Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megalakult a Szombathelyi Belvárosi Kereskedők Egyesülete

Célja, hogy a főtéri kereskedelem élénkítése, a közbiztonság és a kulturális élet támogatása. A tájékoztatón a sajtó is megkapta a magáét.

Kezdjük az utóbbival. Az alakulást bejelentő sajtótájékoztatón Perjési Péter, az egyesület elnökségi tagja kijelentette, a főtéri üzletek forgalmára a média is káros hatással volt. Mégpedig azzal, hogy hírt adott a vélt vagy valós alacsonyabb ausztriai árakról, negatívan mutatta be a korábbi kerekedői akciókat és a valósnál negatívabb képet festett a főtéri kereskedőkről.

Versenyhátrányban

Perjési szerint az alacsonyabb forgalomnak vannak persze egyéb okai is. A multinacionális cégek megjelenésével és a nyitvatartási idő liberalizálásával a hagyományos módon működő kereskedők versenyhátrányba kerültek, például nem tartanak nyitva éjjel-nappal, vasárnapokon, és kevesebb akciót tudnak csak hirdetni.

Éppen ezért hozták létre az egyesületet, amelyhez jelenleg 13 kereskedő csatlakozott, de március 31-én 18 órakor tagfelvételes megbeszélést tartanak a Pannónia étteremben, és várják a jelentkezőket. Úgy vélik egyébként, hogy 50-60 potenciális tagjelöltjük van, hiszen a Főtéren és közvetlen környékén (Borostyánkő áruháztól a Kossuth utcáig) működő kereskedők és szolgáltatók érdekeit akarják képviselni.

Perjési Péter több tervet is bemutatott. Logót készíttettetnek, amelyet az egyesülethez tartozó üzletek bejáratára ragasztanak, rövidesen elindul honlapjuk, a foterikorzo.hu címen. Minőséget, szakértelmet, jó hangulatot hirdetnek, tematikus piacokat fognak szervezni. Utóbbi egyike a virágpiac, a Szépítő Egyesülettel közös szervezésben, amelyet áthelyeznek a Főtérre. De lesz biopiac és húsvéti piac is.

Végleges ingyenes parkolás szombaton

Virágosítási kampányt indítanak, mégpedig nem csak a földszinti üzleteknél, hanem az emeleti lakásoknál is, ebben is segítséget nyújtanak majd. Az üzletek kivilágítását is összehangolják, a tervek szerint hűségkártyát vezetnek be. Havonta egyszer bevásárló szombatot hirdetnek, ennél valamivel ritkábban, de rendszeresen pedig vásárlók éjszakáját.

SZBKE sajtótájékoztató
Molnár Miklós ingyenes parkolást ígért, Kiss Sándor 200 ezret hozott
Mészáros Zsolt

Sikerült már néhány dologban megegyezniük az önkormányzattal is, így továbbra is ingyenes lesz a szombati parkolás, és az egyesület tagjai egy négyzetméteres területet kapnak üzletük előtt, ahol bemutathatják kínálatukat. Mindehhez együttműködnek az önkormányzattal, a hatóságokkal, az Agora Kulturális és Turisztikai Központtal, a kamarával és a KISOSZ-szal is.

Dr. Szendrő-Németh Tamás, az Egyesület elnökségi tagja, és egyben jogi képviselője hozzátette, hogy az Egyesület közhasznú minőségére való tekintettel kiemelt figyelmet kívánnak fordítani a szakmaiságra, melynek keretében már felvették a hatóságokkal a kapcsolatot, többek között a Szombathelyi Rendőrkapitánysággal a Közterület Felügyelettel, a Fogyasztóvédelemmel és a Munkaügyi Felügyelőséggel, amely szervek vezetői együttműködésükről biztosították az Egyesületet.

Molnár Miklós alpolgármester üdvözölte a kezdeményezést, bejelentette, hogy kezdeményezik a szombati fizetőparkolás végleges eltörlését. Az önkormányzat nevében annak is örült, hogy a jövőben egy szervezettel, és nem sok, különálló kereskedővel kell majd tárgyalniuk.

Szele Györgyi igazgatási osztályvezető segítséget ígért a szabadtéri programok szervezéséhez, amelyek jogszabályi feltételei nemrég jelentősen szigorodtak. Kiss Sándor, a Kereskedelmi és Iparkamara titkára pedig azt jelentette be, hogy 200 ezer forinttal támogatják az új egyesületet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Szervezkednek a kereskedők – Meg akarják menteni a Szombathelyi Szombatot

A szombathelyi Főtér kereskedőinek vannak javaslataik a forgalom növelésére, erről az önkormányzattal is egyeztetnek. Sőt, reklámkampányt indítanak. Cikkünkre reagálták.

Halódik a Szombathelyi Szombat?

Elégedetlenek a kereskedők a Szombathelyi Szombat eredményeivel. Úgy vélik, nagyobb reklámra lenne szükség, hogy újra benépesüljön a belváros. Ők viszont nem akarnak reklámra költeni. Sőt, néhányan délután még kinyítni sem...

Szabad szombatot kaptak a parkolóőrök

Az jó, hogy nem kell szombaton parkolási díjat fizetni Szombathelyen. De: kiírják-e ezt a parkolóautomatákra is? Nem nyelik-e be a gyanútlanok pénzét? Utánanéztünk a Szombathelyi Szombatnak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra