Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Általában a csendes munka oldja meg a problémákat” – Beszélgetés Nemény András szombathelyi polgármesterrel

A koronavírus-járványtól kezdve a költségvetési gondokon át Hende Csabáig. Most először ültünk le komolyabban beszélgetni a városvezetővel, és nem bíbelődtünk apróságokkal.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amikor legutóbb jártunk a szombathelyi polgármesteri irodában, Nemény András éppen hogy beköltözött oda, és beszélgetésünk „Magunkat nem, csak a várost kell komolyan venni” - Látogatóban Nemény András polgármesternél 2019. December 18. 19:02 is jórészt e helyfoglalás körül forgott. Aztán jött a koronavírus-járvány, így valójában ez az első komolyabb interjúnk a város első emberével. És bármennyire népszerűek és csábítók voltak az olyan témák, mint a fűnyírás, a parkolás vagy a kátyúzás, megpróbáltunk felülemelkedni a hétköznapok ügyein és a nagyobb összefüggésekre koncentrálni. Ez utóbbiakról amúgy is mintha egyre kevesebbet beszélnénk.

Elmondhatjuk, hogy a koronavírus után vagyunk?

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Én inkább azt mondanám, hogy a veszélyhelyzet után vagyunk. A vírus még itt van körülöttünk.

Mennyire érződik ez a polgármester napi munkájában?

Négy hónap után most ült össze először közgyűlés, és az erre való rákészülés már a régi kerékvágásban történt. Azt hiszem, már húzhatunk egy vonalat, elmondhatjuk, hogy nagyon jól működött veszélyhelyzetben a város. Biztos követtünk el hibákat, de alapvetően jó volt a stratégiánk, nálunk kevés volt a fertőzött és nem voltak áldozatai a járványnak. Ám mégis dolgozik bennünk ami történt, amikor hosszú távú döntéseket kell hoznunk, amikor a lehetséges második hullámra gondolunk, vagy amikor a megváltozott lehetőségekkel számolnunk. A 2020-as év rendhagyó év, ami rendhagyó gondolkodást igényel.

Nemény András interjú
Mészáros D. Zsolt

Az állam a maga szintjén nagyon erős, „jól kezeljük a helyzetet” kommunikációt folytatott, és mintha a szombathelyi önkormányzat hasonlóan gondolkodott volna.

A tájékoztatás kiemelten fontos, amikor egy láthatatlan ellenséggel állunk szemben. A döntéseket mindig meg kell magyarázni, az információhiány rossz gondolatokat és tetteket szül. Azokban a városokban, ahol nem törődtek a tájékoztatással, panaszkodtak a polgárok. Nálunk nem volt Operatív Törzs, de volt mellettem egy tanácsadó testület, mert a polgármester nem hordozza a bölcsek kövét. Elsőként az egészségügyi és a szociális területről vontunk be szakértőket, majd később a gazdasági problémákat is kezelni kellett. Az volt az elvünk, hogy bárki bármit kérdezhet. Ezért voltak a nyíltak a fogadóórák, ezért válaszoltunk mindenre és mondtunk el mindent, amit tudtunk. Azt tudom, hogy néhány településnek a mi gyakorlatunk szolgáltatta a példát, aminek én nagyon örültem, mert megerősítette amit csináltunk.

Ha már kommunikáció és egészségvédelem: azt lehet tudni, hogy kinek az ötlete volt a maszkosztás?

Szerénytelenségnek tűnhet, de ez konkrétan az enyém volt. Már korábban felvetettem egy vezetőségi értekezleten, hogy mérjük fel, kiknek kell maszkok adnunk első körben, és hogyan lehet fertőtleníteni a háziorvosi rendelőket. A lakosság maszkkal való ellátása szintén polgármesteri döntés volt, és én ragaszkodtam ahhoz is, hogy ne postázzuk, hanem önkéntesekkel juttassuk el őket a háztartásokhoz.

Nemény András interjú
Mészáros D. Zsolt

Mikor volt Önnek a legmélyebb pontja a koronavírus-járvány alatt?

Amikor megjelent Szombathelyen a vírus és közben még folyamatosan érkeztek az emberek Ausztriából és Olaszországból, nem tudtuk, ki fertőzött és ki nem, az orvosok azt jósolták, hogy tömegesen kerülnek majd a betegek a kórházba. Úgy tűnt, ezt „nem lehet megúszni”. Az egész városházi csapatunk más tudatállapotba került. Mélypont valójában nem volt, a félelem a városért érzett felelősségként jelentkezett nálam: hogy bármi történhet itt – akár velünk is –, ezt most végig kell csinálni.

Azt vettük észre, hogy az olvasóinkat már csak nagyon halványan érdekli a koronavírus, és szeretnének előre nézni. Nemény András mit lát, amikor előre néz? Mi azok a nagy tervek, víziók, amelyeket mindenképpen szeretne megvalósítani?

Igen, már mi is előre nézünk, ugyanakkor ebben a nagyon bizonytalan gazdasági helyzetben nehéz úgy vízióról beszélni, hogy a járvány miatt több milliárd forintos hiányból indulunk. Az biztos, hogy egy látványosan tisztább, rendezettebb várost szeretnénk – ahol az itt élők is tesznek ezért. Ebből nem engedünk, pénzt is adunk rá, még ha ez nem is csak pénz, hanem szemléletváltás kérdése is. Szintén ragaszkodom az útfelújításokhoz, ahonnan már nem engedek pénzt máshova csoportosítani. Mi nem azzal nyertük meg a választást, hogy hatalmas turisztikai attrakciókat ígértünk, hanem az élhető város lehetőségével.

Szerintem most a csendes munka időszaka jött el, mert általában ez oldja meg a problémákat. Az nem annyira látványos, ha időben kicserélünk egy elöregedett föld alatti vízvezetéket, vagy ha elegendő szociális és egészségügyi dolgozónk van, de ezeknek hiánya nagyon fájó tud lenni - ahogy érzékeltük ezt a korábbi években. Tudjuk, hogy nem lesz különösen sikertörténet az ezer új fa ültetése sem, hiszen az emberek nem látják majd együtt őket, de a jövő szempontjából ez fontos kérdés, ahogy maga a környezetvédelem és a zöld megoldások is. Szóval egy magától értetődő, jó várost szeretnénk, ahol szeretnek élni az emberek.

Nemény András interjú
Mészáros D. Zsolt

Tudjuk, hogy az önkormányzatoktól jelentős összegeket vontak el a járvány miatt. A mostani költségvetési módosítás csak egy lájtos verzió. Mi várható a későbbiekben?

Most a biztosan látott kiadásokhoz igazítjuk a büdzsét. Az iparűzési adó bevételek kiesését csak szeptemberben tudjuk meg, de a nagy cégek vezetőivel történő egyeztetések alapján úgy tűnik, milliárdos tételek hiányozhatnak a költségvetésünkből. Tudjuk, hogy van olyan gyár, amely több hétre leállt, mások csökkentett üzemmódban dolgoztak. Amíg nem látjuk, hogy hogyan állunk pontosan, nem indítunk el nagyobb fejlesztést, nehogy felelőtlenségből oda jussunk, hogy ne tudjunk béreket fizetni az önkormányzati cégeknél.

Ha nagyon nagy lesz baj, megvan, hogy honnan vesznek el pénzt?

Készítettünk vészforgatókönyveket, vannak táblázataim: mind fájdalmas. Ha beüt egy több milliárdos hiány, akkor azt máshonnan nem lehet kigazdálkodni, minthogy alapra tesszük a sport és a kulturális támogatásokat. Ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek színes programjaink, csak éppen nagyobb lehetőséghez jutnak a helyi alternatív értékek, aminek én személy szerint még örülök is.

A kormányzat meglebegtette, hogy az önkormányzatok tudnak majd hitelt felvenni. Gondolkodik ezen a lehetőségen?

Más országokban az önkormányzatok védekezési költségeit kifizette az állam. Nálunk ez nemcsak fel sem merült, ráadásul még külön elvonások vannak. Ilyen például az évekre elvitt gépjárműadó, arra hivatkozva, hogy ebből állítják majd talpra a gazdaságot. Nonszensz és nagyon rossz ez az irány, a hitelfelvétel lehetősége pedig cinizmus, ami rombolja az önkormányzatiságot.

Nem lehet, hogy emögött valamiféle szándékos terelgetés van?

Már a veszélyhelyzet előtt lehetett érezni, hogy az önkormányzatoktól el akarnak venni pénzt, de úgy, hogy bizonyos területek, amely miatt a kormányt is hibáztatnák, ne nagyon sérüljenek. Így például törvénybe iktatták, hogy a megmaradt forrásokat elsősorban a tömegközlekedésre kell költeni. A közelmúltban pedig egy olyan kérés érkezett a Volán részéről, hogy ingatlanfedezetet adjuk a kifizetés teljesítésére. Nem egyeztem bele. Szerintem e mögött is az a kormányzati szándék van, hogy a kötelező feladatokon kívül semmilyen mozgástere ne legyen az önkormányzatoknak. Akiket szeretnek, azoknak majd címkézett támogatással adnak plusz pénzt, a többiek pedig magukra lesznek hagyva.

Nemény András interjú
Mészáros D. Zsolt

Csakhogy ez visszafelé is elsülhet, mert lehet, az emberek nem olyan önkormányzatot akarnak, amilyen a kormány, hanem fordítva: olyan kormányt, amilyen az önkormányzat. Ez lenne az olyan ellenzéki városok érdeke, mint például Budapest vagy Szombathely. Én nagyon nem akarok hitelt felvenni, azt szeretném, ha megkapnánk a nekünk járó állami támogatásokat.

Szombathely gazdaságát alapvetően meghatározzák az itt megtelepedett nagyvállalatok, akiket szintén sújt a koronavírus-válság. Milyen hírek vannak a jelenükről és a jövőjükről?

A járványban kiderült, hogy két tekintetben vannak kitéve a globalizációnak az itteni cégek: az alapanyagok és a megrendelések terén. Az utóbbi még most is bizonytalan, ezért indul lassabban újra a termelés. De azt is tudjuk például, hogy a Schaeffler-csoport Szombathelyre tett hosszú távon, és nagyon korrekt módon próbáltak a dolgozóikkal megegyezni. Bennük látom a város gazdasági jövőjét, és jó hatással lehetnek más cégekre is. A helyi ipar megőrzése és fejlesztése körül nagyon komoly háttérmunkát végzünk, aminek minden bizonnyal lesznek majd eredményei.

Hogy áll a kampányban sokat emlegetett digitális központ ügye?

Mindenképpen meg akarjuk valósítani, most került a közgyűlés elé az erről szóló előterjesztés. Támogatja a megye, és tárgyaltam már az ügyben Sanda Tamás miniszter-helyettessel, éppúgy, mint a zalaegerszegi polgármesterrel és az egyetemekkel. Úgy tűnik, jó az irány. Egy ilyen képzőközpont túlmutat a város határain, például a nagy cégek is fel tudják érvként hozni, ha az anyacég a fejlesztésekről dönt. Ilyen volt annak idején a mérnökképzés elindítása is, ami továbbra is hivatkozási pont, de már látszik, hogy kevés. Egy digitális központ átállást jelent a mostani gazdasági környezetre. Van a történetben egy minden politikai erő elfogadott külső szereplő is, ami azt garantálja, hogy gyorsabban tudunk forrásokhoz jutni.

Nemény András interjú
Mészáros D. Zsolt

Milyen a viszonya a város fideszes országgyűlési képviselőjével, Hende Csabával? Különös tekintettel az emlékezetes hazaárulózásra.

Ezen már túl vagyunk, meghúztam a vonalat, nem nézek vissza. Választási kampány volt, és szerintem amit mondott, azzal saját magának ártott a legjobban. A veszélyhelyzet alatt kicsit jobban megismertem a jobboldali közösséget, és azt tapasztaltam, hogy Hende Csaba megosztó személyiség azon az oldalon is. De ezzel nekem különösebb dolgom nincs, azzal viszont igen, hogy amiben megegyezünk, azt végig tudjuk vinni. Sok ilyen terület lenne. Nem telefonálgatunk egymásnak, de a rendezvényeken találkozunk, akkor beszélünk, akár problémás ügyekről is. Igyekszem segíteni neki, és ezt várom tőle is. De kétségtelen, hogy más fideszes, kormányszintű politikusokkal többet találkozom.

Még két év van az országgyűlési választásokig, de a bizonyos jelek már arra utalnak, hogy megkezdődött az erre való készülődés. Hogyan látja ezt a témát mint ellenzéki polgármester?

Az utóbbi időben többen kérdezték, hogy nem indulok-e az országgyűlési választáson. Amire egyértelmű a válaszom: nem. A bizalmat városvezetőként kaptam, a várospolitikától továbbra is igyekszem távol tartani a pártpolitikát, szeretném, ha azok is magukénak éreznék a várost, akik nem engem támogattak. Örülnék, ha a kormány nem nehezítené az önkormányzatok munkáját, és nem is tagadom a pártkötődésemet sem, MSZP tag vagyok, de az én felelősségem nem erről szól. Persze egyszerűbb lenne, ha más összetételű lenne a kormány, de nekem most Hende Csabával kell együttműködnöm 2022-ig, és ezt tudomásul veszem. Aztán pedig olyan országgyűlési képviselővel szeretnék dolgozni, aki tud és akar tenni a városért.

Nemény András interjú
Mészáros D. Zsolt

Ezek szerint különutas politikát akar folytatni, ami nem a pártok, hanem a koncepciók és a programok mentén történik? Mennyire lehet ez működőképes, miközben a politikai oldalak egymás ütőerőt tépik fel,s azt mondják, előbb, vagy utóbb mindenkit bedarálnak.

Én a döntéseknél csak azt nézhetem, hogy a városnak ez jó, vagy nem jó. Egy megyei jogú város polgármestereként nem tehetem meg, hogy ne egyeztessek kormányzati szereplőkkel. Aztán ha közülük valaki ötször nem veszi fel a telefont, akkor tudomásul veszem, hogy arra nem lehet menni. De vannak utak, amiken lehet járni, és amiket vétek lenne nem kihasználni, és butaság alapból azt mondani, hogy minden rossz, amit a kormány csinál. Ettől még ellenzéki polgármester vagyok, aki megfogalmaz kemény kritikákat, akár tüntet is, ha jogosnak érzi. Szerintem ez nem külön út, hanem racionális út, amin addig lehet járni, amíg van hozzá partner. Eddig lehetett.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés