Budapest még nyögi a tegnapi irgalmatlan mennyiségű eső terhét

Bár a városban láthatóan kezdenek helyreállni a dolgok, sok lakásban még mindig az áramszünet volt az úr.

Budapesti tudósítónknak hétfő este egy pizzarendelése úszott el gyakorlatilag szó szerint - az étteremtől felhívták, hogy nem tudják kiszállítani az árut, mert az összes futár fennakadt valamelyik úton. Persze, munkatársunk nem is csodálkozott, hiszen egy teljes havi esőmennyiség zúdult a fővárosra alig egy óra alatt . Ma, kedden arról számolt be, hogy a csapadék átlényegült enyhébb, de kitartóbb őszi esőzéssé, a város pedig kezd talpra állni, bár a szirénák és a tűzoltókocsik egyelőre még mindenfelé gyakori jelenségnek számítanak.

Tipikus kedd délutáni látvány
Unger András

40 ezer háztartásnál kapcsolták le az áramot

Miközben a Facebook-hírfolyam megtelt a pesti ismerősök dühével és türelmetlenségével (ami gyakran nem is az áramkimaradásnak szólt, hanem annak, hogy az ELMŰ nem méltóztatik tájékoztatni senkit a weboldalán), azt kevesen tudhatták, hogy az áramot kézileg kapcsolták le, épp azt elkerülendő, hogy valaki súlyos áramütést szenvedjen. 40 ezer háztartásnál tette ezt meg a szolgáltató.

Hogy újra ragyogjanak a lámpák és a monitorok a lakásokban, először a pincékbe beömlött vizet kellett kiszivattyúzni, és megvárni az elektromos berendezések száradását. Ennek megfelelően reggel hat órakor már csak 16 helyszínen, 8-9 ezer fogyasztónál nem kapcsolták vissza az áramot.

"Nem vagyunk nyitva, nincs áram a körúton"

Ezt szintén kollégánk kapta, de már ma, amikor ismét éhes volt, de ezúttal saját lábán közelített meg egy mexikói jellegű étkezdét a Nyugati pályaudvar és az Oktogon között. Érdekes, hogy öt méterrel arrébb a török büfé viszont zavartalanul ontotta magából a girosztálakat. Más nem járt ennyire szerencsésen: egy ismerős azt posztolta ki csupa nagybetűvel, hogy "IPARI SZIVATTYÚS KERESEK ASAP."

A nap negatív sztárja pedig természetesen a Fővám térnél beszakadt útburkolat, amelyet valóságos reflektorfényben fürdetnek az Instagramon ezekben az órákban.

MTI / Szigetváry Zsolt

Országszerte egyébként körülbelül 2200 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, a legtöbb Budapestről, és a legtöbb esetben vízben úszó alagsori helyiségekhez. De történtek - szerencsére tragédiával nem járó - igazán szokatlan esetek is:

 • A Honvédkórházba villám csapott, de nem keletkezett kár az épületben
 • Eltörhetett a Katona József Színház alatt húzódó csatorna gyűjtővezetéke, ennek következtében az összes helységet elárasztotta a szennyvíz, a színpad és az összes kellék tönkrement
 • Egy XIII. kerületi társasház lépcsőjéből lépcsőfokok szakadtak le
 • Egy másikban pedig a belső udvar megsüllyedt, de a statikai szakvélemény szerint intézkedésre nincs szükség.
 • Biztosítók: több százmillió forintos kár

  A Generali biztosítóhoz kedd délelőttig 1500 bejelentés érkezett, a károk becsült összértéke megközelíti a 300 millió forintot. Az Aegon Magyarország tájékoztatása szerint az elmúlt napok viharai nyomán kedd délig 560 bejelentés érkezett, közel 100 millió forintos kárról - így idén a meteorológiai károk összege a kétmilliárd forintot is meghaladta. Az Allianz Hungária csaknem 800 viharhoz kötődő kárt regisztrált vasárnap óta, a becsült kárérték meghaladta a 60 millió forintot.

  Az elázott bicikliút csak a legkisebb problémák egyike
  Unger András

  Ugyan Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes szerint a legtöbb vonalon helyreállt a tömegközlekedés Budapesten kedd délutánra, a budapesti közműcégek vezetői pedig rendszeresen tájékoztatják a városvezetést a minél hatékonyabb kármentés érdekében, azért jó, ha előkészítjük a mobilunkat, és az ujjbegyünk közelében tartjuk az Uber alkalmazását , amely tapasztalataink szerint egyelőre még elbírt a viharral, könnyen lehetett autót hívni.

  Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján pedig országszerte már több mint ötszáz helyszínen befejeződött a hétfői vihar okozta károk felszámolása. A munkák, szinte kivétel nélkül, már csupán a fővárosban folytatódnak - sorolta a szóvivő.

  Unger András
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Időjárás