Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyílászáró csere után betörések Szombathelyen - Laptopokra utazik a „Pókember”

Néhány napon belül több szombathelyi oktatási intézménybe is betörtek ismeretlenek. Az elkövetési módszerek hasonlóak és több helyen a riasztó sem hatott riasztólag. Szintén közös vonás, hogy ezeken a helyeken nemrégiben végezték el a nyílászárók cseréjét és a betörők helyismerettel rendelkezhettek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Betöréssorozat zajlott az elmúlt héten Szombathelyen. Több oktatási intézmény is „beleesett a szórásba”. Lehet, hogy nem véletlenül. Körutunk során egy szombathelyi bölcsődét, egy óvodát és egy iskolát kerestünk fel. Az intézményeket nem nevesítjük.

Mászókán ment bölcsibe

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A lakótelepi bölcsőde néma riasztója kedden késő este, 22 óra után küldött értesítést arról, hogy mozgást észlelt a bölcsi emeletén. A helyszínre siető vezető az alsó szinten semmi különöset nem tapasztalt, de az emeletre vezető lépcsőkön már látta, betörés történt. Két ablak is nyitva volt, az egyiknél gondosan félrehúzva a függöny és az eredetileg az ablakot díszítő cserepes virágot valaki a lépcsőre tette. Az intézményvezető irodája is nyitva volt. A helyszínelés során kiderült, hogy a tettes a szomszédos óvoda kiselejtezett, fal mellé rakott fém mászókáiból épített magának létrát, így mászott fel a lapostetőre, ahonnan kényelmesen „megfúrhatta” az egyik emeleti ablakot. Ehhez egy falból kihúzott kampó lehetett a segítségére.

A régi mászókát használta a betörő, hogy feljusson a lapostetőre
A régi mászókát használta a betörő, hogy feljusson a lapostetőre
Tánczos Mihály

A betörő nem sokat teketóriázott, a sötétben – egy mozgásérzékelővel nem védett helyen - feltehetőleg elkészítette a saját vészkijáratát, majd egyenesen a vezető irodáját célozta meg, magához vette annak laptopját, pendrive-ját és ahogy jött, úgy távozott. Azzal, hogy az emeleten hatolt be a sokkal kényelmesebb földszint helyett sikerült kikerülnie több mozgásérzékelőt, így időt nyert. Elképzelhető, hogy azt is tudta, a behatolási helyet nem védte riasztó. A bölcsőde most igyekszik fejleszteni a biztonsági rendszerét.

Egyszerre a vezető irodájába ment a betörő
Egyszerre a vezető irodájába ment a betörő
Tánczos Mihály

Kiismerték magukat az oviban

A kertvárosi óvodában a legkomolyabb „bűncselekmény” egy homlokzati zászló ellopása volt az elmúlt évtizedekben. A cikkünkben említett bölcsődéhez hasonlóan itt is megtörtént a nyílászárók cseréje. A hétvégén szakmai program zajlott volna az óvodában, azonban a reggel érkezőket kiforgatott szekrények, betört ablakok és beszabott ajtó látványa fogadta. A program elmaradt, helyette a helyszínelők vették át a terepet.

Pókember melső végtagjainak lenyomata
Pókember melső végtagjainak lenyomata
Tánczos Mihály

Az igazgatónőtől megtudtuk, hogy jól kitervelt betörés történhetett, azonban hiba csúszott a tervbe. Feltételezhető, hogy az egyik tettes a délutáni záráskor megbújhatott a lépcső alatt, egy terítővel letakarva. Az ő feladata lett volna talán beengedni a többieket. Azzal azonban nem számoltak, hogy az egyik átjáróban zárva lesz az ajtó. Így a betörő kénytelen volt azt is kifeszíteni, abból az irányból, ahonnan egyébként nem történt betörés, hiszen a tettesnek nem kellett megküzdenie a bejárati ajtóval. A társ, vagy társak téglakupac segítségével másztak fel egy magasban lévő kiszögelésre, onnan pedig az ablakon keresztül jutottak az épületbe. A jelek szerint jól kiismerték magukat a labirintus szerű óvodában és nem is kapkodtak, annak ellenére, hogy az emeleti riasztó élesítve volt.

Egy gőzölős vasalóval betörték az egyik iroda tejüveg ablakát és bementek a felirattal nem jelölt igazgatói és titkárnői irodába is. A zárakat egy földszinti bicikliről letört lábtámasz segítségével küzdötték le, feszegetéssel, ahol pedig ez nem segített, ott ajtótokostól rontottak az irodába. Laptopot, pendrive-ot és 13 ezer forint ellátmányt zsákmányoltak. Érdekesség, hogy a vezetőnő másnapi programra kikészített laptopjáról lehúzták az értékes Panasonic projektort és azt ott hagyták. A szekrényből pedig a cd lejátszó és digitális fényképezőgép mellől a pendrive-ot vitték el. A betörők végül a konyhaablakon át távoztak.

Orion típusú, gőzölős ablakbeverő készülék
Orion típusú, gőzölős ablakbeverő készülék
Tánczos Mihály

A riasztóról kiderült, hogy bár szabályos visszajelzést adott az élesítésről, valamint a biztonsági cégnél is ezt jelezte, valójában nem működött. Az intézmény vezetője ottjártunkkor a kódját beütve élesítette a riasztót, majd ezután körbevezetett minket az épületen. Sem a riasztó nem szólalt meg, sem az ilyen esetekre megadott mobiltelefon nem csörrent meg a sétánk alatt, azaz a riasztóberendezés valóban nem működött, holott a dolgozók és a vezető is azt hitte, védve vannak. Elgondolkodtató, vajon honnan tudták ezt a betörők, vagy tudhatták-e, hiszen láthatták a mozgásérzékelőket, mégsem siettek és végigjárták az óvodát, kutattak a szekrényekben.

De nehéz az iskolaigazgatói laptoptáska

A lakótelepi iskolába jóval becsengetés előtt, csütörtökön hajnalban látogattak ismeretlenek. Úgy tűnik a mászás a lételeme lehet a szombathelyi betörőnek, mert ezúttal is lapostetőre mászott először, leszerelt egy lámpát, majd ezután hatolt be az iskolába, egy tavaly cserélt ablakon keresztül. Célirányosan a vezetői iroda felé vette (vették?) az irányt, lehántotta a párnázott ajtóról a borítást, vágott magának egy lyukat az ajtóra, bemászott és laptopokat, fényképezőt, monitort zsákmányolt. Próbálkozott a gazdasági irodával is, de nem járt sikerrel. A hívatlan látogató az ablakon keresztül távozott.

Ekkora résen mászott be az iskolai betörő az irodába
Ekkora résen mászott be az iskolai betörő az irodába
Tánczos Mihály

A betörést reggel vették észre az iskolában. Ezután vették ki a levélszekrényből a biztonsági cég lapját is, amiből kiderült, hogy az iskolából riasztás érkezett, de a helyszínre vonulók nem tapasztaltak semmi rendkívülit. Az biztos, hogy a földszinti ajtók, ablakok sértetlenek voltak, de a betörő talán nem véletlenül választotta ezúttal is a mászást a rámolás előtt.

A helyszínelés nyomai az iskolában
A helyszínelés nyomai az iskolában
Tánczos Mihály

Azt leszögezzük: nem tudjuk, van-e összefüggés a nyílászárók cseréje és a betörések között, de mint cikkünk alapján feltételezni lehet, a betörők rendelkezhettek helyismerettel. Az építési munkálatok ideje alatt pedig sok, az intézmény szempontjából idegen ember mozgott szabadon az épületeken belül. Bejárásuk volt az irodákba is az ablakok cseréjénél, ez pedig remek alkalom lehet a helyszín feltérképezésére. A múlt héten pedig ilyen oktatási intézményekbe törtek be Szombathelyen. Ami lehet véletlen is.

Javasoljuk a betörésekben nem érintett intézményeknek, ellenőrizzék riasztórendszereiket, térképezzék fel, hol lehet megközelíteni az emeleti ablakaikat és erről tájékoztassák a riasztórendszereket felügyelő biztonsági cégeket is. Kérjék meg őket, hogy riasztás esetén értesítsék az igazgatót is. Laptopot, értékes műszaki cikket ne hagyjanak az íróasztalokon, azokat zárják el és ne hagyják nyitva éjszakára az irodák ajtajait. Ha lehet szereltessenek fel „éjjellátó” kamerát a leginkább védendő helyekre, azonban vásárlás előtt ellenőrizzék, ezek felbontása megfelel-e a XXI. század követelményeinek. A „sötétben mozgó fekete folt” látvánnyal ugyanis senki nincs kisegítve. Az elmúlt hét történései alapján jobb az óvatosság.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokkoló

Hirdetés