Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy volt CIA-tanácsadó sötét képet festő interjúja Magyarországról

A netre kikerült titokzatos interjúban a névtelenséget kérő szakember elmondja, kiről mit tudott meg és gondol a CIA. Vagy nagy blöff, vagy nagy leleplezés.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Olvasónktól érkezett a link, melyen egy angol nyelvű interjú található egy magát megnevezni nem akaró CIA-tanácsadóval.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az interjú még 2015. február 5-én került ki az wordpress oldalra. Magyarországot, annak vezetését, korrupciós ügyeit s az Egyesült Államokhoz való viszonyát elemzi.

Szó esik az interjúban arról:

 • Sokkal erősebb rejtett erők állnak Magyarország mögött, mint addig képzelték.
 • Mivel „Orbán úr már számos alkalommal megváltoztatta a véleményét, többé már nem számít megbízható karakternek…. az Egyesült Államokban a retorika egy posztkommunista diktátorként emlegeti Orbánt. Lásd a New York Times-ban megjelent karikatúrára, vagy a Külügyminisztérium hivatalos közleményére. Orbán úr a színfalak mögött együttműködik a helyi neonáci Jobbik párttal, innen ered a neonácizás. "
 • Állítólag az USA vizsgálni fogja Csányi közreműködését a gáz- és az olajügyletekben. Ahogy az oligarchák szerepét is, akik veszélyt jelentenek a szabad energiapiacra. Az interjúalany azt állítja, hogy Csányi és Orbán az orosz nukleáris energiához fűződő üzleti érdekeket képviselik.
 • Magyarországot egy Janus-arcú posztkommunista rezsimnek tartja, ahol Orbán csak egy márkanév.
 • Úgy véli, hogy az Orbánt védő politikai zsoldosok – Szijjártó, Lázár, Pintér, Rogán, de még Tarlós is – hamarosan elesnek a sok pofontól és „Orbán árvái” lesznek.
 • Hogy ezek a fő fideszes emberek nemzetközi szinten is régóta ismertek korrupciós ügyeikről. Ezekből jó néhányat részletesen fel is sorol.
 • Végül pedig úgy véli, hogy Magyarország gazdasága törékeny, és egyszerűen az OTP-n keresztül is megingatható.
 • A teljes interjú magyar fordítása cikkünk végén olvasható. A szöveg számos kérdést felvetett bennünk. Az első természetesen az: valódi-e ez az interjú, vagy csak politikai manipulációra szánták?

  Ugyanis az ilyen nagyszabású szivárogtatásokat nem egy wordpress oldalra szokták felrakni, inkább publikálják akár a wikileaksen keresztül. Így nem csoda, hogy hogy nem kapott sok figyelmet február óta.

  Bár a cikkben szereplő amerikaiak valóban abban a státuszban dolgoznak, amelyikben emlegetik őket, nagyon kevés konkrétumot tartalmaz az interjú.

  A tartalomban is vannak furcsaságok. Csányi befolyását a világ energiapolitikájára nagyon felülbecsüli. (Csányi vagyona 500 millió dollár, a világ legbefolyásosabb energiával foglalkozó embereinek a vagyona 20.000 millió dollár felett van….)

  Simicska Lajost még mint Orbán pénzemberét kezelik a cikkben "Viktor Orbán himself is a money collector, and his money bag is Lajos Simicska" . Pedig a szerzőnek februárban már tudnia kellene az akkor már zajló Simicska- Orbán ellentétről. Ahogy Orbán Ráhel drogügye is erősen kétséges. Hogy csak pár dolgot említsünk.

  Azt is megkérdeztük több szakértőtől, vajon eredeti angolnak tűnik-e a szöveg, vagy esetleg magyarból fordították angolra? Négy szakértőnk közül három eredetinek vagy nagyon profi anyanyelvi fordításnak vélte, egynek merültek fel kétségei bizonyos kifejezések használata miatt.

  Némi gondolkodás után tehát úgy döntöttük, közzétesszük ezt az interjút. Úgy, hogy a valódiságát érintő kétkedésünket is megosztjuk Önökkel. A keretes rész a teljes angol nyelvű blogbejegyzés fordítása.

  Goodfriend nyakkendőtűje

  Kedves Hölgyem/Uram!

  Az egyik hírszerzési forrásunk, aki inkább a névtelenséget választja, valamivel korábban megosztotta velünk néhány meglátását. Korábban Woolsey úrral dolgozott a CIA-nál (a 303-ban), később tanácsadóként a közép-kelet-európai ügyekre szakosodott, beleértve Magyarországot .

  A magyar-amerikai diplomáciai kapcsolatok terén olyan súlyos politikai incidens történt, ami mindeddig példa nélküli. A magyar politikai elit tagjainak eltiltása az Egyesült Államok területére történő belépéstől, egy meglepően erős lépés, mit gondol erről?

  Igen, ez így igaz, de a szóban forgó ügy maga is nagyon súlyos.

  Fel tud idézni hasonlóan komoly diplomáciai konfliktust, ami a karrierje során az Egyesült Államok és Magyarország között történt?

  Valójában fel tudok. Mint látja, meglehetősen idős vagyok. Valóban történt egy másik súlyos incidens a múltban és úgy gondolom, hogy a hírszerző körök idősebb generációja még mindig tisztán emlékszik rá. Az előző magyar probléma 1984 kora tavaszán merült fel az Egyesült Államok külügyminisztériumának legfelsőbb köreiben. Abban az időben az Egyesült Államok rájött, hogy sokkal erősebb rejtett erők állnak Magyarország mögött, mint amit korábban feltételeztünk. Ezt a kényes helyzetet személyesen Mark Palmer úr kezelte és behívatta magához a kommunista magyar nagykövetet, Salgó urat, hogy megvitassák a Magyarországot érintő ügyet és azt, hogy az milyen nemzetközi megállapodásokat sért. Sajnos, erről nem mondhatok önnek többet, mert abban az időben még aktív voltam, így titoktartási szerződés köti a kezem és nem szeretném elveszteni a nyugdíjamat.

  Ön jelenleg a CIA-nál tanácsadó?

  Nem.

  Akkor valahol másutt?

  Nem, a jelenlegi státuszom meglehetősen lényegtelen. Nyugdíjba vonultam és eltávolodtam a politikai csatamezőtől.

  Tehát inkább a napjainkban játszódó eseményekről beszélgessünk, amelyek kapcsán nem köti önt titoktartás?

  Persze.

  Ön személy szerint hogyan értékeli a jelenlegi geopolitikai helyzetet?

  Az aktív szolgálati időmben attól tartottunk, hogy a Szovjetunió összeomlását követően posztkommunista diktatúrák jönnek létre. Akkor ezt sikerült megakadályoznunk, de a későbbiekben a demokraták nem bizonyultak elég hatékonynak. A régióban a politikai helyzet torzzá és zűrzavarossá vált, napjainkban elterjedt a posztkommunista rendszer. Csak éppen azóta mi visszavonultunk, ezért a problémákat az utódainknak kell megoldani. Sok szerencsét kívánok nekik, szükségük lesz rá, mert egy veszélyes világot örököltek.

  A kitiltási üggyel kapcsolatos információk titkosak, az Egyesült Államok nem fedi fel az ügy részleteit, ezért nehéz tisztán látni. Az Egyesült Államok részéről jelenleg személy szerint ki van megbízva a vizsgálatok lefolytatásával?

  Az FBI, Mr. Holder igazságügyi miniszter kezdeményezésére létrehozott egy különálló, Kleptokrácia-ellenes Egység elnevezésű részleget. De az ilyen ügyeket mindig több kormányzati hivatal is vizsgálja, tehát a magyar pénzügyeket az FBI-on kívül számos különböző szervezet vizsgálja.

  Ki tudná, kérem fejteni részletesebben?

  Fincen, Calvery és Reynolds, a Pénzügyi Bűnüldözési Hálózat. A kelet-európai régióban Fincen dolgozik együtt az FBI-jal, habár ezt az információt Mr. Holden tavaly májusban közzé tette, tehát nem árulok el titkot.

  Mi lesz ennek az egésznek az eredménye?

  A magyar hálózat feltárása… Tudja, ebből egy hatalmas nemzetközi pénzmosási ügy lehet.

  Nemrégiben Orbán Viktor úr visszautasította McCain szenátor vádjait. Mit gondol Ön erről?

  Orbán úr azt mondhat, amit csak akar, és ami a pénzügyi érdekeit szolgálja. Clinton elnök úr ezt meglehetősen világosan megfogalmazta. Orbán úr már számos alkalommal megváltoztatta a véleményét, többé már nem számít megbízható karakternek. Tehát, amit mond, az nem számít, az határozza meg őt, amit tesz. Gyakran hallhatjuk, hogy az Egyesült Államokban a retorika egy posztkommunista diktátorként emlegeti Orbán urat. Gondoljon csak a New York Times-ban megjelent karikatúrára, vagy a Külügyminisztérium hivatalos közleményére. Orbán úr a színfalak mögött együttműködik a helyi neonáci Jobbik párttal, innen ered a neonáci elnevezés.

  Mit gondol Magyarországról Obama elnök Washington D.C.-ben?

  Nem tudom, hogy az elnök mit gondol a magyarországi problémáról, de Washingtonban ez a kérdés a beszélgetésekben általában a görögországi helyzettel együtt kerül említésre és az elnök belső köreit valóban aggasztja a helyzet. A Külügyminisztériumban Görögország és Magyarország neve mostanában együtt kerül szóba csakúgy, mint az Arany Hajnal párt és a Jobbik. Görögországban és Magyarországon ugyanolyan radikálisan szélsőséges neonáci párt működik. Ez egy irányzat. A Jobbik - az a párt, ami a MIÉP-et felváltotta - médiakapcsolatokkal rendelkezik Simicska Lajos úron keresztül, aki rengeteg pénzt és média megjelenési felületet biztosított a számukra a kampányoláshoz. Ezt mi Orbán úrhoz kötöttük. A fenyegető fasizmus megfelelően erős alapul szolgál a kemény fellépéshez.

  A Jobbik valóban ennyire veszélyes?

  A Jobbik nacionalistának vallja magát, valójában azonban szoros kötelékek kötik Oroszországhoz. Meg kell említeni, hogy számos korábbi hírszerző ügynök csatlakozott tanácsadóként a Jobbikhoz. Néhányan közülük az 1980-as években aktív kémként tevékenykedtek Szíriában az Izrael elleni összeesküvésben. A posztkommunista tendenciák meglehetősen világosak. A Jobbik egyesíti a náci múlt és a kommunista titkosszolgálatok örökségét. (Ez a tendencia) Emögött egy furcsa ideológia található, és nem hasonlít egy tipikus európai szélsőjobboldali párthoz. A görög Arany Hajnal párt is hajlik az agresszió és a terror felé. Orbán úr nem emelte fel a szavát az újonnan emelt Horthy-szobrok ellen, ami egy komoly gesztus a Jobbik felé, de a nyugati világ számára elfogathatatlan lépés. Éppen ezért olyan komolyak ezek a problémák.

  Az Ön véleménye szerint mi az igazi probléma?

  Az energiaszektor számára új idők közelednek és Orbán úr belepiszkál ebbe a folyamatba. Egy új, egymilliárd felhasználós energiapiac van kialakulóban. Európa mostantól az Egyesült Államoktól fogja vásárolni a gázt, nem pedig Oroszországtól. Orbán úr és a magyar támogatói megtámadták az Egyesült Államokat, amikor a palagáz üzlettel beavatkoztak. Csányi és Orbán urak együtt szálltak szembe az Egyesült Államok érdekeivel a gázüzlet terén. El tudja képzelni a jelentőségét egy Európa és Amerika között megköttetett gáz üzletnek? Ez az üzlet, amelyet a két kontinens készül megkötni egymással több százmilliárd dollárt ér és több évtizedre szóló üzleti megállapodásokat hoz létre. Az erőviszonyok ilyen jellegű megváltozásának az eredménye Oroszországot a kínai partnerség felé fogja tolni. Putyin a gázüzleten hatalmas veszteségeket könyvel el, miközben Obama elnök nyertesként kerül ki a dologból és még a választások előtt képes lesz fellendíteni az Egyesült Államok gazdaságát. Ugyanakkor Putyin megpróbálja a nukleáris energiaüzletből visszapótolni a pénzt. A magyarok megpróbálták szabotálni ennek a kontinensek közötti, az amerikai LNG (cseppfolyós földgáz) biztonságos európai kikötőkbe történő szállításáról szóló üzleti megállapodásnak a létrejöttét. Tehát a horvát tengerpart és kikötők alapvetően fontos szerephez jutnak a projektben. A következő évtizedekben az LNG pala gáz a horvátországi kikötőkön keresztül fog Európába érkezni. Az első horvát LNG kikötőt már építik. Orbán úr és az ő támogatói, mint Csányi úr az OTP tulajdonában álló INA-án keresztül lassították az LNG üzletet. Csányi úr a MOL többségi részvényese, Hernádi úr mindössze az ő akaratának végrehajtója. Csányi úr az INA-t és a MOL-t is eladhatná az oroszoknak és tett is róla, hogy ezzel mindenki tisztában legyen. Az Egyesült Államok már döntést hozott ebben a kérdésben és a Szenátus ki fogja vizsgálni Csányi úr szerepét a pala gáz üzletben.

  Komolyan beszél?

  Igen, komolyan. Ez folyamatban van. Az Egyesült Államok egyik szenátora, Chris Murphy a Külkapcsolatokért Felelős Bizottságból az elnök rendelkezésének megfelelően már meg is kezdte a vizsgálatot. Döntés született arról, hogy kivizsgálják az oligarchák jelenlétét Magyarországon, ami veszélyt jelent a szabad energiapiacra nézve. Obama elnök elküldte kollégáit, beleértve Murphy szenátort Horvátországba, hogy válaszokat találjanak ezt az ügyet illetően. A horvátországi látogatást követően az Egyesült Államok felajánlotta, hogy közvetítőként közreműködik a konfliktus rendezésében Magyarország és Horvátország között. Ez a diplomácia nyelvén azt jelenti, hogy az Egyesült Államoknak komoly érdeke fűződik a helyzet megoldásához. Tehát Csányi úr MÁR problémát jelent Washington számára. Ez a figyelmeztetés ugyanakkor Csányi úr esetében hatástalannak bizonyult. Murphy szenátor felajánlását követően Csányi úr tovább folytatta az INA fenyegetését és bejelentett egy váratlan osztalék kifizetést, ami csődbe vinné az INA-t, Horvátországgal együtt. Csányi úr diktálja a horvát kuna árfolyamát, csakúgy, mint a magyar forintét. Mint tudja, a MOL-on és az OTP-n keresztül személyesen az ő birtokában van a magyar részvénypiac 80%-a.

  Tehát mondhatjuk, hogy a magyarok tűz alá vették az amerikai-európai gázszállítási megállapodást?

  Igen, pontosan, engedje meg, hogy egy másik példát is elmeséljek Önnek. Itt van a román palagáz eset. A Chevron 2012 óta kutat gáz után Romániában, és meg is találták. 2016-ig hatalmas mennyiségű palagázt termelhettek volna ki. Az Egyesült Államok bukaresti nagykövete, Mark Gitenstein úr jelentette, hogy a magyarok nagyon ellenségesek voltak a Chevronnal a romániai gázkitermelés ügyében és sikerült leállítaniuk a beruházáshoz szükséges engedély kiadását. Holst úr, a Chevron ügyvezető igazgatója úgy gondolja, hogy Csányi úr teljesen ellehetetlenítette a palagáz kitermelési ügyet a régióban. Másrészt Hagel úr, a nemrégiben visszavonult amerikai védelmi miniszter szoros kapcsolatot ápol a Chevron-nal. Úgy gondolom, hogy Csányi úr és régi barátai felmelegítik a hidegháborús feszültségeket.

  És milyen hatással lesz mindez az orosz gáz üzletre?

  Meglehetősen kínos rájönni, hogy ott a gáz Romániában az orosz gázvezeték végénél, így az orosz gázvezeték hálózat idejétmúlt. Oroszország több mint százmilliárd dollárt költött rá, hogy a szibériai gázmezőket összekösse az európai piacokkal és mostanra rájöttek, hogy Romániában és Magyarországon is végig ott volt a palagáz a vezetékük végénél. Ráadásul az Egyesült Államok gázszállító tartályhajói lerakodhatják a palagázt a horvát kikötőknél. Az USA piacra lépése az orosz gázszállítási monopólium végét jelenti. Ez a helyzet biztonságpolitikai kérdésekhez vezet és sok feszültséget generál. Olyan, mintha 1984. térne vissza 2014-ben.

  Mit gondol a Paks2 projekt hangos és széleskörű nemzetközi sajtóvisszhangjáról?

  Elegendő mennyiségű gáz van a piacon, így nincs szükség a nukleáris energiára. Egyszerűen nem biztonságos. Németország már bezárta az atomerőműveit. Ennél fogva a gázpiac megnőtt Németországban és megnyílt az amerikai palagáz számára. Közép-Európában Magyarország áll az orosz nukleáris üzleti érdekek középpontjában. A nukleáris energia, habár veszélyes, csökkenti a gázfogyasztást. Orbán és Csányi urak az orosz nukleáris energiához fűződő üzleti érdekeket képviselik. Nem meglepő, hogy az a Kocsis István úr kezdeményezte a paksi atomreaktor bővítési projektet, aki Csányi úr közeli szövetségese. A Meinl Bank volt az egyik olyan partner bank, amelyiket a jövőbeni paksi bővítési projektbe Kocsis és Csányi urak bevonták. Így nem meglepő, hogy a magyar nukleáris technológiai üzlet Csányi úr érája alatt Oroszország felé tolódott. Később szemlátomást Simicska úr is csatlakozott az üzlethez. Az Egyesült Államok ismételt közeledését Orbán és Csányi urak újra elutasították, ők inkább az atomenergia ügyet szorgalmazták. Magyarország bejelentette a szlovák Slovenské Elektrárne, villamos energia ipari cég megvásárlását, így újabb két reaktor tartozhat az orosz technológiát használó üzleti portfólióba. Tehát a paksi projekt valójában három, orosz technológiát használó atomerőművet magában foglaló üzlet és a mögötte álló személyek a magyar posztkommunista elit tagjai. Magyarország az energiapiaci üzletek kulcsszereplője, és mint ilyen, rendkívül fontos Putyin úr számára.

  És létezik valami, ami megállíthatja ezt a folyamatot?

  Hadd emlékeztessem, hogy Csányi úr már elvesztette egyik közeli szövetségesét a horvátországi ügyben: Hernádi Zsolt urat, aki annyira félt, hogy az állapotával nem törődve (hematológiai rendellenességben szenved) alkoholista lett.

  Gondolja, hogy Goodfriend úr számára napjaink Magyarországában könnyű helyzet az, hogy tisztán lát?

  Nos, Goodfriend úr média szakértő, csakúgy, mint Palmer úr volt az 1980-as években. Goodfriend úr a célpontjává vált Orbán úr dühének, aki néhány magyar hivatalnokon keresztül próbál beszivárogni az Egyesült Államok nagykövetségébe. Az igazi kérdés az, hogy vajon az 1980-as évek végének Magyarországán befolyással bírók hálózata erős-e eléggé ahhoz, hogy befolyásolják Goodfriend urat? Goodfriend úr már rájött, hogy akikkel valójában szemben áll, azok az 1980-as évek túlélői. A bankár, Csányi úr főkönyvelőként dolgozott az állami erdészetnél a Kádár éra alatt. Ezekben az erdőkben előszeretettel szerveztek vadászatokat, a kommunista idők nagy játékosainak találkozói számára is helyet adtak, és számos titkos, szovjet katonai és hírszerzési objektum épült itt. A Kádár erdőiben folytatott titkos karrierjét követően Csányi úr rögtön Magyarország 1. számú bankárjává és az OTP vezérévé lépett elő. Az OTP Bank külföldi fedővállalatai biztosították a titkos finanszírozást az idegen országokban folytatott hírszerzési műveletekhez. Ezeknek a fedővállalatoknak a hálózata részben még mindig aktívan működik és napjaink hírszerzési tevékenységéhez használják őket. Csányi úr megörökölte az USA-ban és Szingapúrban működő régi kommunista OTP-s fedővállalat hálózatot és ezt a rendszert használva az OTP számos homályos pénzügyi tranzakciót hajtott végre. Ezek a magyarok bűnös múlttal rendelkeznek, ezért újra gyanússá váltak. A jelenlegi amerikai-magyar feszültség egy örökség, csakúgy, mint az orosz kapcsolat. Ez egy klasszikus posztkommunista oligarcha modell. Ezért Csányi úr a kommunista titkosszolgálat egyik legnagyobb örököse.

  Tehát ebben a helyzetben valójában kivel áll szemben Magyarország?

  Az Egyesült Államok, Németország, Anglia, Luxemburg és Svédország szövetségével. Orbán úr néhány évvel ezelőtt elutasította Svédország üzleti közeledését és a háttérben néhány súlyos diplomáciai fennakadás is történt. Még ha a svéd befektetői ajánlatokat sikerült is elutasítani, a svédek befolyása erős. A Demokráciák Szövetsége egy kormányközi koalíció, amely svéd befolyás alatt áll és már vizsgálja a magyar helyzetet. A Bizottság dönt az új jelentkezők státuszáról és amennyiben Magyarország továbbra is figyelmen kívül hagyja az alapvető demokratikus normákat, a Bizottság ki fogja zárni Magyarországot a szervezetből. És ez Magyarország EU és NATO tagságára is hatással lenne. Ezek a magyarok ugyanakkor közvetlenül Obama elnök legfőbb politikai támogatóival állnak szemben, mint például Bell nagykövet, Holder legfőbb ügyész úr, és Murphy szenátor. Tehát ez lehet Orbán rendszerének végjátéka. Még ha a magyar emberek túl is élik a gazdasági nyomást, a társadalom örökre megosztott marad, ezért csak diktátorként uralhatja őket.

  Milyen a megítélése Orbánnak, mint politikusnak?

  Ez egy Janus-arcú, posztkommunista rezsim, ahol Orbán csak egy márkanév. Nyilvánvaló, hogy Orbán számos alkut és kompromisszumot kötött, hogy elérje és felfejlessze azt, amit most ő jelent. A rezsimje emlékeztet a Chavez utáni Venezuelára – Orbán még méltatta is Venezuelát az 1980-as években. Szorosan kötődik Afrikához is, ahol az apja robbantási szakember volt. Szegény családban nevelkedett, de a nagybácsikája a kommunisták magas rangú támogatója volt. Orbán urat 1984-ben megbízható személynek tartották, aki Horváth István titkosszolgálatokért felelős miniszter úr köreihez tartozott.

  Politikai hírnévre akkor tett szert, amikor 1989-ben a szovjet csapatok Magyarországról történő kivonulását követelte. Amikor a radikalizmusa mögött rejlő igazságot keressük, figyelembe kell vennünk, hogy személyesen ismerte a titkosszolgálatok főnökét és közeli barátságot ápolt annak lányával, Horváth Andreával. Valójában a mögötte álló erős családi támogatás miatt senkitől nem kellet félnie. Így könnyű volt eljátszania a szélsőséges provokátor szerepét. Orbán úr kommunistaellenes nézeteit sokan megkérdőjelezték, különösen, mivel a mai napig kommunista célokat fogalmaz meg.

  Mire gondol, amikor posztkommunista tendenciáról beszél?

  Az Orbán-rezsim által megvalósított irányvonalra utaltam: a teljes foglalkoztatottságról alkotott elképzelés, a közmunka program, az államosítás, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal, a média teljes körű felügyelése, a kommunista ideológiák használata („Magyarország jobban teljesít”), a tömegdemonstrációk, és természetesen a barátkozás Oroszországgal. Orbán Viktor élő karikatúrája egy régi, kommunista, munkáspárti pártvezetőnek. Ez mind ugyanolyan, mint a régi időkben. Erre gondolok, amikor kommunista tendenciákról beszélek. A parlamenti baloldalnak meg kell újítania magát annak érdekében, hogy reális alternatívát kínáljon a populista Fidesszel szemben. Ironikus, hogy ennek eszköze Gyurcsány Ferenc lehet, mivel ő mindig lojális volt az Egyesült Államokhoz és az Európai Unióhoz, legalábbis a cselekedeteiben, annak ellenére is, hogy gyakran abszurd dolgokat mondott. Ő, nyugati szemszögből nézve még mindig elfogadhatóbb, mint Orbán Viktor és az is mellette szól, hogy ő kordában tartja Csányit.

  Másrészt viszont a magyar emberek hatalmas többséget szavaztak meg számára a parlamentben. Mit gondol erről?

  A sajtó végig Orbán kezében volt, ezért bizonyos információk a családjáról sohasem kerültek az újságok hírei közé. A lányának, Ráhelnek a könnyűdrog-fogyasztási ügyeiről szóló történetek és az ő mezőgazdasági befektetési ügyletei talán megváltoztatták volna az emberek véleményét. És esetleg személyesen Orbán urat is érdekelheti, hogy ki adott a lányának partidrogokat.

  Mit gondol, Orbán meddig tudja folytatni az Egyesült Államok elleni hadjáratát?

  Egy ember, akinek leszállópálya és bombabiztos fedezék van közvetlenül a háza mellett, egészen az út légvégéig el fog menni. Ez ugyanaz, mint a régi időkben. Másrészt, az emberei azok, akik a csatát vívják, míg ő próbál távol maradni az ügytől.

  Tehát az Ön véleménye szerint Orbán Viktor távol marad a politikai harcmezőtől?

  Nos, igen és Orbán Viktor az ő legsérülékenyebb, legkorruptabb politikusait küldi az Egyesült Államok által ellene vívott kleptokrácia-ellenes csatába. Orbán Viktor maga egy pénzbegyűjtő és Simicska Lajos az ő pénzes zsákja. Ez egy magyar belpolitikai ügy. Az Egyesült Államokból szemlélve pedig, az egész ugyanaz: egy halom korrupt fideszes politikus. És a nagyfiúkkal akarják játszani a nagyok játékát. Orbán nyilvánvalóan tudja, hogy az FBI zárolhatná Simicska Lajos bankszámláit és valószínűleg Lajost is, ezért érdekében áll, hogy távol maradjon Lajostól. Ugyanakkor, ha Simicska Lajost átadják az FBI-nak, az egészen biztosan Orbán Viktor politikai karrierjének végét jelenti.

  Számos ember próbálja védeni Orbán Viktort: Szijjártó, Lázár, Pintér, Rogán, még Tarlós is – mit gondol erről a stratégiáról?

  Tudja, ezeknek a politikai zsoldosoknak a múltjuk miatt kísértő rémálmaikkal esélyük sincs egy világhatalom elleni harcban, amikor az erejüket amerikai mérce szerint kell lemérni. Ezek a politikai zsoldosok fogják védeni Orbán Viktort? Az USA ellen? Meddig? Hány ütést bírnak ki? Orbán árvái lesznek belőlük, mivel az Egyesült Államok ellen kell harcolniuk, nélküle. Árvaként, egymagukra hagyva a harcmezőn. Elképzelhető, hogy Bell nagykövetet is kigúnyolják majd, ujjal mutogatnak a nyakkendőjére, vagy kiemelik a kampánytámogatás körüli módszereket, de tisztán kell látnunk, hogy ezek a magyar politikusok Obama elnök emberei ellen harcolnak. Ők közvetlenül fel tudják hívni az Egyesült Államok elnökét, miközben a magyar politikusok hívhatják Alcsútot - legjobb esetben -, ahol a nevük felkerül a harcban elesettek listájára. Egy ilyen háború számos politikai árvát hagyhat maga után. Lázár János lehet az egyik közülük, akit a golyózápor kellős közepén hagynak úgy, hogy még egy kis esernyőnyi védelmet sem biztosítanak neki. Köztudott, hogy a karrierje pénzmozgatóként kezdődött, aki egy magyar polgármesternek dolgozott és így készpénzben megörökölte a polgármester 4 millió dollárját. Lázár banki tranzakciói és vadászati szokásai (és haverjai) őt is sérülékennyé teszik. Pető György, aki szintén közvetlen támadást intézett az Egyesült Államok ellen, Budapest főpolgármesterének, Tarlós Istvánnak a gazdasági tanácsadója. Pető a magyar titkosszolgálatok Amerika-ellenes osztályán dolgozott.

  Meglepődtem, amikor meghallottam, hogy Magyarországon létezik egy FBI elnevezésű szervezet, amelyet Pető irányít. Az FBI központi irodája a Roosevelt téren van, de néhány évvel ezelőtt megváltoztatták a tér nevét – feltehetően nem tudtak azonosulni Roosevelt elnökkel. És ott van Tarlós, aki szintén támadja az Egyesült Államokat. Azt hiszem teljesen világos, hogy mennyire veszélyeztetik a posztkommunista tendenciák a demokráciát Magyarországon.

  Nem férhet hozzá kétség, hogy Orbán Viktor embereit egytől-egyig le lehet győzni és Orbán Viktor nem tudja megvédeni őket. A kérdés az, hogy úgyis harcolnának-e érte, ha nem tudja őket megvédeni? Ha elhagynák Magyarországot nagyon meglepődnének rajta, hogy mi várná őket, mivel az Egyesült Államok Külügyminisztériuma más országokkal is egyeztet az ügyükről. Egy dolog Fideszes politikusként dicsőíteni és támogatni egy rezsimet, a vezető iránti elkötelezettség miatt, és egy másik dolog, amikor téged, mint lojális Fidesz politikust személyesen vesznek célba – és Orbán Viktor nem képes megvédeni -, ahogy ez Vida Ildikó esetében történt.

  Úgy gondolja, hogy Vidát nem lehet megmenteni?

  Még nincs tudomásom semmilyen kiadatási eljárásról, azoknak a számlatranzakcióknak kapcsán, amelyekben Vida érintett. Az ő legfőbb problémája, hogy Simicska Lajoshoz és Orbán Viktorhoz kötődik. Simicska Lajos pénzemberéről (asszonyáról) beszélünk. A Közgép elnevezésű vállalat egyik tulajdonosa, évekig bankszámlát vezetett az Egyesült Államokban. Ez kétségtelenül vizsgálható lenne, és úgy hiszem a dél-európai tranzakciók is.

  Miután megnyerte a választásokat Orbán Viktor azt mondta, hogy ez a győzelem már a politikai sci-fi világa. Mit gondol Ön erről?

  Véleményem szerint Orbán Viktor egész élete egy sci-fi, de a szavazók számára a sci-fi még csak most kezdődött. Tudja, a sci-fi hősök, mint Szijjártó Péter (Külügyminiszter) meglehetősen sebezhetőek. Jól ismerik őt az apja üzelmeiről, mivel közvetítő szerepet töltött be az apja, Simicska és a Strabag között. Gyanús kapcsolatai vannak az ismert üzletemberrel, Tarsoly Csabával, és a sci-fi része lesz, amikor kivizsgálják Szijjártó Péter szervezeteinek a Zuschlag-ügyben játszott szerepét.

  Rogán Antal személyesen Goodfriend urat támadta a parlamentben. Mi az Ön válasza erre?

  Ez egy példa nélküli lépés. Rogán nevét a korrupciós ügyei kapcsán már 2013-ban megemlítette az FBI. Az egyik ilyen feljegyzés szerint az apja informátor ügynökként működött együtt a kommunista titkosszolgálatokkal egy, a Magyarország nyugati határához közel fekvő településen. Budapest egyik polgármestereként sikerült megszereznie a történelem legdrágább és legrondább hirdetőoszlopát. A Váci utca – Budapest főutcája – üzletei sokszor igen gyanús emberek, vagy bűnözők tulajdonában vannak. Rogán Antal volt, aki segített nekik megszerezni ezeket az üzleteket. Sok esetben üzleti partnerekké váltak és az üzlet részleteit Kertész Balázs és Puskás András bonyolították. Rogán Antal nevéhez botrányok sorozata fűződik: a Szirt Kft., ingatlan ügyletek, a szociális bérlakások körüli korrupciós botrányok, Csányival folytatott ügyletek, és így tovább.

  Az ezekről a botrányokról szóló hírek hamar a nagykövetség fülébe jutottak. Szerintem világos, hogy azok, akik nem jutottak szociális bérlakáshoz szintén panaszkodtak a nagykövetségen, ami csak pár lépés távolságban van. Az ügyletekkel megbízott személy Puskás András, míg a szociális bérlakások ügyeit Rubovszky Csilla intézte. Ők mindketten Rogán Antal beosztottjai. Az Egyesült Államokban, ha egy kongresszusi képviselő a városi vagyont jogtalanul kezeli, és ezt kőkemény bizonyítékok támasztják alá, az illető évekre rácsok mögé kerül. Amikor Rogán ezt Magyarországon tette meg, csak egy nagyobb lakásba költözött.

  A Magyarországon és körülötte zajló korrupció nem amerikai bűncselekmény, mert szigorú értelemben véve nem az Egyesült Államok földjén követték el őket. Ugyanakkor, amikor több mint százmillió dollárnyi, korrupcióból eredő pénzt használnak Amerikában, az közvetlen hatással van az Egyesült Államokra és néhány európai országra is. A pénz útja nyomon követhető és nemzetközi szinten kivizsgálható. A nemzetközi pénzmosás elleni megállapodásokat Magyarország is aláírta. Amit Magyarországon nem értenek, az az, hogy a korrupcióból származó pénz birtoklása már önmagában is bűncselekmény, ráadásul nemzetközi bűncselekmény. Ez ugyanaz, mint az egyenlítői-guineai eset.

  Egyenlítői-guineai eset?

  Az FBI Kleptokrácia-ellenes Egysége, amely most Magyarországot vizsgálja, befagyasztotta az egyenlítői-guineai diktátor bankszámláit, amelyeken több mint 100 millió dollár került elhelyezésre, és a végrehajtást a fiánál is megkezdték. Ukrajna esetében szintén ugyanez az FBI szervezet vizsgálja a korrupciós ügyeket. A korrupció destabilizálja a térségben a demokráciát és az EU üzleti érdekeivel is ellentétes. Ha megnézzük Magyarország Ukrajna felé eső határátkelő helyeit, hatalmas mennyiségű kínai termék beáramlását látjuk az EU területére. Kovacsics Iván (a NAV visszavonult osztályvezetője) tevékenysége érdekes. Rugalmasan kezelte a szabályokat hogy azzal a kínaiaknak kedvezzen, cserébe pedig jelentős összegeket tett zsebre. Remélem, hogy a Kleptokrácia-ellenes Egység magyarországi tevékenysége hatékony lesz, és, hogy Rogán Antal ugyanezt fogja gondolni. Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy jelen pillanatban nem éppen kellemes Rogán Antal bőrében lenni…

  Mégis Rogán felhozta példának Guantanamo-t, biztos vagyok benne, hogy Ön is hallotta. Olvastam Rogán közleményét Guantanamo-ról… Csak egyszer jártam ott. Az a hely a véget nem érő raboskodás rideg érzésével tölti el az embert. Nos, nincs ez így Magyarországon. Amire ezeknek az uraknak szükségük lenne, az csupán józan ész. Meg kell érteniük, hogy Magyarország nem nyerhet meg egy gazdasági háborút az Egyesült Államok ellen. Ez teljesen abszurd. A Fidesz más háborús utalásokat is alkalmazott: Kövér László az Egyesült Államok kapcsán a IV. világháborúról beszélt… Mi csak két világháborúról tudunk. Nem látom be, miért lenne rá szüksége, hogy IV. világháborúról beszéljen, csak azért mert az emberek érdeklődnek a testvére meglepően hatalmas összegű banki tranzakciói iránt? Ez nem a IV. világháború, ez csak egy családi konfliktus…

  Mostanában Pokorni Zoltán kritizálta a Fidesz néhány lépését. Mit gondol erről?

  Igen, ő talán okosabb, mint a többiek, de a magyar elit jól ismert. Itt találhatjuk Béres Istvánt, aki Pokorni pénzgyűjtő embere és az önkormányzat ingatlanügyei jelentős pénzügyi lehetőségeket biztosítanak. Az ő apja szintén a régi rezsim ügynöke volt, tisztázatlan múlttal, de felbukkant az egyesülésekkor. Orbán azokat küldi a csatába, akikkel nincsenek hosszú távú tervei.

  Úgy érti, hogy ők feláldozhatóak?

  Igen, nekik nincs esélyük ebben a háborúban. Orbán Viktor a legtöbbet hozza ki a helyzetből és így távolítja el maga körül azokat az embereket, akik a hatalmát akarják. Gyakorlatilag az Egyesült Államokat használja arra, hogy kiiktassa az ő jövőbeli vetélytársait. Ha Orbán komolyan harcolni akarna, akkor erősebb katonákat küldene, a kereszténydemokrata bázisából.

  Ön szerint mit képvisel Goodfriend napjaink magyar politikai arénájában?

  A nevéhez és a pozíciójához méltóan ő a magyarok jó barátja, aki demokráciára tanítja őket. Korábban teljesített Szíriában, ami a szír-magyar hálózat szemszögéből nézve igen fontos. Az 1980-as években a szír tábornokok többségét magyar tisztek képezték ki az Assad Akadémián, ami azt jelenti, hogy ezek a kapcsolatok mindkét országban kiterjedté váltak. Éppen ezért alapos ok volt rá, hogy a kommunista magyarokat demokrácia-ellenesnek tekintsük.

  A sajtó olyan messzire ment, hogy Goodfriend úr nyakkendőjét is támadni kezdték, nem csak őt…

  Tudja, az Egyesült Államok Külügyminisztériuma távolabbi szemszögből vizsgálja az összefüggéseket, úgy értem globálisan. Minden, amit Orbán és az emberei látnak, azok csak belügyek. Ujjal mutogatni valakinek a nyakkendőjére, az egy újabb példája a szűklátókörűségnek és kicsinyességnek. Igen, lehet, hogy a nyakkendői öregek, de legalább nincs rajtuk nyakkendőtű, azokat nagyon ritkán én is viselem. Másrészt meg kell említeni, hogy a nyakkendőket ugyanaz a magyar protokollfőnök szúrta ki, aki hosszú ideje a titkosszolgálatok informátor ügynöke. Azt is fontos megjegyezni, hogy a magyar titkosszolgálat a Magyar Nemzet című napilapon keresztül intézett támadást az Egyesült Államok ellen, ami Simicska tulajdonában áll. Ez egy NATO tagállamtól aligha elfogadható. A Magyar Nemzet néhány vezetője rendkívül lojális Oroszországhoz és nagyon kevéssé látják át a nemzetközi eseményeket.

  És mekkora erőfeszítéseket tesz az Egyesült Államok, hogy a magyar helyzetet itt a helyszínen, Budapesten vizsgálja ki?

  Nos, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége nem igazán hasonlít egy tipikus nagykövetségre. 50-60 ember elég lenne, hogy agy Magyarország méretű országban működtesse a nagykövetséget, de a jelenlegi létszámuk több mint 400 fő és sokáig nem volt jelen nagykövet. Érti, hogy ez mit jelent? A kapacitásuk elegendő és élvezik az elnök, a szenátus és az FBI támogatását. Az egyenlítői-guineai ügyben a Kleptokrácia-ellenes Osztály 1,1 milliárd dollárhoz jutott, ami az FBI pénzügyileg legsikeresebb részlegévé tette. Lehetnek befagyasztott bankszámlák a magyar ügyben is.

  Mit gondol, mit tesz a CIA ebben az ügyben? Mit tesz a CIA?

  Nos, a CIA is emberekből áll, és legtöbbjük kevésbé beszél magyarul mint én, ez egy új generáció… Márpedig Magyarország azért okoz problémákat, mert erős támogatója az oroszok energiapiaci céljainak. Véleményem szerint a gazdasági szankciók bevezetése célravezető lépés lenne ahhoz, hogy ingoványossá tegyék az átjárót Oroszország és az EU között. Magyarország gazdasága törékeny, egyszerűen az OTP-n keresztül is megingatható. Tehát egy gazdaságilag és társadalmilag káoszos zóna jönne létre kelet és nyugat között, és elszigetelné Oroszországot.

  Nem aggódik amiatt, hogy az utódai meg tudják-e oldani ezt a feladatot?

  Nos, ők azok, akiknek aggódniuk kell amiatt, hogy milyen világot hagytunk rájuk.

  Közeledik az év vége. Hogyan látja Magyarországot az elkövetkező évben?

  Az az energiaháború, amit Magyarország az Egyesült Államok és annak szövetségesei ellen vív, valószínűleg elszigetelődésbe taszítják az országot. Orbán megpróbálhatja csökkenteni az elszigetelődést azzal, hogy politikai orosz-rulettbe kezd és közeledik a Demokratákhoz. Obama elnök és Bill Clinton kedvenc ügye a klímaváltozás. Orbán felajánlhatja segítségét az ENSZ-nél. Nem látok számára más lehetőséget és ez is hatalmas feladat. Orbán Viktor valószínűleg az elnöki rendszert fogja menekülő útvonalnak választani, és megpróbál eltávolodni az EU-tól, ami lehetővé teszi majd számára, hogy egy keleti típusú elnöki rendszert hozzon létre. A szociális feszültségek kiélesedése lesz látható ebben a változó világban. De legalább a világ figyeli Magyarországot, ahogy a történelem kerekét visszaforgatja a szocialista időkbe. Köszönöm az interjút.

  Sem a szerkesztőnk, sem az információforrásunk nem járult hozzá, hogy ez az interjú írásban megjelenjen. Az interjú bizonyos részeit később visszavonták és törölni kellett. Egy héttel később, jóváhagyást kaptunk a forrásunktól, hogy ez a verzió, jelen formájában kiszivárogtatható.

  Címlapkép: america.aljazeera.com

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés