az edzésekbe és a programszervezésbe, “amelyek összekovácsolják ezt a nagyon sokféle embert” .

Olyan ezt a bokszklub, mint egy lovaskocsi, jut eszébe a hirtelen jött hasonlat Marcinak, ami több fogatból áll. Roli a legelső, ő húz mindenkit, de közben többieknek is megvan a szerepük.

A Skorpió különlegességének szerinte az a receptje, hogy Roland egy olyan edző, aki felül tud emelkedni az anyagiakon. A sportsikerek is fontosak, persze, de arra is van gondja, hogy minden gyereknek legyen tízóraija a kiránduláson, vagy vízhatlan dzsekije a hegyen. Ha máshogy nem megy, akkor reggel a saját pénzéből elugrik a Decathlonba.

“A múltkor olvastam, hogy a fővárosban bezártak egy ökölvívó klubot, mert nem tudta fenntartani magát. És hogy milyen kár, mert hatalmas kiugrási lehetőség volt a kerületben a hátrányos helyzetű fiatalok számára. Tudod, hányszor bezárhatta volna Roli ezt a klubot?” - teszi a fel a költői kérdést Marci, aki szerint ezer oka van annak, hogy egy gyerek miért pont ezt a sportot választja, de az biztos, hogy itt rendszerességet, önfegyelmet és másra való figyelést lehet és kell tanulni. “Százszor jobb, mint bármilyen javítóintézet.”

Pénzügyek és jogi háttér

Amikor 2007-ban elkészült az egyesület alapító okirata, már figyelembe vették az alapító-ötletgazdának az a szándékát, hogy hátrányos helyzetű gyerekeknek is segíteni akar, mind a sportban, mind azon túl is.

“A mai rendszer téglánként épült fel, és a kitartásra nemcsak a ringen, de azon kívül is szükség volt” - emlékszik vissza Kaczmarski Róbert , aki titkárként az egyesület háttérmunkáját végzi, és jelentős szerepe volt a jogi és adminisztrációs keretek kialakításában és működtetésében.

Az évek alatt sokat változott mind az egyesület tagsága, de az elültetett fa megnőtt és ágakat hozott.

Skorpió box club edzés
Mészáros D. Zsolt

A működtetés alsó hangon évi 4-5 millió forintba kerül, aminek jelentős részét a bérleti díj viszi el. Az egyesület tagdíjakat szed, kap némi támogatást a várostól és a szakszövetségtől, és ezt egészítik ki a szponzori bevételek.

Azt is látni kell, hogy Roland az edzéseken kívül is hatalmas munkát végez: sportorvosok, pályázatok, nevezések, hatóságokkal való kapcsolattartás és egyéb napi taposómalom, amit szinte senki nem lát. Szerinte enélkül bedőlne a rendszer, ugyanakkor akadályozza a kiteljesedést.

Skorpió Box Club Szombathely
Kattinton a képre a galériához!
Skorpió Box Club

“Mindig vártuk, hogy majd eljutunk arra a szintre, amikor a malom elkezd magától dolgozni, de most már látjuk, hogy az élet nem erről szól” - teszi hozzá Kaczmarski Róbert, nem panaszként, csak a tények kedvéért.

“A gyerekek nagy része haragszik a világra”

Ahogy a fentiekből kitűnik, a recept egyik titka, hogy vannak olyanok, akik együtt élnek a klubbal, hitükkel és szellemiségükkel, akik besegítenek Rolandnak.

Ilyen Karakó István is. Régi barátság fűzi Varga Rolandhoz, aki nagyon szerette volna, ha leülünk beszélgetni vele is, merthogy fontos “szellemi társ”, akinek nagyon hasonló élete volt, a nehéz gyermekkortól kezdve a versenyszintű ökölvívásig.

Karakó korábban egy ismert szombathelyi cég felsővezetője volt, jelenleg saját vállalkozásában természetgyógyász-terapeuta.

“A legfontosabb, hogy ne az anyagiak mozgassák egy közösség működését, hanem hogy kösse őket valamiféle szellemiség, ami túlmutat a sporton és a versenyzésen, ami esetünkben belenyúlik a gyerekek egyéni életébe, egészen olyan szintig, hogy milyen jegyei vannak vagy hogy tegnap miért nem tudott aludni. Mivel nagyon sok minta hiányos gyerek van, a kulcs szerintem az értékrendteremtés, egy biztonságot jelentő irány mutatása hiteles példával, hiszen látják, hogy mi is át tudtuk verekedni magunkat a nehézségeken” - mondja.

Skorpió Box Club Szombathely
Kattinton a képre a galériához!
Skorpió Box Club

“A gyerekek nagy része haragszik a világra, és ezt a tiltakozást lehet átfordítani erővé” - magyarázza Karakó, aki szerint a boksznak megvan a maga varázsa: “Az erő és a hit próbája, ahol ütnek, ahol szembesülünk saját félelmeinkkel és bizonytalanságainkkal, szabálytalankodnak a bírók rossz döntéseket hoznak, de ahol a látszólagos kudarcok valójában sikerek.”

Karakó gondolatai alapján Skorpió Box Club fontossága abban rejlik, hogy - erről beszélt Rettegi Attila is - a legérzékenyebb életkorban lévő gyerekeket segíti át egy kritikus életszakaszon. Míg lezárnak az edzőterembe és részt vesznek a közösség életében kialakul bennük egy mélyen bekarcolódott pozitív minta, ami aztán - hozhat bármit az élet - már nehezen változik.

Skorpió box club edzés
Van úgy, hogy lejövök ide egymagam
Mészáros D. Zsolt

Epilógus

„Van úgy, hogy lejövök ide egymagam. Már az ajtóban megcsap az edzőterem jellegzetes, mámorító illata. Aztán csak nézem, mit sikerült itt a semmiből összehoznom az elmúlt 13 évben. Néha elgondolkodom azon, hogy mi az, amit jól csináltam, és mi az, amit másként kellett volna. De abban hiszek, hogy a gyerekeknek mindig sikerült megmutatnom egy utat, amit érdemes választaniuk” – mondja kissé elérzékenyülve, ismét a zsámolyon ülve Varga Roland, miután beszámoltam neki, mire is jutottam három hónap alatt a történetünkkel. Aztán beszélni kezd, hogy mi mindenen töri még a fejét, hogy új eszközöket kellene venni, és hogy nemsokára festés lesz. A hétvégén meg kirándulás a srácokkal.


Kedves Nyugat Olvasó! Köszönjük, hogy ennyien támogattok minket! Így tehetjük meg, hogy ilyen cikket írhassunk neked. Várjuk továbbra is a segítségeteket!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet