Bosszút álltak a tüntető szombathelyi diákokon?

Az egyik gimnáziumban igazolatlan hiányzást írtak be azoknak, akik elmentek egy demonstrációra.

Amióta tavaly decemberben már nem csak az egyetemisták, de a középiskolások is utcára vonultak a kormány súlyos felsőoktatási intézkedései ellen, egyes hírek szerint akadtak iskolák, ahol súlyosan jogsértő módon próbálták a diákokat rávenni arra, hogy talán nem kéne nagyon belebonyolódni a tiltakozásokba.

Az Átlátszó.hu pénteki cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy a balatonalmádi botrány után az egyik legdurvább retorzió egy szombathelyi gimnáziumban történt: a hatalmi visszaélések leleplezéséről ismert oldal szerint a

város egyik megnevezni nem kívánt gimnáziumának diákjai tanítási időn kívül elmentek egy tüntetésre, másnap viszont igazolatlan hiányzást írtak be nekik a demonstráció napjára. A jogsértő magatartás a tüntetésen résztvevő diákokat egyformán érintette, akik aznap egy óráról sem hiányoztak.

(Amennyiben Ön rendelkezik információkkal arról, melyik tanintézményről van szó, esetleg behatóbban ismeri az esetet, írja meg nekünk !)

Diákok Budapest utcáin (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Átlátszó cikkében azt is írja, hogy megdöbbentő módon várostól és iskolatípustól függetlenül kaptak olyan beszámolókat, melyek szerint a saját jövőjükért kiálló tizenéveseket kirúgással, sőt, szándékosan lerontott érettségi jegyekkel fenyegetik meg a tanáraik, igazgatóik.

Még a színdarabot is letiltották

Egy ötödik kerületi gimnázium egyes tanulói például ülősztrájkot terveztek szervezni, de

az iskola vezetéséhez lojális diákönkormányzati képviselő

törölte az eseményt a Facebookról, a szervezőket pedig behívta az igazgató; a pesti Vörösmarty Gimnázium drámatagozatos diákjainak a kiúttalanságot, a továbbtanulás nehézségeit groteszk módon bemutató színdarabját letiltatta a helyi önkormányzat; egyes iskolaigazgatók pedig arra szólították fel a diákokat, hogy ne írják fel tábláikra, transzparenseikre, hogy hol tanulnak.

Az Átlátszó vonatkozó cikkét itt lehet olvasni, mi pedig zárásként mutatjuk azt a szintén általuk közzétett, emlékezetes videót - hátha lemaradt valaki róla -, amiben a Magyar Rádióba szóvivőként bejutott diákot próbálja győzködni a rádió egyik dolgozója, hogy nincs igaza:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet