Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kocsis Zoltán kifényezi a Bartók Fesztivált

A szombathelyi fesztivál fénye egy időre megkopott, de Eötvös Péter zeneszerző, karmester és Kocsis Zoltán zongoraművész ezt nem hagyja. Jövő héten meggyőződhetünk róla, hogyan sikerült nekik a frissítés.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemzetközi szinten jegyzett kortárs zenei rendezvénynek ad ismét otthon Szombathely: július 10-e és 18-a között rendezik meg ismét a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivált. A Filharmónia Magyarország Kft. törekszik arra, hogy fesztiváljait vidékre vigye – tudtuk meg Szamosi Szabolcs ügyvezetőtől a rendezvény keddi sajtótájékoztatóján.

Bartókon innen és túl

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Van olyan programjuk, amelyet a Filharmónia vándoroltat évről évre városról városra – a Bartók viszont véglegesen Szombathelyé lett, harmincegy évvel ezelőtt. Olyannyira, hogy az önkormányzat, mint mindig, most is támogatja – tudtuk meg dr. Puskás Tivadar polgármestertől.

Sajtótájékoztató a Bartók Fesztiválról
Sajtótájékoztató a Bartók Fesztiválról
BZ

A kortárs zenétől ódzkodnak az emberek általában, de a fesztivál programját úgy alakítják, hogy a koncerteken mindig szerepelnek ismertebb, népszerűbb, hallgathatóbb zeneszerzők művei is. A fiatal Bartókot inspiráló francia impresszionista Debussy és Ravel, valamint a 20. század klasszikusai közül Britten, Sosztakovics, Janáček, De Falla és Vaughan Williams művei szólalnak meg. Azok közül, akiket Bartók inspirált, Selmeczi György, Fekete Gyula, Madarász Iván, Hollós Máté, Bánkövi Gyula, Tihanyi László műveiből hallhatunk.

Az opera sem marad ki: Sáry László születésnapja előtt tisztelegve új rendezésben kerül színre a szerző különleges opera-paródiája, a Weöres Sándor verse alapján készült „ Remek hang a futkosásban ” című „félig komoly opera”, ebben a formájában ősbemutatóként.

Lesz Bartók is

Kocsis Zoltán vezényli a nyitóhangversenyen (egyebek mellett) Bartók Béla: 1. hegedűversenyét és Táncszvitjét 11-én a Bartók-teremben. Ugyanezen nap délelőttjén Kocsis Bartókról beszélget ugyanitt, a kamarateremben.

Sajtótájékoztató a Bartók Fesztiválról
BZ

Kocsis a zongora-mesterkurzus professzora lesz. Rajongóinak jó hír, hogy a mesterkurzusok nyilvánosak, ingyen látogathatók. Az idén több mint 20 országból 60 hallgató érkezik, akik közül 28 külföldi, akik Rivka Golani brácsaművésztől, Rohmann Imre zongoraművésztől, Fekete Gyula zeneszerzőtől, Lakatos György fagottművésztől és Rivka Golani brácsaművésztől tanulhatnak.

Staféta karmestereknek

Nagyon érdekesnek ígérkezik a karmester mesterkurzus Howard Williamsszel. Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója megjegyezte, hogy a zenekarnak különleges feladatot jelent az ifjú karmesterekkel együtt dolgozni: azt is jelezniük kell, ha valamit jól csinálnak, de azt is, ha nem. A dirigenstanulók a záróhangversenyen mutatják be, mire jutottak, stafétaszerűen adják át egymásnak a karmesterpálcát úgy, hogy a zene szövete nem szakad meg. (Nagy élmény, aki látott már ilyet, az tudja, aki még nem, annak szívből ajánljuk.)

A városban összesen hét helyszínen zajló eseménysorozatban helyet kapott jazzkoncert, különleges kottakiállítás, népzenei est is. Itt lehet csemegézni .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés