Brenner János példát mutat - ezúttal egy filmben

Korhű filmsorozat készül a vértanúhalált halt fiatal pap életéről. Forgatáson jártunk Szombathelyen.

Egy hétrészes filmsorozatban elevenítik fel ismét a vértanú halált halt Brenner atya életét. A sorozat egyértelműen a korhűségre törekszik, a valóságot kívánja bemutatni - ezt Szilágyi Andor rendezőtől tudtuk meg a forgatáson.

Már jártak több helyen az elmúlt hetekben, a pontos helyszíneken is, de a filmbe egy youtuber bevonását is tervezik, a vele való forgatás még hátra van. A temetési jelenetet vették fel szombaton a szombathelyi Szalézi-templomban, ide látogattunk el mi is, hogy a délelőttöt a stábbal, statisztákkal, színészekkel töltsük.

A templomban civilek, fekete ruhában. Elől koporsó, körülötte ministránsok. Sokan eljöttek a felhívásra, izgalmas élmény statisztának lenni, de ez annál többet is. Van, aki egyszerűen kíváncsi, milyen is egy forgatás, de volt, akit szorosabb, rokoni szálak fűztek a megboldogult atyához, ezért ült be a gyászoló tömegbe.

Brenner-film forgatása a Szalézi-templomban
Brenner-film forgatása a Szalézi-templomban
lutorkatalin

Ismerős arcokat is kiszúrunk, a Weöres Sándor Színház több színésze vállalt szerepet: Balogh János egy megrázó, durva karaktert alakít, de tudja, minél jobban játssza ő a gonoszt, annál erőteljesebben fog majd kidomborodni a pozitív oldal. Szerinte izgalmas civilekkel dolgozni, a színházban is volt már példa hasonlóra nem egyszer: sok új gondolatot, nézőpontot hoznak a képbe olykor azok az emberek, akik nem színészi fejjel gondolkodnak.

A délelőtt célja egyébként nagyrészt a civilek és a stáb ráhangolása. Ehhez Székely János megyéspüspököt is meghívták, akit nagyon izgatottan vártak a statiszták, valamint Brenner József atya, Brenner János testvére és Bodorkós Imre szentgotthárdi plébános is visszavezetett minket a múlt századba pár gondolattal.

Brenner-film forgatása a Szalézi-templomban
Brenner-film forgatása a Szalézi-templomban
lutorkatalin

Egy papnövendék is felszólalt. Hiszen jelenleg talán az a legfontosabb, hogy az utókor számára mi marad mindebből. Példa tud-e lenni a vértanú halála? A fiatal egyetemista egy érdekes, hétköznapi kérdést vázolt fel: fel merjük-e vállalni magunkat annyira, hogy keresztet vessünk egy étteremben, mielőtt enni kezdünk? Talán ez a korhű és mégis friss sorozat segít majd az útkeresésben is.

Ki is volt a boldoggá avatott, szombathelyi születésű mártír, Brenner János, akit azzal csaltak ki éjszaka a paplakból, hogy beteghez kell mennie, majd majd útközben megölték? Egy korábbi cikkünkben elolvashatja! Ki is volt a boldoggá avatandó szombathelyi születésű mártír, Brenner János? 2017. November 09. 14:59

Brenner János és László Zircen oblátusi és novíciusi ruhában
Nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra