Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Anglia a kilépésre szavazott, összeomlott az angol font

David Cameron lemondott, Anglia két óra alatt 350 milliárd dollárt vesztett.

Zuhan az angol gazdaság értéke

Az Egyesült Királyság gazdasága két óra alatt 350 milliárd dollárt vesztett az értékéből. Ennyi pénzt 40 év alatt kellett volna befizetniük az EU-ba.


Cameron lemondott

A brit miniszterelnök ma reggeli nyilatkozatában bejelentette, a népszavazás eredménye miatt lemond.

A kilépés egy hosszabb folyamat lesz, két év alatt kell lezárni a tárgyalásokat, így egyelőre nem kell komolyabb változásoktól tartani - mondta. A kormányfő ugyanakkor megnyugtatta az Angliában dolgozó külföldieket és a külföldön dolgozó angol állampolgárokat, hogy egy darabig nem kell új szabályoktól tartaniuk.


Korábban írtuk

Váratlan eredmény a brit uniós népszavazáson: az előrejelzések szerint 52-48-ra a kilépéspártiak nyernek. Az eredmény óriási meglepetés az utolsó közvélemény-kutatások jóslataihoz képest, még a brexitpártiakat is meglepte. Magyar idő szerint fél 7 után 94 százalékos feldolgozottságnál már több, mint egymillió szavazat az előnyük, 51,8 százalék körül állnak.

A kilépés várható következményeiről tegnap írtunk A magyar cégek is megszívják, ha a britek kilépnek az EU-ból 2016. June 23. 13:12 .

Számolják a szavazatokat
Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Rui Vieira

A font árfolyama összeomlott. David Cameron miniszterelnök sorsa bizonytalan: a miniszterelnököt a kilépéspárti UKIP vezetője, Nigel Farage lemondásra szólította fel, ugyanakkor pártbeli ellenfelei este levélben arra kérték, maradjon. Bizonytalan a megosztott ország jövője is: Anglia és Wales a kilépésre, Skócia és Észak-Írország a maradásra szavazott. A Sinn Fein már az ír egységről szóló népszavazást követeli.

A skót kormány egyik tagja máris jelezte, hogy Skóciának az EU-ban a helye. Újabb népszavazást kezdeményezhetnek a skót nacionalisták a Nagy-Britanniából való kiszakadásról.

Észak-Írországban is a többség a maradásra szavazott. Az ottani ír nacionalisták már arról beszélnek, hogy ki kellene lépniük Nagy-Britanniából, és csatlakozhatnának inkább az EU-tag Írországhoz.

Anglia kilépése lavinát indíthat el, a holland Szabadságpárt elnöke közölte, hogy most ők jönnek a kilépéssel, és elkezdi szervezni az ottani népszavazást.

David Cameron órákon belül lemondhat
Forrás: AFP/Eric Feferberg

A legutóbbi közvélemény-kutatások adatai szerint az EU-ból valü kilépésre főként az idősebbek és az alacsonyabb iskolázottságúak szavaztak. A YouGov intézet 4772 brit megkérdezésével a szavazás napján végezte a felmérést. A részletes adatokból egyértelműen látszik, hogy a 65 évesnél idősebbek 61 százaléka az EU elhagyására voksolt, az 50-60 éveseknek az 56 százaléka menne, a 25-49 éveseknek már csak a 44 százaléka, a 18-24 évesek között pedig csak 25 százaléka szavazott a kilépésre.

Az iskolázottság is erősen korrelált az eredménnyel. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők 71 százaléka a maradásra voksolt. A szavazólapon egy kérdés és két választási lehetőség szerepelt. A kérdés így hangzott:

Az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon-e, vagy lépjen ki az Európai Unióból?

Végleges eredmény ma délelőtt várható, rövidesen megszólal Cameron miniszterelnök, elemzők szerint várható, hogy bejelenti lemondását.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet