Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Bruttó 1,7 millió forintos alapbérért dolgozik az ellenzéket primitívnek nevező híradós

Németh Balázs a köztévé munkatársaként mondott élő adásban olyat, amit híradós soha nem mondhatna.

Közel egyéves jogi harcot követően, közérdekű adatigénylés eredményeként derült ki, mekkora fizetésért dolgozik Németh Balázs, aki élő adásban primitívnek, bunkónak nevezte az ellenzéket.

Az ügy annak apropóján született, hogy 2019. október 21-én a 18 órai kezdetű Híradót Németh Balázs műsorvezető a következő szöveggel vezette fel:

Primitív, bunkó, felháborító akcióval nyitotta a szezont az ellenzék. Hadházy Ákos már a miniszterelnök beszéde közben is táblákat mutogatott a pulpitus előtt, majd a balhézást azután is folytatta, hogy visszaült a helyére. Előre megírt és kinyomtatott egy primitív káromkodást és, hogy eddig épeszű ember, épeszű ember nehezen tudta volna elképzelni, hogy ilyen trágár szöveget mutogat egy képviselő a Parlamentben, de ma ez is megtörtént. Az ellenzéki képviselők pedig szó nélkül tűrték, hogy mit művelt az Országházban Hadházy Ákos.

A törvénysértést a Médiatanács nevében annak elnöke, dr. Karas Monika el is ismerte és 2020. januárjában kelt válaszleveléhez csatolt 32/2020. számú határozatában azt írta dr. Litresits Andrásnak 2019. november 16-ai bejelentésére: a Híradó három alkalommal megsértette a politikai hírhez hírolvasói vélemény fűzésére vonatkozó törvényi rendelkezéseket.

A Médiatanács erre tekintettel felhívta a Médiaszolgáltatót, hogy tegyen eleget a jogszerű magatartás követelményének, és a jövőben tartózkodjék a jogsértésektől.

Németh Balázs híradós
Nyugat.hu

Miután a Médiatanács elismerte a törvénysértést, Litresits András ügyvéd azt is szerette volna megtudni, hogy mindezt közpénzből milyen díjazás mellett követte el Németh Balázs, ezért kérelemmel fordult a médiaszolgáltatóhoz és az MTVA-hoz, hogy megismerhesse az alkalmazott korábbi és jelenlegi munkaszerződését.

Ezt az MTVA 2019. december elsején kelt levelében megtagadta.

Az ügyvéd a választ nem fogadta el, így először a NAIH-hoz, majd kérelmének elutasítása miatt bírósághoz fordult, hogy a törvények értelmében a közérdekű adatokat megismerhesse. A bíróság a felperesnek adott igazat és másodfokon 2020. október 8-án kötelezte az MTVA-t, pontosabban az alperesként jegyzett Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot, hogy a felperesi kérelemnek megfelelően hozza nyilvánosságra a kért adatokat: a munkavállaló munkaszerződését, annak mellékleteit, esetleges módosításait azonmód, hogy az adott dokumentumokban a munkahelyre, a munkakörre, az alapbérre, a bérpótlékra, az esetleges béren kívüli juttatásokra vonatkozó adatok megismerhetőek legyenek, azzal, hogy az egyéb adatokat felismerhetetlenné kell tenni.

Minderre az MTVA Sajtóirodája 2020. november 25-én megküldte a kért munkaszerződést, annak módosításait és a munkaköri leírásait, melyekből kiderül, hogy Papp Dániel megbízott vezérigazgató aláírásával Németh Balázs bruttó 1 739 000 forintos alapbérrel dolgozik.

A Hírklikk információi szerint az MSZP egy közérdekű adatigénylésében már Bende Balázs, Fábián Barna, Gulyás István, valamint Németh Zsolt hírigazgató és Papp Dániel vezérigazgató munka/megbízási szerződését, annak esetleges mellékleteit és azok esetleges módosításait is kikérte az MTVA-tól, hogy mindenki megismerhesse, mennyit visznek haza havonta egy közel 100 milliárd forintos éves költségvetésből működő, a közszolgálatiságot és a Médiatörvényt hírből sem ismerő állami televízióból.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Közélet

Tovább az oldalra