Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Barna víz folyik a csapból Toronyban, Sében és Szombathelyen az oladi városrészen

A lakók leginkább azt kifogásolják, hogy a Vasivíz Zrt. nem tájékoztatta őket erről.

Barna víz folyik a csapból, a kád alján pedig fekete, szénporszerű üledék rakódik le Toronyban, Sében és Szombathelyen az oladi városrészen. Egy olvasónk e-mailben küldött erről fotókat, de az Olad, a mi otthonunk nevű Facebook-csoportba is posztolnak ilyen képeket.

Az Olad, a mi otthonunk nevű Facebook-csoportban megosztott képek
Olad, a mi otthonunk/Facebook

Olvasónk érdeklődött a Vasivíz Zrt. hibabejelentő számán, ahol arról tájékoztatták, hogy egy nagy átmérőjű nyomócső törése miatt lépett fel a probléma. A szennyeződés vas és mangán, ami egészségre ártalmatlan. Mosatják a rendszert, dolgoznak rajta.

A toronyi, séi és oladi lakók azonban nem érték be ezzel a válasszal

Egyrészt kifogásolják, hogy a Vasivíz Zrt. nem tájékoztatta erről az érintett háztartásokat, weboldalukon még most sincs erre vonatkozó figyelemfelhívás, másrészt kételkednek abban, hogy a vas és mangán ilyen nagy mennyiségben sem egészségkárosító.

Egy toronyi lakó készítette a fotót
olvasói fotó
Egy toronyi lakó készítette a fotót
olvasói fotó

Kérdéseinket elküldtük a Vasivíz Zrt.-nek, és a következő választ kaptuk:

Toronyban és Sében a csapvíz szennyeződése valóban egy nyomócső sérülése miatt lépett fel, de a Vasivíz munkatársai már egy hete dolgoznak a vízvezetékek tisztításán.

Az igaz, hogy a mangán nagy mennyiségben idegkárosító hatású lehet, de a Vasivíz Zrt. szerint az említett településeken a víz mangántartalma most sem éri el a felső határt.

Arra a kérdésre, hogy a lakosságot miért nem tájékoztatták, a Vasivíz munkatársa azt a választ adta, hogy a tisztítás megkezdésekor nem volt róla tudomásuk, hogy szennyezett víz kerülne a háztartások vezetékeibe. Az sem biztos, hogy a szennyeződés egyáltalán a csőrepedés és tisztítás miatt lépett fel, mivel nem egységesen jelentkezik az érintett településeken.

Az Oladon tapasztalt koromszerű lerakódás pedig a Vasivíztől független. Ott csak a meleg víz színeződik el és csőrepedés sincs a környéken, vagyis a fűtés okozhatja a gondot.

A toronyiak a problémát jelezték az ÁNTSZ felé is

Olvasónk elmondta azt is, hogy a problémát jelezték az ÁNTSZ felé, ahonnan azt a választ kapták, hogy ha két nap múlva is szennyezett lesz a csapvíz, mintákat vesznek és megvizsgálják, valóban az egészséget károsító szint alatt van-e annak mangántartalma.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely

Tovább az oldalra