Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megbüntetik a szombathelyi cégeket?

Önkormányzati cégeket zárhatnak ki az állami megrendelésekből és a pályázatokból. Az ok: az egykulcsos adó miatt csökkentek a nettó bérek.

A szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülésén Molnár Miklós nem válaszol – Közgyűlési percről percre 2011. April 21. 08:37 került szóba az a levél, amelyet Czeglédy Csaba, az MSZP-SZTKE frakció vezetője írt korábban a polgármesternek. Arról érdeklődött, hogy a többségi vagy kizárólagos önkormányzati tulajdonú cégeknél hány munkavállalónak csökkent a nettó bére az egykulcsos szja bevezetése miatt.

Hat szombathelyi céget érint…

Puskás Tivadar polgármester ott elmondta, hogy 96 ilyen alkalmazott van, plusz a SZOVÁ-nál 220 olyan dolgozó van, akinek a bruttója alacsonyabb, mint havi 300 ezer forint. Czeglédy ez utóbbit úgy értelmezte, hogy ők is azok közé tartoznak, akiknek csökkent a nettójuk.

Utánanéztünk, rövid lista következik. A városi tv-nél 13, a Forrásközpontnál 27, a Savaria-Rehab Teamnél 41, a Sportszolgáltatónál 13, a TISZK-nél két alkalmazott nettó bére csökkent a tavalyihoz képest. A Falco KC-nél senkinek sem, pontosabban annyival emelték a bruttó béreket, hogy a nettó szinten maradjon. Így történt a Városfejlesztési Kft-nél is, a Weöres Sándor Színház minden alkalmazott bére magasabb volt annál, hogy csökkent volna a nettó.

A SZOVÁ-nál valóban 220 olyan dolgozó van, akinek a bére nem éri el a bruttó 300 ezret, és nem jogosult a családi adókedvezményre. De náluk nehezebb ezt így megállapítani, mert a fizikai dolgozók nem ugyanazt az összeget kapják minden hónapban.

A kormány számításai szerint…

De miért is csökkentek a nettó bérek? Az egykulcsos adó bevezetésével azok kapnak kevesebbet kézhez, akiknek a bruttó bérük nem éri el a havi 300 ezret, és nem jogosultak a családi adókedvezményre. Az adócsökkentés ugyanis a magasabb keresetűekre vonatkozott. Mindez már az első hírek után nyilvánvalóvá vált Megint a magasabb keresetűek járnának jól 2010. June 09. 12:02 , ám a kormány csak az év elején csodálkozott rá a tényekre, kommunikációjuk arról szólt, hogy az ő számításaik szerint mindenki jól jár az adóváltozással.

A kormány ekkor elhatározta, hogy kikényszeríti a kompenzációt a munkáltatóktól. Ennek érdekében felállították az ún. bérkommandót, amelyet Rogán Antal, V. kerületi polgármester vezet, feladata, hogy ellenőrizze, a munkáltatók valóban kompenzálják-e azokat, akik rosszabbul jártak az új adórendszerrel.

Ellenőriznek és büntetnek

A bérkommandó ezt teszi is folyamatosan, sőt, büntetési jogot is kaptak. Azok a cégek, ahol az alkalmazottak nettó bére kevesebb, mint tavaly, kizárhatóak az állami megrendelésekből és a pályázatokból.

A szombathelyi önkormányzat viszont – szűkös anyagi lehetőségei miatt – nem képes arra, hogy emelje az alacsonyabb keresetűek bérét. Így előfordulhat, hogy a városi tv, a Forrásközpont, a Savaria-Rehab Team, a Sportszolgáltató, a TISZK és a SZOVA nem indulhat pályázatokon és nem kaphat állami megrendelést sem.

Hacsak az állam nem segíti meg az önkormányzatot, de erre a jelenlegi gazdasági helyzetben kevés az esély. Vagy marad a remény, hogy a bérkommandó elnéző lesz.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Molnár Miklós nem válaszol – Közgyűlési percről percre

A Fő téri irodalmi kávézó ügye - ahogy az várható volt - komoly indulatokat váltott ki. Helyszíni tudósításunk.

Megint a magasabb keresetűek járnának jól

Egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadót tervez a kormány. Az alacsonyabb jövedelműek számára ez nem jelentene könnyítést, sőt, a minimálbéreseknek 15 ezret kell adózniuk havonta.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra