Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Befürdött álmok – Botrányos fürdőfejlesztés Borgátán

Eladósodott falu, elmaradt felújítás, visszaéléssel gyanúsított körjegyző és volt polgármester. Borgáta megszenvedte, hogy központi támogatásokért pályázott. A tetteseket a bíróság első fokon elítélte.

1998 után, a Széchenyi-tervnek köszönhetően, nagy ütemben indultak meg a fürdőfejlesztések hazánkban. A központi támogatások igénybevételéhez azonban sok településnek nem volt meg a szükséges anyagi és szellemi tőkéje, Borgátának sem. Az „önzetlen segítség” azonban gyorsan megérkezett a Kemenesalján fekvő kis faluba, ahol már régóta működik a felújításra szoruló fürdő.

Álmokból rémálom és adósság

Borgáta, Egyházashetye és Köcsk körjegyzőjének, M. Anikónak az élettársa, E. József nyújtott segítőkezet. A férfi kapcsolatait ajánlotta fel a falunak, az ígéretek hatására az önkormányzat gazdasági társaságot alapított, amelynek tulajdonjogában fele-fele arányban osztozott E. József és a falu. E. József javaslatára a Borgáta Termál Kft-n keresztül próbált a falu a fürdőfejlesztéshez támogatást szerezni, ám gyorsan kiderült, hogy az önkormányzat nem tudja kifizetni az ehhez szükséges önrészt.

A borgátai termálfürdő

- Nagyszabású tervek voltak. Bár a pályázatok nagyrészt sikeresek voltak, ám a megvalósítani azokat nem tudták, mivel képtelenek voltak előteremteni az önrészt, pedig hiteleket is vettek fel. Válsághelyzet állt elő a faluban - mondja dr. Gyimesi József ügyvéd, aki most az önkormányzatot képviseli.

Közel 25-30 pályázatot nyújtottak be, amelyek sikeresek is voltak. Összesen 155 milliót nyertek, ám a pályázatokból szinte semmi sem valósult meg. Vagyis ez így, ebben a formában nem teljesen igaz. 39 millió forintot sikerült a pályázati pénzből felhasználni, ebből szociális helyiségeket újítottak fel – igaz, nem abban az épületben, amelyiknek a felújítására pályáztak.

E. József igazán „ügyes” volt - Az időközi választás miatt bukott ki az ügy

2005-ben időközi választásokat tartottak a faluban, akkor került a polgármesteri székbe dr. Tóthné Zentai Éva. Az átláthatatlan számlák, pályázatok, kiadások és adósság láttán az új polgármester vizsgálatot indított. Kiderült, hogy a Borgáta Termál Kft-nek 94 millió forintot fizettek ki, az önkormányzatnál pedig 34 milliós adósság keletkezett. A vizsgálatból feljelentés majd nyomozás lett. 2006 nyarán a falu volt vezetői és E. József ellen emelt vádat az ügyészség különösen nagy összegű visszaélés miatt.

A borgátai termálfürdő

- A vádirat szerint 1998 és 2003 között E. József kihasználta, hogy élettársa, M. Anikó a község önkormányzatának döntéseiben részt vesz, valamint joga és kötelessége lett volna a számlák ellenőrzése. Most a vádlottak padján ül E. József elsőrendű, M. Anikó másodrendű vádlott, Sz. Ferenc Borgáta egykori polgármestere, továbbá két olyan köztisztviselő, akiknek feladata lett volna a pályázatok körüli ellenőrzés– mondja az ügyvéd.

Az ellenőrök is tévedtek

Az ügy egyik legmeglepőbb fordulata: senkinek sem tűnt fel, hogy azok a szociális helyiségek, amelyekre pénzt nyert az önkormányzat a Vidékfejlesztési Minisztériumtól, nem a fürdő területén, hanem egy olyan ingatlanon alakították ki (kemping), amely E. József érdekeltségébe tartozik. Ezt a területet E. József cége bérbe adta 1,2 millió forintért, melyből a Borgáta összesen 130 ezer forintot kapott - teszi hozzá Borgáta jelenlegi polgármestere, dr. Tóthné Zentai Éva.

A borgátai termálfürdő

- Az elsőrendű vádlott a vádirat szerint 10 millió forintnyi ügyvezetődíjat is bezsebelhetett egy másik cégén keresztül. A fürdőhöz egyébként az építési engedélyen kívül semmi nem készült el, de ezek is rengeteg pénzt vittek el az önkormányzati kasszából. Mivel az akkori vezetők rájöttek, hogy tőke nélkül nem tudják megvalósítani a megnyert pályázatokat, ezért 54 önkormányzati telket adtak el 72 millió forintért. Nagy volt a kereslet irántuk, hiszen a vásárlók azt hitték, hogy a fürdő felújulása miatt jó befektetés lesz Borgátán építkezni. Ám 72 millió forint is szép lassan elfogyott a tervekre és a személyi juttatásokra. E. József havi 240 ezer forintos juttatást és költségtérítést kapott, de ezeket egy másik cégén, a Suri Kft-n keresztül fizették - panaszolja a polgármester.

Eladták maguknak az önkormányzat lakását

- Nagy szívfájdalmunk az is, hogy egy négygyerekes óvónő feje fölül eladtak egy szolgálati lakást, nem törvényes módon. Erős a gyanú, hogy M. Anikóval meghamisították a közgyűlési jegyzőkönyvet, az ellenőrök is tévedtek vagy megtévesztették őket. Az eladásról ugyanis a közgyűlésnek kellett volna dönteni, de hogy ez hogyan történt nem tudni, mert két ellentétes tartalmú jegyzőkönyv is készült ugyanarról az ülésről. A lakást E. József és kiskorú leánya vette meg. Borgáta az eset után kivált az egyházashetyei körjegyzőségből, M. Anikó azonban még mindig jegyzőként dolgozik Egyházashetyén - mondja a polgármester asszony.

Felfüggesztettet és pénzbüntetést kaptak

Hűtlen kezelés, okirat és közokirat hamisítás és egyéb gazdasági bűncselekmények miatt ítélte el a vádlottakat ma délután a bíróság – mondta el érdeklődésünkre dr. Gyimesi József ügyvéd.

E.József 1 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 800 ezer forint pénzbüntetésre, M Anikót 1 év és 500 ezer forint pénzbüntetésre, a harmadrendű vádlottat pedig 10 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a bíróság. A bíróság a büntetést - az elsőrendű vádlott esetében 4 év, a másodrendű M. Anikónál 3 év a harmadrendű vádlottnál pedig 2 év – próbaidőre felfüggesztette. Az ítéletben kötelezték a vádlottakat az önkormányzat kártalanítására.

- Megítélésünk szerint a nyomozati anyag sokkal szélesebb körben tartalmazta a visszaéléseket, de ezekkel a bíróság vád hiányában foglalkozni nem tudott. Tudomásom szerint a vádlottak fellebbeztek az ítélet ellen. A mai ítélettel a Borgáta lakói is értesülhettek arról, hogy miért került csőd közeli helyzetbe községük – emelte ki az ügyvéd.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra