Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fityisz a havazásnak és a kormánynak

Tucatnyi baloldali csoportosul a városháza előtt, azt ígérik, minden péntek este ott lesznek. De legalább van egyendzsekijük.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Küzdenek a hóval és a széllel a mécsesek, nem sok eredménnyel. A városháza előtt vagyunk, a szombathelyi polgárokat ábrázoló, szépen behavazott szobornál. Valamivel többen, mint tucatnyian, de tényleg hideg van, vízszintesen esik a hó, néhány járókelő lehajtott fejjel, kapucniba burkolózva csúszkál arrébb.

Gyertya a köztársaságért

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Csütörtökön jelent meg egy plakát a Szolidaritás és az Együtt-PM szmbathelyi csoportjainak Facebook oldalán, miszerint a köztársaságért gyújtanak gyertyát minden pénteken este hatkor a városháza előtt. És az Orbán-kormány leváltásáért.

Baloldali demonstárció a városháza előtt
Nehezen gyullad meg a mécses
Mészáros Zsolt

Hat óra előtt néhány perccel alig néhányan voltak, a Szolidaritás zászlóival és dzsekijében, Koroknai Sándor, megyei koordinátor azt mondja, nem terveznek semmi különöset, remélik, egyre többen lesznek, és ennyi. Felvillanyozódik, amikor hasonló csoport közeledik, piros felsőben, kiderül, megjöttek az MSZP-sek. Olyan hatan-heten.

Köztük Nemény András országgyűlési képviselő és képviselőjelölt. Nem szerveztünk rá különösebben – mondja kérdésünkre. De a továbbiakban megteszik, ő is azt reméli, hogy majd egyre többen lesznek. Persze, ez a választásokig szól, de ezt már mi tesszük hozzá.

Egyre többen

Itt a hat óra, az okmányiroda elől gyalogrendőr figyeli a csoportot, egy rendőrkocsi is köröz, nem lesz itt dolguk. Koroknai mond két mondatot, igen, minden péntek este, és igen, itt. Neménynek jobban megy a beszéd, örül a kezdeményezésnek, meg kell mutatni, hogy vannak, akiknek elegük van a kormányból, és a szombathelyi városvezetésből is, mert itt is ugyanazt a rendszert építették ki, mint országosan.

Baloldali demonstárció a városháza előtt
Vörös és fehér
Mészáros Zsolt

Ahol nincs szolidaritás, az emberek többsége nehezebben él, mint kiderült hete is – utal az ételosztásos sorbanállásra. De nem csak valami ellen kell kiállni, hanem valamiért is, ez pedig egy olyan új kormány, amelyik teljesen másként gondolkodik és azokon az embereken akar segíteni, akik a mostani rendszer kárvallottjai. És legyenek egyre többen. (Úgy látszik, ez az est mondata.) Rövid taps.

Volt már sorozatdemonstráció

Mécseseket gyújtanak a szobor talpazatánál, a lángok nem sokáig bírják a havat és a szelet. Kis topogás, egy ősz hajú férfi Neménynek panaszolja el nehéz életét, a többiek csendesen beszélgetnek. Csendes demonstráció.

Baloldali demonstárció a városháza előtt
Tűrik a havazást
Mészáros Zsolt

Hazafelé elgondolkodunk, ha ők most minden pénteken itt akarnak demonstrálni, akkor ez némileg hasonlít a 2006 őszi eseményekre, amikor a fővárosi tévéostrom után a jobboldal Szombathelyen is demonstrált, nem csak a Kossuth téren. Mégpedig két csoportban, délután a MIÉP-esek „Le kö’ lőni a picsába!” – magyar nyelvlecke és plakáthamvasztás 2006. September 20. 08:40 , estefelé a Fidesz-hívek "Ég a Gyurcsány, ég! El ne aludjék!" 2006. September 19. 10:33 . Ott nem volt ilyen csend, főleg az elején nem.

Bírták is olyan három hétig, de aztán a beköszöntő hideg elzavarta őket. A baloldal most jóval kisebb létszámmal kezdett, azt nem tudhatjuk, mekkorára duzzad a létszám, már ha egyáltalán. De most egyre jobb idő lesz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

„Le kö’ lőni a picsába!” – magyar nyelvlecke és plakáthamvasztás

A hat órára időzített MIÉP-es demonstráció elhaló szónoklatokban és hevenyészett skandálásban merült ki.

"Ég a Gyurcsány, ég! El ne aludjék!"

Miközben hétfőn Szombathelyen békésen zajlott a kormányellenes tüntetés, addig Körmenden néhány órával később már forradalmi hangulat uralkodott.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés