21 év után bezár a szombathelyi Park Hotel Pelikán

A Savaria Szálló és a Claudius után most újabb szálloda húzza le a rolót. De ezúttal a pontos részleteket is tudjuk.

Péntek délután különös sajtóközlemény jelent meg postaládánkban. A címből elsőre nem derült ki semmi konkrétum, csak annyi, hogy a szombathelyi Park Hotel Pelikánról van szó és egyenesen Csonka Tamástól, a szálloda tulajdonosától és ügyvezetőjétől érkezett.

Aztán miután felocsúdtunk a meglepettségből, megnyitottuk a közleményt és gyanúnk beigazolódott: újabb szombathelyi hotel zár be, ám ezúttal köntörfalazás nélkül elárulták, hogy miért.

-

Így szól a közlemény:

„A Park Hotel Pelikán az elmúlt 21 évben Szombathely turisztikai piacának meghatározó szereplője volt. 2002-es megnyitásakor egyike volt azoknak a kevés négycsillagos vidéki szállodáknak, melyek nem tartoztak szállodalánchoz, illetve nem kapcsolódtak gyógyfürdőhöz.

A magánerőből megvalósult beruházás keretében a tulajdonosok felújították és szállodává alakították az eredetileg árvaháznak épült, majd gyermekkórházként működő, 1902-ben épült, helyi védettséget élvező épületet. Konferenciaterem, wellnessrészleg beltéri uszodával, valamint egy elegáns étterem is kialakításra került.

Elsősorban üzleti vendégek kiszolgálását tűzte ki célul, de mérete (43 szoba) és szolgáltatásai népszerűvé tették privát utazók, sportcsapatok, konferenciaturisták körében is. Az étterem számos rendezvénynek adott helyszínt, a városban elsőként kínált menüválasztásos business menüt és vasárnapi svédasztalos ebédet.

-

A szálloda életében egy korszak most lezárult. 21 év működés után az épület megérett egy komplett energetikai és esztétikai felújításra. Különösen a jelenlegi és a közeljövőben várható rendkívül magas energiaköltségek miatt az üzemeltetés gazdaságtalan lenne. Elkészültek a tervek a belsőépítészeti felújításra, a jelenlegi üzleti környezetben és finanszírozási lehetőségek mellett azonban most nem ésszerű ebbe belevágni.

Sajnos ez a régió, ez a szállodaméret az elmúlt 20 évben kimaradt a központi pályázati célterületek közül, energetikai beruházásainkat az épület védettsége is megakadályozta. 50kw-os napelemes rendszer kiépítésére nyert pályázatunkat vissza kellett vonnunk, mivel a helyi rendelet nem tette lehetővé a napelemek elhelyezését az épület tetején. Komplex energetikai pályázatunk nyílászárók cseréjére, kazáncserére és hőszivattyúk telepítésére ugyan első körben befogadásra került, végül azonban azt a Nyugat-Dunántúli régió kedvezőtlen besorolása miatt forráshiány miatt elutasították.

A fenti okok miatt elfogadtunk egy, az épület bérlésére vonatkozó 2+2 évre szóló ajánlatot, melynek keretében egy országosan több létesítményt üzemeltető cég vendégmunkásokat fog itt elszállásolni. 2 (illetve 4) év után, amennyiben üzletileg indokolt és vállalható, megkezdődhet az épület felújítása és újra szállodává alakítása. A funkcióváltás közvetlenül 6 munkahelyet érint, dolgozóinknak igyekszünk a cégcsoporton belül, vagy partnereinknél további lehetőséget adni.

A nemrég teljesen felújított étterem külön egységként tovább üzemel és mint Szombathely egyik legszebb rendezvényhelyszíne, továbbra is várja vendégeit.”

Csonka Tamás
Tulajdonos, ügyvezető
Park Hotel Pelikán

-

Múltbanéző

A Március 15. térről északi irányban lévő terület volt az egykori Városliget. A városnak az ebből hajdan közel 5 hektáros zöldterületéből a szomszédos városi sporttelepen kívül mára csak a Pelikán park maradt meg eredeti funkciójában. Nevét a park teknőszerű részén, az évszázados fák alatt, egy kis vízmedence közepén elhelyezett madárszoborról kapta.

A szobor Rumi Rajki István alkotása, jelenlegi siralmas állapotának a megszüntetésére az elmúlt években több terv is készült. 1904-ben itt, a Városligetben helyezték el az Állami Gyermekmenhelyet, s ezzel elkezdődött a liget beépítése. A menhely, a későbbi gyermekkórház és két melléképülete (Deák Ferenc utca 2. szám) Ybl Lajos építész (1885-1934) eklektikus stílusú alkotása.

Az állami menhely gyógyító feladatokat is ellátott: elsődlegesen az állami gondozott gyerekek egészségügyi ellátását intézte. Az épületben a későbbiekben gyermekkórház mellett egyéb egészségügyi ellátás is helyet kapott (iskolafogászat, hallásvizsgálat, gyermekpszichiátria).

Az épületben az ezredforduló után nem sokkal, 2002. május 7-én nyílt meg a Park Hotel Pelikán. Helyek - Villa Pelikán étterem: Kellemesen sznob 2002. November 10. 01:35 A felújítás és átépítés során (amely a melléképületeknek is új funkciókat adott) tiszteletben tartották az eredeti épület építészeti értékeit, és az új szerepet igyekeztek ehhez alakítani. A bejáratnál emelt üveg fogadócsarnok előtt például eredeti helyén állva megmaradt a régi kerítés valamikori kapubejárata.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet