Rosszul lett a sofőr, Chevrolet-ba hajtott egy Peugeot

Senki nem sérült meg a Hunyadi úti balesetben Szombathelyen. Tanulságok viszont vannak.

A baleset okozója rosszul lett a volán mögött és belehajtott az előtte megálló személyautó hátuljába. A mentőben megvizsgálták és több értéke is magas volt, azaz nem csak kifogásként hivatkozott a rosszullétre a sofőr.

A szombathelyi Hunyadi úton, csütörtökön délután a Szent Márton utca felé haladó Peugeot vezetője rosszul lett a volánnál, az autó ütközött egy előtte megálló Chevrolet-val.

Rosszul lett a Peugeot vezetője a volán mögött, Chevrolet-nak ütközött az autó
TM/Nyugat.hu

A mentők megvizsgálták a baleset okozóját, de nem szállították kórházba. Egy elejtett mondat alapján a sofőr már akkor sem érezte jól magát, amikor beült az autóba, hogy hazamenjen. Több értéke is magas volt, ami alátámaszthatja, hogy valóban rosszul lett.

A baleset okozója rosszul lett a volán mögött
TM/Nyugat.hu

Mi már sokszor kértük olvasóinkat, hogy ha rosszul érzik magukat vezetés közben, akkor a legelső adandó alkalommal álljanak félre biztonságos helyre és nyissák ki az autó ajtaját, ha tudnak, akkor szálljanak is ki. Ha valaki a volán mögött veszíti el az eszméletét egy álló kocsiban, akkor nagy eséllyel csak jóval később tűnik fel az arra járóknak, hogy valami nincs rendben.

Ha valaki már képtelen arra, hogy kiszálljon az autóból, akkor feküdjön rá a dudára, vagy lakott területen "üresbe tett" sebességváltóval bőgesse a motort, hogy felfigyeljenek rá.

A vétlen sofőr járműve
TM/Nyugat.hu

A Hunyadi úton a Szent Márton utca felé egy sávon haladhatott a forgalom, nagyobb torlódás alakult ki. Néhány járművezető - köztük egy buszsofőr is -  a záróvonalat átlépve a szemközti sávban kerülte ki a balesetet szenvedett járműveket, rendőrautókat és a mentőt. Ez még egy úrvezetőtől is súlyos hiba, de egy hivatásostól még komolyabb. Képünkön egy teherautó halad szembe a forgalommal a nevezett helyszínen.

Szabálytalanul szembe haladt a forgalommal a teherautósofőr a szombathelyi baleset helyszínén
TM/Nyugat.hu
Ilyenkor kellene alkalmazni a cipzár-elvet

A két lezárt sáv miatt nagy torlódás alakult ki. A belső sávban a soban második, harmadikként haladó járművezetők már csak későn szembesülhettek a sávlezárással. Voltak, akik sokat vártak arra, hogy a külső sávból beengedjék őket.

A cipzár-elv sokat segíthet az ilyen helyszíneken
TM/Nyugat.hu

Ilyenkor lenne jó, ha a szabad sávban a sofőrök alkalmaznák a cipzár-elvet. Mindegyik járművezetőnek csak egyetlen autót kellene beengednie maga elé a blokkolt sávból, a lezárásnál, így lassan, de biztosabban haladna a forgalom. A beengedett sofőröknek pedig semmibe nem kerül felemelt tenyérrel, vagy megvillantott elakadásjelzővel megköszönni az előzékenységet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló