Bezárt az Eiffel-torony

Párizs legismertebb turistalátványossága az egymást követő második napon nem nyitott ki.

A szakszervezetek az építmény gazdasági vezetése ellen tiltakoznak, miközben a francia főváros önkormányzata, amely a működtető Société d'exploitation de la Tour Eiffel (Sete) fő részvényese, „jelenleg nem hajlandó tárgyalni” – közölte a CGT szakszervezet az AFP hírügynökséggel.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A hétfői bezárás több ezer, többségében külföldi látogatót ért váratlanul. A 2023-as összesítés szerint a külföldi turisták teszik ki az Eiffel-torony látogatóinak nyolcvan százalékát.

Öt hónappal a párizsi olimpiai játékok előtt (július 26. - augusztus 11.) a szakszervezetek azt követelik, hogy az önkormányzat változtasson a Sete számára „tarthatatlan” modellen. Szerintük a városháza „mindenáron és rövid távon a nyereségességre törekszik”, s arra kérik a vezetést, hogy inkább „biztosítsa az emlékmű és az azt kezelő vállalat hosszú távú jövőjét”.

Az Eiffel-toronyban legutóbb december 27-én, a tervező Gustave Eiffel halálának századik évfordulóján tartottak munkabeszüntetést a dolgozók.

Az Eiffel-torony gazdasági egyensúlya – amelyet 2023-ban többen, 6,3 millióan kerestek fel, mint a koronavírus-járvány előtt –, még mindig nem tért vissza a pandémia következtében 2020-ban és 2021-ben elkönyvelt 120 millió eurós bevételkiesés miatt.

A helyzet javítására a Sete-et 2021-ben 60 millió euróval feltőkésítették, de a bevételkiesés mellett 130 millió eurós többletköltséget okoznak a jelenleg zajló festési munkálatok az Eiffel-tornyon.

A sztrájk célja a fizetések növelése a jegyeladásokból származó bevételek arányában. Emellett a 135 éves torony jobb karbantartása, amely a nyári időszakban kiemelt szerepet kap majd az olimpia és paralimpia miatt.

Az Eiffel-torony a járvány alatt volt hosszabb ideig – csaknem három hónapig zárva. 2020-ban a látogatottság az előző évhez képest 80 százalékkal, a forgalom pedig 70 százalékkal esett vissza. 2015-ben a 127 halálos áldozatot követelő terrortámadások után volt napokig zárva Párizs jelképe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek