Bútorok, edények, játékok - Nagyon bejött a szombathelyi újrahasználati központ

Jelképes összegekért vásárolhatunk meglepően jó dolgokat. Mi is körbenéztünk a csarnokban.

„Többen is vannak, akik innen rendezték be az albérletüket” – mondja Horváth Richárd, a SZOVA Nonprofit Zrt. hulladékgazdálkodási igazgatója, miközben kinyitja nekünk a szombathelyi újrahasználati központ ajtaját.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A jókora hangár szinte teljesen tele van tárgyakkal.

SZOVA Újrahasználati Központ
Mészáros D. Zsolt

A szolgáltatást 2023 elején indította el a SZOVA NZrt., és már akkor gyanítani lehetett, hogy lesz rá igény, a népszerűsége pedig azóta is töretlen.

„Eddig 2500 tárgyat adtunk el. Sokszor előfordul, hogy amit behoznak, az már aznap gazdára is talál. A három hónap alatt még semmit nem kellett kidobnunk, igaz, közben már elindítottunk egy hátsó kisebb raktárat is, mert a bútoroknak azért kell a hely” – teszi hozzá az igazgató.

SZOVA Újrahasználati Központ
Mészáros D. Zsolt

A csarnok jelentős részét láthatóan valóban a bútorok foglalják el. Van itt minden, éjjeliszekrények, ágyak, komódok, komplett szekrénysorok, némelyik meglepően jó állapotban.

Mikor az árakról érdeklődünk, nyilvánvaló lesz, hogy egyesek miért innen rendeznek be lakásokat. Egy kisbútor ezer, egy fotel 3 ezer, egy komplett szekrénysor 10 ezer forintba kerül. Egyben ez az árplafon.

SZOVA Újrahasználati Központ
Mészáros D. Zsolt

De nemcsak a vásárlók járnak jól, hanem azok is, akik úgy döntenek, ezeket a tárgyakat nem a hulladékudvarba viszik, nem várják meg a lomtalanítást, hanem leadják itt. Talán valamivel egyszerűbb is így (nincs mennyiségi korlát, nem kell szombathelyi lakcímkártya stb.), másrészt az a kellemes érzés sem utolsó, hogy teszünk valamit a környezetért, adunk egy második esélyt a tárgyaknak.

Ez utóbbi megfontolás bizonyára halmozottan igaz az apróbb használati tárgyakra, amelyek elvileg elférnének a szemetesben, de most mégis itt várnak az új gazdára.

SZOVA Újrahasználati Központ
Mészáros D. Zsolt

Vannak itt edények, poharak, korcsolyák, játékok, sőt egy földgömb is.

„Hoztak be plüssállatokat is, azt hittük, azok végleg nálunk maradnak, mert kinek kellene egy öreg mackó? De aztán az összes elkelt, olyannyira, hogy jelenleg egy sincs belőlük” – meséli Horváth Richárd.

A csarnok elején egy komplett könyvtár várja a böngészőket. A könyvek még a korábban bezárt szentkirályi iskolából érkeztek. Már fogyott belőlük szépen, de aki siet, az még mindig kincsekre lelhet százforintos darabáron.

SZOVA Újrahasználati Központ
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

A cég rendszeresen tesz fel fotókat a Facebook-oldalra, ilyenkor sokan jönnek és telefonálnak az érdeklődők, van, hogy le is foglalnak tárgyakat. Az utóbbiakat egy-két hétig tartják.

A működésről még tudni kell, hogy ruhákat és elektronikai eszközöket nem fogadnak, illetve hogy a vásárlás – praktikus okokból - csak bankkártyával lehetséges.

Azt már Starcsevics Ádámtól, a SZOVA kommunikációs munkatársától tudjuk, hogy Nyugat-Magyarországon a szombathelyi az első, és egyelőre az egyetlen újrahasználati központ és a cégnél nagyon örülnek a sikerének.

SZOVA újrahasznosítási központ
Ezen a kapun kell bemenni
Mészáros D. Zsolt

A Vasút utca 15. szám alatti központ kedden és csütörtökön 16 és 18 óra között, illetve szombatonként 8 és 14 óra között várja az érdeklődőket.