Nettó idiotizmus: több tucat utcai lámpát dobtak ki az erdő szélére

Csipkereken a hegyen sétálva találtunk pár utcányi közvilágítás-maradványt egy halomban. Vajon színesfém-import maradéka lehet?

Csipkereken, az egyik hegyre vezető út melletti vízelvezető árokba (bokros, fás területen) évek óta hordják egyesek a különféle szemetüket. Mindig szomorú, ha az ember ilyennel találkozik, és ilyenkor elhangzik, hogy

illegális szemétlerakás, szabálysértés,

stb. De felesleges csűrni/csavarni a jelzőket, nyugodtan kimondhatjuk, hogy egy büdös tapló az, aki a természetbe szórja a szemetét, és semmiben sem különb annál, mint amit otthagy.

Csipkerek szemétlerakás
Az út szélén ilyen szép a látvány
GA

Az odahordott építési törmelékek, autóalkatrészek és mindenféle leadható fémtől megfosztott háztartási eszközök mellett azonban feltűnt pár hete egy érdekes kupac:

több tucat utcai lámpatest hever az út szélén

Konkrétan olyan lámpatestekről van szó, amit közvilágításhoz használnak, nyomozni is kezdtünk az ügyben, hogy vajon honnan származhat. Ha valamelyik közvilágítás-cserés településről kerültek volna ide, könnyen megtalálhattuk volna a forrást, és az alvállalkozót is, akit megbízott az önkormányzat a lámpatestek elszállításával. Természetesen arra a verzióra is gondoltunk, hogy a környékbeli falvakban zajló lomizás vagy színesfém-import maradványaival állunk szemben.

Csipkerek szemétlerakás
GA

Az E.ON szakemberei szerint a lámpák külföldről származnak

Megkerestük az E.ON Hungária Kft-t az ügyben, ahol szerencsére szintén nem szívlelik a szemetelést, így hamar kiküldtek a helyszínre karbantartókat, akik próbálták beazonosítani a lámpatesteket. Mint kiderült ezek valószínűleg cseh vagy szlovák származásúak, ugyanis anno a Csehszlovák hálózaton használták ezt a típust. Az izzókon lévő feliratokból azt is megállapították, hogy 99 százalékuk

Magyarországon nem rendszeresített berendezés

.

Csipkerek szemétlerakás
Galériánkban még több fotó.
GA

Az nem kizárt, hogy egy cég telephelyéről származhatnak a lámpatestek, vagy épp valaki tisztában volt vele, hogy nagyobb feltűnés nélkül tud itt megszabadulni ezektől és kiszórta. Többen arra tippelnek, hogy a már fent említett környékbeli falvakban aktívan lomizók, vagy tán inkább a színesfémgyűjtők közül dobta ki valaki a felesleges részeket, erre utal itt számos lecsupaszított hűtő és egyéb hulladék is.

A körjegyző fel van háborodva

A szemetelési szabálysértések a jegyzőhöz tartoznak, így megkerestük telefonon, tőlünk értesült a lámpatestekről. Mint elmondta, már a korábban odahordott hulladék is aggasztó volt, és őt is felháborítja, hogy amíg normális gondolkodású emberek egy papírdarabot sem dobnak el, addig mások teherautóról borítják le szemetüket a természetbe.

Mivel a faluban a hétvégén lesz lomtalanítás, ezért értesíti a polgármestert (akit nem értünk épp hivatalában), hogy amennyiben ott van olyan hulladék, ami elszállítható ilyenkor, akkor közmunkásokkal szedjék össze. Mint tudjuk építési törmeléket, autóalkatrészeket nem visznek el lomtalanításkor, hogy a lámpatestekkel mi lesz, az majd egyezkedésen múlhat, de besorolását tekintve sanszos, hogy elektronikai hulladék, amit külön kell gyűjteni.

Csipkerek szemétlerakás
GA

A jegyző azon is fel van háborodva, hogy egyáltalán hogy engedhetik be a külföldről hordott "szemetet" az országba. - persze tudható, hogy amikor behozták még lámpatestek voltak és nem hulladék. Azt is elárulta nekünk, hogy a sok erős füsttel járó égetés miatt korlátozták a tüzelési szabályokat a környéken több településen is, azóta persze egyre több az autóalkatrész is kidobva.

Még legalább egy-két generációra vagyunk a megoldástól

Figyelték a fentebbi összefüggést? Kevesebb erős füsttel járó égetés, több autóalkatrész. Környékbeliektől azt is megtudtuk, hogy néha előfordul egy-két kert végében a koromfekete füst, ami ugye nem falevelek tüzeléséből keletkezik. Tehát vannak olyan, egy papucsállatka értelmi szintjét el nem érő egybites alakok, akik ha nem tüzelhetik el az autógumit vagy a műszerfaldarabokat, akkor kiviszik az erdő mellé és kiszórják azt, hátha majd benövi a gaz. - Elnézést kérünk a papucsállatkáktól a rájuk nézve méltatlan összehasonlításért.

Csipkerek szemétlerakás
GA

Ma hiába van meg a lehetőség, sokan nem élnek a szelektív hulladékgyűjtéssel, a szelektív pontokat pedig egyszerű konténerszigetként kezelik. A környékbeli falvakban és Csipkereken is van szelektív hulladékgyűjtés, ennek ellenére a PET-palackok a bokorban landoltak.

Csipkerek szemétlerakás
GA

Sajnos még legalább egy vagy két generációnak kell felnőnie ahhoz, hogy az emberek környezettudatosabbak legyenek és - talán - többségben legyenek azokkal szemben, akik így bánnak a szemetükkel. Reméljük addig nem fulladunk bele az ilyen idióták mocskába.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra