Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Teljesíthetetlen szabályokkal sújtja a kormány a kistelepüléseket és a kisgyerekes szülőket

Kötelező a bölcsőde, ha legalább öt gyerek szülei igénylik, de megtiltották, hogy az óvodákkal együtt működtessék őket.

Tavaly június óta kötelező lenne a kistelepüléseken is bölcsődéket fenntartani, ha legalább öt gyerek szülei igényelnék azt. Az önkormányzatoknak külön intézményre nincs pénzük, de az óvodával összevont változatot már törvényileg tiltják - írja a Népszava .

Eddig csak a tízezer főnél nagyobb városában volt kötelező bölcsődét működtetni, most azonban minden olyan településen bölcsődét kellene kialakítani, ahol legalább negyven, három év alatti gyerek él, vagy ahol legalább öt gyerek szülei igénylik az ellátást. Korábban, még 2009-ben a Bajnai-kormány engedélyezte, hogy összevonva az óvodákkal is lehet bölcsődéket fenntartani, viszont ezt a lehetőséget tavaly nyáron eltörölte a kormány.

A kistelepülések nem képesek fenntartani az önálló bölcsődét
Forrás: kettősmérce.hu

Tavaly Novák Katalin családügyi államtitkár azt mondta, hogy 2018-ig 100 milliárd forintot irányít a kormány bölcsődei férőhely létesítésekre. A pénz azonban nem érkezett meg, így most sok település került bajba.

A kistelepülések ugyanis nem képesek fenntartani egy önálló intézményt ráadásul szakemberek sincsenek ehhez. Így most sok esetben a szülőknek el kell dönteniük, hogy a messzebbi nagyvárosba viszik a gyereket bölcsődébe, vagy az egyik szülő otthon marad és vállalja a további munkából való kimaradást, a bevételkiesést pedig a mindössze 25 ezer forintos havi gyessel kompenzálhatja.

A Népszava információi szerint több falu is pályázott bölcsőde létesítésére, de egyik sem nyert. Ezért most több önkormányzat arra készül, hogy a tiltás ellenére továbbra is az óvodával együtt működteti a bölcsődét, számítva arra, hogy büntetést kapnak. De így legalább segítenek megőrizni a kisgyerekes szülők munkahelyét.

Közben nemrég Tusványoson éppen Novák Katalin jelentette be, hogy a munkaerőhiány enyhítésére részmunkaidős foglalkoztatási formát akarnak kidolgozni a kismamáknak. De ez az új szabályokkal kivitelezhetetlen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra