Új módszerrel csalnak ki pénzt a bűnözők Szombathelyen

A szombathelyi rendőrkapitányság felderítő osztálya felhívja a lakosság figyelmét, hogy a kapitányság illetékességi területén augusztus hónapban új módszerrel elkövetett csalások jelentek meg.

Ismeretlen elkövető az otthoni vezetékes telefonon hív fel idős hölgyeket, és magát hol azok fiának, hol azok unokájának kiadva nagyobb összeget (300.000-700.000 forint) kér kölcsön különböző vásárlásokra, például gyakran autóvásárlásra. Ezt követően valami kifogást említve (általában másik városban vagy ügyvédnél tartózkodik) közli, hogy nem tud a pénzért menni, de elküldi egyik jó barátját, aki majd átveszi a pénzt. Ez a jó barát azt megerősítve, hogy tényleg ismeri őt a sértett, mobiltelefonjáról még egyszer jelentkezik és közli, hogy a pénzt nyugodtan átadhatja neki.

Sajnos, csak a pénz átadását követően, miután a sértett beszélt a hivatkozott hozzátartozójával (fiával, unokájával), derül ki, hogy megtévesztették őket.

Több esetben maga a sértett mondja ki annak a személynek (fiának, unokának) a nevét, akire később az elkövető hivatkozik, ugyanis a telefonáló nem minden esetben mutatkozik be. Az esetek többségében a sértetteknek furcsa volt a telefonáló hangja, melyet szintén különböző kifogásokkal, pld. rossz a telefonvonal, meg vagyok fázva stb. hárítanak el.
A pénzt intelligensnek tűnő, megnyerő modorú és külsejű, magabiztos fiatalemberek veszik át.

A Szombathelyi Rendőrkapitányság kéri, hogy ilyen hívások alkalmával, minden esetben, miután beszéltek a személlyel - még ha ő azt is kéri, hogy nem szóljanak senkinek - még a pénz kifizetése előtt ellenőrizzék vissza, saját maguk hívják fel a hivatkozott személyt, fiúkat, unokájukat, hogy meggyőződjenek arról, hogy valóban ő telefonált-e, addig senkinek ne adják át a pénzt.

Bármilyen gyanús hívás esetén, még mielőtt megérkeznének a pénzért, azonnal értesítsék a rendőrséget a 107-es segélyhívószámon, illetve ugyanezen a telefonszámon várjuk azok jelentkezését is, akiknek bármilyen információja van a cselekményekkel, illetve az elkövetővel, elkövetőkkel kapcsolatban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra