Brenner József szentszéki bíró lett Vas megye díszpolgára

Nagyapjáról körutat, testvéréről iskolát neveztek el Szombathelyen.

2022-ben „Vas Megye Díszpolgára” cím kitüntetésben részesült Brenner József szentszéki bíró, borhi címzetes apát, egyházmegyei spirituális és Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalan nagyprépostja.

Brenner József nagyprépost mélyen vallásos környezetben nőtt fel, életszemléletét a keresztény gondolkodás határozta meg. Neveltetése révén már fiatalon az egyház felé fordult és annak szolgálatát választotta hivatásaként. 1957. június 23-án szentelték pappá.

Szolgálatát Bagodvitenyéden kezdte meg, ezután Lentibe és Vasvárra került. Harminc évig a szaléziaknál szolgált, majd a rendszerváltáskor saját plébániát kapott: Táplánszentkeresztre, majd Kámonba került – ekkor általános helynöki feladatokat is ellátott. Nyugdíjba vonulását követően egyházmegyei, majd szemináriumi spirituális lett. 2020-ban pápai jóváhagyással az irgalmasság misszionáriusának nevezték ki a Szombathelyi Egyházmegyében.

Olyan korban indult el pályáján, amikor sokan nem merték vállalni hitüket, megrendültek abban, vagy egyenesen szembe szálltak a hittel és a hitüket gyakorlókkal.

Brenner József atya
Bonyhádi Zoltán

A család 1957-ben egy személyes tragédia – testvére meggyilkolása – révén közvetlenül szenvedte el a vallásellenesség megnyilvánulásait. Brenner József mégis szilárdan kitartott hite mellett.

Egyházi pályája kezdeti több, mint 30 évében mellőzöttsége, a hatalom folyamatos ellenőrzése ellenére kitartóan dolgozott azon, hogy testvére vértanúságának nyilvánosságot adjon. A rendszerváltozás idejére az ő állhatatos munkája eredményeképp lehetett Brenner János boldoggá avatási aktáit gyorsan, minden tudományos bírálatot kiálló minőségben összeállítani és Rómába eljuttatni, az eljárást a beteljesülésig vinni.

Életével, nehéz körülmények között is rendíthetetlen papi hivatásgyakorlásával és vértanú fivére emlékének átmentésével a megye hitbéli közösségének érdekében jelentős eredményt hozó munkát végzett. Munkásságával Vas Megye jó hírnevét országhatárokon túl is elvitte, öregbítette.

2022. június 19-én ünnepelte a szombathelyi Székesegyházban bemutatott hálaadó vasmise keretében pappá szentelésének 65. évfordulóját.

A kitüntetést a megyei közgyűlés 2022. augusztus 18-i ünnepi közgyűlésén adták át.

Négy éve már volt az Év Vasi Embere, akkor készítettünk vele interjút "30 évig én egy senki voltam" - Brenner József, az Év Vasi Embere 2018. January 29. 15:56 , ami ma is érvényes.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet