Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megnéztük Puskás hibás utcanévtábláját közelebbről - és találtunk mást is

Országos hírverést kapott a szombathelyi polgármester által kihelyezett, bántó helyesírási hibát tartalmazó tábla. Leellenőriztük, most mi a helyzet.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kőrút - ez a szó valami miatt elkerülte az ünnepélyes táblafelhelyezésen lévők figyelmét, így nagy fotózápor közepette csavarozták a helyére Hibás utcanévtáblával fotózkodott Puskás 2013. March 21. 15:03 a hibás táblát. Az máig rejtély, miért pont azon a táblán szerepelt rosszul a név, amikor a többin jól írták a szót. Minden csoda három napig tart, ráadásul a hibát hamar orvosolták. Csütörtökön már csak nyoma volt, némi ragasztófolt jelezte az utólagos beavatkozást.

Nem Photoshop - ez már a javított tábla
Nem Photoshop - ez már a javított tábla
Tánczos Mihály
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Így már messziről is látszik, hogy a bakit sikerült helyre hozni, viszont az így megjelenő két nagyméretű pont miatt kicsit más ez a tábla, mint a többi.

Kör alakú pontot ragasztottak, máshol négyzet alakú
Kör alakú pontot ragasztottak, máshol négyzet alakú
Tánczos Mihály

A többi hasonló táblán ugyanis ilyenek a pontok...

A szabvány táblákon négyzet alakú a pont
A szabvány táblákon négyzet alakú a pont
Tánczos Mihály

De ez már csak kukacoskodás, ritka az a szituáció, amikor valaki a táblákat hasonlítja össze. Pedig ebben az utcában egy harmadik verziót is felfedeztünk.

A nagyobb méretű betű ékezete került az ú-ra
Ez sem túl szerencsés ékezet, messziről ű-nek látszik
Tánczos Mihály

Közben azért megmutatjuk azt is, melyik ez a körút, hátha valakinek nem rémlik.

Brenner Tóbiás körút
Brenner Tóbiás körút
Tánczos Mihály

A táblák rögzítésében is történtek változások.

Régi tábla, háttérben a Brenner körút
Régi tábla, háttérben a Brenner körút
Tánczos Mihály

Korábban fémdróttal erősítették a kerítéshez az utcanévtáblákat.

A régi táblákat még fémdróttal rögzítették
A régebbi módszer
Tánczos Mihály

És lássuk, pár napja mit használtak...

Az új táblák rögzítése
Az új táblák rögzítése
Tánczos Mihály

Sétánk során találtunk még helyesírási hibákat a buszmegállóban is. Annak, hogy Joskar magyarban sok értelme nincs, a Jóskának annál inkább. És valószínűleg a Jós Karola névvel is összefutott már sok szombathelyi. A városrész azonban nem Karoláról kapta a nevét, hanem a Mari Köztársaság (Марий Эл Республика) fővárosáról, ami nevezetesen Joskar-Ola (Йошкaр-Олa). A "vörös város" 1971 óta Szombathely testvérvárosa. És a fentiek után talán az is kézenfekvő, hogy a Mari ABC nem a boltvezető feleségéről, vagy barátnőjéről kapta a nevét.

Helyesen Joskar-Ola és Szűrcsapó
Helyesen: Joskar-Ola és Szűrcsapó
Tánczos Mihály

A buszmenetrendben találtunk egy másik gyakori hibát is, ez pedig a Szűrcsapó utca téves elnevezése. A legnagyobbat egy nagy bank alakított az utcanévvel egy bankautomatákat felsoroló kiadványban, még a 90-es években. A listában ugyanis az szerepelt, hogy Szombathelyen a Szürcs Apó utcában található pénzkiadó szerkezet. Máig nem tudjuk, hogy Szürcs apó vajon Bem apó ismerőse volt-e, mindenesetre a buszmenetrendben ismét tévesen szerepel az utcanév, de legalább nem különírva.

Azt pedig hosszú évek után, több bejelentésre sikerült elérni, hogy a Google Maps térképén javítsák a szombathelyi Frankó utcát a helyes Fraknó utcára. Sok autós navigációban a mai napig Frankóként szerepel az utcanév.

Olvasónk is fotózott az utcanévtábla-csere után:

Ezt ma reggel fényképeztem a Németh László és a Bertalanffy kereszteződésénél.

A Németh László utca régi táblája a földön hever
Nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Hibás utcanévtáblával fotózkodott Puskás

Helyesírási hibával súlyosbított utcanévtáblát sikerült posztolnia Puskás Tivadar szombathelyi polgármesternek a Facebookon.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés