Kaptak is béremelést a tűzoltók, de el is vettek tőlük

A pótlékokra persze, ez már nem vonatkozik, viszont lenne új életpályamodelljük.

Már ötödik alkalommal tartott szakszervezeti regionális értekezletet Szombathelyen a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ), amelyre hétfőn hat megyéből érkeztek résztvevők. Itt volt többek között Tollár Tibor, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Sallai Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, Szebeni Andrea, a BM személyzeti főosztályvezetője, valamint Salamon Lajos, a HTFSZ elnöke. Az értekezlet fő témája a rendészeti erők életpályamodellje, ezen belül pedig a bérfejlesztés volt.

Abban reménykedtek a tűzoltók, hogy lényeges változás jön
Mészáros Zsolt

Az életpályamodell három elemre épül:

 • Az első a bérfejlesztés, ami kapcsán az alapfeladatot ellátó állomány (azaz, akik oltják a tüzet, járőrök, nyomozók) bérét idén júliusban 30 százalékkal emelték meg, a személyzeti és gazdasági feladatot ellátó állományét 25 százalékkal, míg a vezetőkét 15 százalékkal. Ezt 2019-ig 50 százalékra növelnék.
 •  

 • A második elem a lakhatási támogatás, amit jövő év januárjában vezetnének be. A tervek szerint különböző lehetőségek közül lehet majd választani. Szóba jöttek már úgynevezett fecskeházak építése, amire friss házasok tudnának pályázni, de szó esett kedvezményes hitelfelvételről is.
 •  

 • A harmadik a biztosítási rendszer fejlesztése, amit a korkedvezményes nyugdíj megszűnése indokol. A tervek szerint minden rendvédelem területén dolgozó évenként kap majd egy havi fizetésének megfelelő összeget, amit egy virtuális számlára tesznek. Figyelembe veszik azt is, hogy akik már régebb óta dolgoznak a rendszerben, azok visszamenőleg is megkapják a juttatást. Ez 65 éves korig szól majd, illetve addig, amíg valaki el nem hagyja a pályát. Ez alól kivételt jelentenek azok, akiket fegyelmivel küldenek el. Az intézkedést 2017-ben vezetnék be.
 • -A rendészeten belül nyolc éve nem volt már béremelés, csak különböző pótlékokkal próbálták enyhíteni azt. A pótlékokról pedig tudjuk, hogy bármikor elvehetők, arra hivatkozva, hogy nincs rá keret. Nagyon örültünk, amikor a kormányzat felismerte, most már foglalkozni kell ilyen téren a rendészettel, mert különben elvándorlás lesz a szakmából – mondta el Salamon Lajos.

  A béremelés azonban nem hozott akkora áttörést, mint azt sokan várták.

  - A 30 százalék nem teljesült mindenkinél, mivel a béremelést még a pótlékokkal növelt fizetésre számolták. Az, akinek a fizetése nem érte el a bruttó 210 000-et, az bérpótlékot kapott. Kollégák között nagyon sok ilyen volt, és most, hogy megkapták a 30 százalékos béremelést, innentől fogva nem kapnak bérkiegészítést, mivel a fizetésük így már meghaladta a minimálisan előírt összeget - folytatta Salamon.

  A pótlékok jönnek-mennek, de a feladat változatlan
  Mészáros Zsolt

  -Az általános vélekedés a kollégák között az életpályamodellről, hogy a 2019 annyira távoli dátum, hogy addigra nagyon sok minden történhet még, mivel lesz még egy választás 2018-ban. Ezért nemcsak a tűzoltók, hanem a rendészeten belüli szakszervezet a jövő pénteki tanácson kezdeményezni fogja, hogy az összes elem már 2017-től kerüljön bevezetésre - tette hozzá.

  2015 az életpályamodellek éve?

  Az egészségügyi szakdolgozóknak csak belengették, végül elmaradt, a pedagógusok pedig grátiszt kaphatnak az életpályamodelljük mellé. Ez lesz a PÖCS (Pedagógus Önértékelési Csoportok), ami arról szól, hogy a tanárok figyelhetik egymást, és addig se foglalkoznak majd a fizetésükkel. Azt pedig tényleg csak remélni merjük, hogy a tűzoltók nem kapnak valami hasonlót, mert a TÖCS-csel már nem tudnánk mit kezdeni.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet