Budapestre készül a svéd kormányfő

Ugyanakkor azt mondja, nem akarja a Gripen-megállapodást összekötni a NATO-tagság ratifikációjával.

Magyar részről "erősnek tűnik az akarat" Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítésére - jelentette ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfőn Varsóban, jelezve egyúttal, hogy budapesti látogatásra készül.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

"Budapestre megyek, az időpontot annak megerősítése után közöljük" - válaszolta Kristersson a Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a svéd NATO-csatlakozást érintő újságírói kérdésre. Elmondta: az elmúlt hetekben már "többször egyeztetett" a magyar miniszterelnökkel.

"Úgy tűnik nekem, erős az akarat Svédország NATO-csatlakozási folyamatának véglegesítésére" - fogalmazott. "Már most várom a tervezett találkozót, hogy a véglegesítés megtörténjen" - tette hozzá Kristersson.

Ugyanakkor a hvg.hu beszámolója szerint az Expressen című lapnak úgy nyilatkozott, hogy nem akarja a Gripen-megállapodást összekötni a NATO-tagság ratifikációjával, illetve, hogy nem folynak tárgyalások Magyarországgal. Ez annak kapcsán érdekes kijelentés, hogy az Index arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben hatalmas katonai és hadiipari megállapodás születhetett a két kormány között, méghozzá miniszterelnöki szinten. Azt állítják, hogy ennek keretében új eszközök érkezhetnek a Magyar Honvédséghez, ami érintheti a Gripen vadászgépeket is.

A hvg.hu hosszáteszi, hogy a Gripen-szerződések ügye évek óta napirenden van. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter már 2022 decemberében elárulta, hogy 2024-ben négy új Gripen érkezhet, ezért semmiképpen nem nevezhető áttörésnek, ha ez megtörténne.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet