Bicikliút és/vagy kutyafuttató? - Besokalltak a belvárosi kutyatartók

Épp ma avatják a szombathelyi Perint-parti bicikliutat, amely az egyetlen belvárosi kutyafuttató mellett/helyén épült. A kutyások nehezményezik, hogy helyette nincs egy négyzetméternyi hely sem kijelölve, ahol póráz nélkül elengedhetik kedvenceiket. Aláírásgyűjtésbe kezdtek. Utánanéztünk.

Több belvárosi kutyás is panaszolja, amióta megszüntették a Perint-parti kutyafuttatót, nincs hely Szombathely belvárosában, ahol szabadon engedhetnék kedvenceiket. A régi helyen bicikliút épült, az ott felszámolt futtató helyett viszont a város nem jelölt ki újat. A parkokból is kitiltották őket, még pórázzal sem mehetnek át egy-egy ligetesebb részen. A legközelebbi hely, ahová ki tudják vinni a kutyákat, a belvárostól harminc-negyven percnyire van. Mehetnek Oladra, a Váci Mihály utcába vagy a Joskar Olára, ha autóba szállnak persze hamarabb is kiérnek, de sokaknak ez napi szinten már luxus lenne. Ráadásul a külvárosban a kutyafuttatókra – panaszolják – összeszokott társaságok járnak, klikkesednek és „kinézik onnan az idegeneket”.

Belvárosi kutyagondok
Hol randizzunk?
Nagy Zoli

Épp ezért, megelégelve a helyzetet, néhányan aláírásgyűjtésbe kezdtek:

Mindig csak morogtunk, hogy mennyire nem jó ez így, de eddig senki sem tett semmit. Most viszont összefogtunk

– meséli Arbeitern Anita, az egyik kezdeményező. Seper Adriennel és Németh Csillával közösen, ők hárman indították el az aláírásgyűjtést.

A cél az lenne, hogy az önkormányzat a megszüntetett belvárosi futtató helyett jelöljön ki újat. A kérdőívekkel pár hete járják már a várost, eddig több százan írták alá, pontos számot majd az összesítés után tudnak mondani. A petíciójuk mellé állt a Fekete István Állatvédő Egyesület is.

Belvárosi kutyagondok
Itt lehet
Nagy Zoli

A tapasztalataik vegyesek: a belvárosi kutyások, akik Anita szerint legalább 200-an lehetnek, természetesen támogatják az ötletet. A nem kutyások közül azonban többen is támadják őket, mondván, aki a belvárosban lakik, minek tart egyáltalán állatot.

A kutyagumit sincs hova dobni

Miért nem jó a kutyának, ha a belvárosban sétál egy jót? – érdeklődöm, mire elmagyarázzák, minden kutyának elemi szükséglete, hogy naponta legalább egyszer kifussa magát. Többen már kitalálták, ha már a belvárosban is építenek kerékpárutakat, biciklire szállnak inkább, és pórázon futtatják a négylábúakat. De ez nem mindenkinek megoldás. A belvárosban sok az idős kutyás is, akiknek fáradság órákat sétálni azért, hogy barátjuk egyet szaladhasson.

Belvárosi kutyagondok
Itt csak a kutyák nem garázdálkodhatnak
Nagy Zoli

Ráadásul egyedül az oladi futtató zárt, a belvároshoz legközelebb található Joskar Ola lakótelepen a futtató nincs is elkerítve, így azokkal a kutyákkal lehet kimenni, amelyek maximálisan szót fogadnak. De ez csak másodlagos kérdés, mondták.

Hiányolják a kutyások a közterületekről a szemétládákat is, útközben ugyanis hiába szedik össze a kutyagumit, a végeredményt jobb híján csak zsebre tehetik… Ráadásul a kutyafuttatókon sincsenek szemetesek, holott úgy tudják, ez veszélyes hulladéknak minősül, úgyhogy elvileg normál szemét közé nem is dobhatnák. De akkor mit tegyenek? Pedig, teszi hozzá egy kutyás, nem kellene Szombathelyen sem feltalálni a spanyolviaszt. Székesfehérváron a minap – nem akart hinni a szemének- látott egy kifejezetten kutyagumi tárolására szolgáló szemetest, amit parkokba helyeztek ki, ráadásul az aljából nejlont lehetett kihúzni, hogy legyen mivel összeszedni.

kutyatoalett
Másutt már megoldották
Nagy Zoli

A bokrok mögött közterület-felügyelők figyelnek

Ráadásul elindult egy büntetéshullám is. Panaszolják, a kutyások úgy érzik, a közterület-felügyelők

rájuk szálltak

, ha véletlenül valaki belép például egy parkba, csak azzal a céllal, hogy átsétáljon a másik oldalra, kérdés nélkül megbüntetik. Ott van például a Pelikán park – mesélik – tele van szeméttel, de a kutyásokat kitiltották. Azokat persze, akik naponta teleszemetelik, senki sem bünteti meg.

Volt olyan a kutyás, akinek ebe előrefutott, és póráz nélkül kiszalad a lépcsőházuk kapuja elé. Mire fel a közterület-felügyelő állítólag kérdés nélkül megbüntette a gazdát. Persze elvitatkozhattak volna rajta, hol kezdődik a közterület, és mi tartozik még a társasházhoz, de nem tették.

Belvárosi kutyagondok
Itt lehet aláírni
Nagy Zoli

Egy másik kutyás panaszolta, nemrég a Perint-part elhagyatott részén sétáltattak kutyát, lent a füves területen. Ketten-hárman pár percre póráz nélkül hagyták a kutyákat, este volt, a közterület-felügyelőn kívül senki sem mozgott arra. Biztos fülest kapott. Aki visszabeszélt, azt 5000 forintra, a többieket 4000-re büntette meg. Nincs olyan, hogy csak figyelmeztetnek, egyből pénzbírság van:

Egyrészt úgy érezzük, ránk kutyásokra megannyi tiltás vonatkozik, másrészt viszont azt tapasztaljuk, a városban nincsenek meg az alapvető feltételek sem, amelyek az állattartást segítenék.

Hol épülhetne a belvárosban kutyafuttató?

Arra a kérdésre, tudnak-e olyan belvárosi helyet, ahol létesülhetne kutyafuttató, három helyszínt is megjelöltek. Egyrészt a belváros szívében ott a régi strand, amely viszonylag nagy füves területtel bír, ráadásul körbekerített, és semmire sem használják. Másrészt a Gyöngyös parton, jobb oldalon az SSE pálya mögött is. És felvetették, hogy esetleg a Pelikán parkban is lehetne gondolkodni.

Zéró tolerancia az ebtartók szemben - a közterület válasza

Való igaz, zéró toleranciát hirdettek a szabálytalankodó kutyatartókkal szemben - közölte Dr. Varsányi Péter, a szombathelyi közterület-felügyelet igazgatója. Lapuknak elmondta, a rendőrséggel közösen tervezett akciót még augusztusban egy sajtótájékoztatón is bejelentették, így a kutyatulajdonosok értesülhettek róla. Az apropója az országos médiából is közismert: két póráz és szájkosár nélkül sétáltatott kutya tépett szét egy harmadikat. A közterület-felügyelők azóta az ebtartás szabályainak (24/1992. önkormányzati rendelet) betartására fokozottabban figyelnek. Dr. Varsányi Péter még kiemelte, általában két ponton szokták a kutyatartók megszegni a fent említett rendeletet: egyrészt köztisztasági szempontból (nem szedik össze az ürüléket) másrészt póráz (és/vagy szájkosár) nélküli sétáltatással. A szabálytalankodó kutyatulajdonosok három- és húszezer forint közötti helyszíni bírságra, súlyosabb esetben szabálysértési feljelentésre és akár harmincezer forintig terjedő pénzbírságra számíthatnak.

Viszont Dr. Varsányi Péter cáfolta azt a híresztelést, amely szerint a közterületesek már akkor is büntetnek, ha csak átmennek kutyával egy parkon. Ilyen rendelet nincs, egyedül játszóterekről tiltották ki (jogosan) az ebeket, valamint elengedni, póráz nélkül szaladgálni hagyni nem szabad őket.

Mi lesz a belvárosi kutyafuttatóval?

Dr. Varsányi Péter elmondta, az is igaz, hogy a Perint-parti kutyafuttatót (bár jogilag még mindig kutyafuttatóként szerepel)a bicikliút miatt már nem lehet használni, és elismerte ő is, a belvárosban nincs másik terület kijelölve. Ez a feladat a város önkormányzatára vár.

A város keresi a megoldást - Az önkormányzat válasza

Dr. Szele Györgyi, a szombathelyi önkormányzat Hatósági osztályának vezetője is elismerte, a belvárosi kutyatartók felvetése jogos. Keresni kell a megoldásokat, hogy a belvárosban is lehessen kutyafuttató. Nyitottak a kezdeményezésekre, és várják a javaslatokat, hol lehetne ilyen területet kijelölni. A lehetőségeket egyenként kell megvizsgálni, a végső döntést a közgyűlés hozhatja meg.

Felvetésünkre, miszerint a ma átadásra kerülő Perint-parti bicikliút papíron még mindig kutyafuttató - holott a két funkció nehezen párosítható - közölte, az ellentmondást mindenképpen orvosolni kell. A novemberi közgyűlés elé kell terjeszteni egy javaslatot, hogy a kérdéses területet kivehessék a kutyafuttatók közül. Egyébként a jövő évben - tájékoztatott az osztályvezető - tervezik a szombathelyi állattartási rendelet teljes felülvizsgálatát.

Kijelölt kutyafuttatók listája Szombathelyen

- Stromfeld lakótelep, ABC mögötti térség
- Váci Mihály út mögött, a Vízmű kútjainak lefolyó árka és a Rohonci úti vasúti töltésig
- Bem József utcai buszforduló déli része
- Bartók Bála körút - Perint híd
- Fürdő utca - Perint híd közötti keleti partszakasz - Dolgozók útja melletti Vízmű terület, Nagy László utca mögött telepített első lefolyónál
- Károly Róbert 16. - Szent Gellért 62. Perint parti zöld terület - Négyesi úti park mögötti terület, a SZÜV kerítésétől a Gyöngyös patakig
- Sorok utcai gyalogos Perint hídtól az óvoda területéig húzódó zöld sáv
- Pázmány Péter 25. - MÁV töltés közötti terület

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet