Reakciócunamit váltott ki Bayer Zsolt cigányokról szóló írása

LMP, Bajnai, Selmeczi, Navracsics - csak néhányan azok közül, akik vagy élből elutasították, vagy szolidabban közölték, hogy emberek csoportját nem jó ötlet állatnak nevezni.

Szombaton tette közzé a Magyar Hírlap a sokat és sokszor vitatott Fidesz-párttag publicista, Bayer Zsolt Ki ne legyen? című írását, amiben a zsidóságot már korábban sem kímélő újságíró ez alkalommal egy másik kisebbséget vett nagyítója alá, és többek között olyanokat írt benne, hogy

a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik.

Az írás nem csak a jobboldali kormányzópárton kívül, de azon belül is visszautasításra talált. Van, aki szerint még a közösség elleni izgatás fogalmát is kimeríti véleménycikk - na de ne rohanjunk ennyire előre.

Egy költő sorait forgatta ki Bayer

Elsőként egy petíció jelent meg a neten, ami a publicista elítélését tűzte ki céluk. Majd Erdős Virág szólalt meg az ügyben, az a költő, akinek soraival Bayer elindította, majd befejezte írását (az alapul vett, egyébként rettentően frappáns vers itt olvasható ). Erdős szerint gyűlöletkeltésre, egy uszító jellegű kirohanásnak alátámasztására használták fel sorait, amiket így sikerült kiforgatni eredeti értelmükből. A költőnő írt is a lapnak egy nyílt levelet , aminek kapcsán közölte, hogy ha azt nem jelentetik meg változatlan formában e hét végéig, úgy hitelrontási pert indít.

Bayer Zsolt a Fidesz 2010. március 15-i nagygyűlésén
Unger András

A következő már egy személyesebb ellenkezés volt: Kakuk György írta meg személyes blogjában, hogy többé nem tekinti barátjának Bayer Zsoltot.

Már évek óta ez van. Már évek óta próbálom kitalálni, mi a fene történt. Hogy lett egy emberi jogokra, tisztességre (megspórolom a felsorolást) érzékeny újságíróból nettó náciul beszélő ember? Általában fordítva szokott történni. Ki sértette őt meg, ha valaki egyáltalán? Vagy a becsvágy, az ambíció hajtja, és már csak olyat ír le, amiről tudja: saját közönsége örömmel és megelégedéssel röfögi majd vissza? Az anyagi érdek? Annak a célközönségnek a kiszolgálása, amely megveszi könyveit, elolvassa cikkeit? Nem is fontos. Nem is fontos

- fogalmazott.

Az LMP már bekeményített hétfőn, szerintük a cikk kimeríti a közösség elleni izgatás tényállását, úgyhogy a Fidesznek hamar el kellene gondolkodnia azon, hogy egy demokratikus párt megtűrheti-e soraiban az újságírót. A Magyar Hírlapban megjelent, a szilveszteri szigethalmi késelésről szóló véleménycikk

semmivel sem kevésbé súlyos, mint azok a kijelentések, amik a Jobbik részéről elhangzottak a magyar Országgyűlésben

- mondta Schiffer András. Bajnai Gordon szerint a publicista foltot ejtett a Fidesz és Orbán Viktor becsületén, ezért

Magyarország joggal várja el tőlük, hogy letöröljék azt

, a Demokratikus Koalíció pedig arra szólította fel Rogán Antal frakcióvezetőt, hogy emelje fel a szavát az írás kapcsán.

Rosszallás már a Fideszen belül is

Ha Rogán még nem is, de párttársai már megszólaltak. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes hétfőn, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: Bayer Zsolt írása súlyos, demokráciát sértő állításokat tartalmaz, s megcsúfol minden olyan demokratikus közösségi elvet, amiben a Fidesz hisz. Szerinte olyan embernek nincs helye a Fideszben, aki emberek egy csoportját állatnak tartja. (Az alábbi videó 15. percéhez tessenek csévélni, ha hallani is akarják a szavakat.)

Deutsch Tamás az MTK elnökeként már korábban is kiadott egy közleményt, mely szerint

szégyellje magát mindenki, aki egy 17 éves sportoló életveszélyes sebesülése kapcsán nem az együttérzés, hanem a gyalázatos cigányozás hangján szólalt meg

, és ezt a kijelentését Bayerre is érvényesnek tekinti - közölte Twitterén.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője már igyekezett kissé elkenni a dolgot azzal, hogy Bayer újságíróként írta az ominózus sorokat egy független napilap publicisztikai rovatában, de hozzátette: a Fidesz megérti bizonyos bűnügyekkel összefüggésben a társadalom indulatait - hiszen rövid időn belül például már a második sportolót késelték meg -, de egy közszereplőnek nem szabad indulatból írni vagy nyilatkoznia.

Bayer megnyilatkozása kapcsán időközben már tüntetést is szerveztek a Magyar Hírlap szerkesztősége elé Budapesten, ahol a hvg.hu információi szerint egy gój motoros állt ki Bayer Zsolt mellett.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet