Bejártuk az épülő 2,5 milliárdos szombathelyi Jégcsarnokot és rákérdeztünk a dolgokra

Nem akarjuk elkiabálni, de átgondoltabbnak tűnik, mint a Haladás-stadion. Persze akadnak kényesebb pontok.

Mikor kedden délelőtt a helyszínre érünk, Szombathelyen éppen nagy pelyhekben esik a hó. Ez egyrészt kiváló téli hangulatot ad a bejáráshoz, más részről viszont a SZOVA különítménye, az újságírók és a politikusok – Molnár Miklós és Koczka Tibor alpolgármesterek - versenyt dagasztanak a sárban, amíg elérjük az egyik oldalsó bejáratot.

A körülbelül 2,5 milliárd forintos beruházás jelenleg kb. 60 százaléka épült meg. A szerkezet már kész, ahogy a mellékelt galériánk mutatja, de még nagyon sok aprómunka van vele.

Az épülő szombathelyi Jégcsarnok bezárása
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Németh Gábor, a SZOVA vezérigazgatója a nagycsarnokban fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy TAO-s fejlesztésről van szó, amelyhez, ha minden összejön, sem a városnak, sem a SZOVA-nak, sem a pályázó sportegyesületnek nem kell önerőt tennie.

A kivitelezési munkákat igyekeznek úgy szervezni, hogy lehetőleg minél több pénz maradjon helyben. Ez sok többletmunkával jár – tudjuk meg –, de megvan az az előnye is, hogy így jobban meg lehet fogni a költségeket, ami azért fontos, mert eléggé ki van centizve a költségvetés.

Lapunk – okulva a stadion kálváriáján – a fenntartási költségekről kérdezte a vezérigazgatót.

Az épülő szombathelyi Jégcsarnok bezárása
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Németh Gábor közölte:

Véleményünk és reményeink szerint ez egy önfenntartó létesítmény lesz, 11 hónapos nyitva tartási idővel, nagyon komoly üzemeltetési és energetikai szinergiákkal.

Ezek közé tartozik például, hogy a jégcsarnokban keletkező hővel melegítik a szomszédos Tófürdő medencéinek vizét – erről, és az egyéb egyedi műszaki megoldásokról, már Birkás László projektfejlesztési és stratégiai igazgató beszélt.

A szombathelyi Jégcsarnok abból a szempontból egyedi, hogy a strandolási lehetőséget kombinálja a korcsolyázással, azaz elvileg és gyakorlatilag is lehetséges lesz, hogy nyáron valaki fürdőruhában bejön, magára kap egy pulcsit és csúszik kicsit a jégen.

Az épülő szombathelyi Jégcsarnok bezárása
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Az is bevételi reményre ad okot, hogy 100 kilométeres körzetben, beleértve Ausztriát, nincs hasonló létesítmény.

Lapunk arról is kérdezett, hogy pontosan hogyan is tudnak majd a városlakók bejönni ide.

Megtudtuk: az a cél, hogy Jégcsarnok a helyi lakosok számára is minél inkább nyitott legyen, de ennek részleteit egyelőre még nem dolgozták ki. Jó eséllyel úgy lesz, hogy napokat

tesznek majd félre

a nagyközönségnek, ami jó eséllyel a hétvégéket jelenti majd.

Az épülő szombathelyi Jégcsarnok bezárása
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Zelevics Ferenc, a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub elnöke hangsúlyozta, hogy az egyesület számára mindez

megvalósult álom

, egyrészt mivel évtizedek óta várnak erre, másrészt utánpótlás szempontjából is fontos előrelépésről van szó. A jégkorong mellett más korcsolyaszakosztályokat, sőt curlinget is terveznek indítani, így a város sportélete ezúton is meglódul.

Egy bonyolult szerződéses konstrukció alapján a

Pingvinek

jégcsarnoka 15 év után átkerül majd a SZOVA, azaz a város tulajdonába.

Az épülő szombathelyi Jégcsarnok bezárása
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Az átadás várhatóan jövő ilyenkor lesz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet