Csalókra figyelmeztet a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság

A csalók, magukat banki alkalmazottnak kiadva ejtik tévedésbe a kiszemelt áldozatot.

Új trükkös elkövetési módszer jelent meg az elmúlt időszakban, melynek lényege, hogy a csalók – valamelyik pénzintézet nevében – az érintett számlájához történt hozzáférési kísérlet bank általi észlelésének ürügyével, telefonon keresztül lépnek kapcsolatba a kiszemelt áldozatukkal - írja a police.hu .

Az elkövetők általában arra hivatkoznak, hogy gyanús tranzakció kezdeményezését észlelték. Biztonsági okból az illegális hozzáférés elkerüléséhez szükséges az általuk megadott, védett számlaszámra utalni az áldozat számláján található összeget, amelyet a bank a későbbiekben visszautal részére.

Kérjük, hogy fogadják meg a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság alábbi tanácsait! A kellő odafigyeléssel ezek a jogsértések is megelőzhetők.

Ne tévessze meg, ha számlájához történt illegális hozzáférési kísérletre hivatkozva keresik! Szakítsa meg a vonalat és hívja vissza bankjának központi telefonszámát!

Fontos tudni, hogy a pénzintézetek telefonon keresztül, e-mailben, sms-ben sohasem kérnek az internetbanki bejelentkezéshez és azonosításhoz szükséges jelszót, illetve PIN-kódot.

Bankkártyájának adatait senkinek ne adja meg!

Telefonos kérésre sohase módosítsa banki limitbeállítását, ne kezdeményezzen utalást!

Az sms-ben kapott kódot ne adja meg senkinek!

A számítógépére, illetve a telefonjára idegen személy kérésére ne telepítsen semmilyen alkalmazást!

Amennyiben adatai mégis adathalász csalók kezébe kerültek, haladéktalanul jelezze azt pénzintézetének és értesítse a Rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek