Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A szombathelyi srác, akinek szemtetkója van, és még az egyik mellbimbóját is levágatta

Csirmaz Péterrel beszélgettünk tetoválásokról, piercingekről, különböző testmódosításokról és állatokról.

Miben gyökerezik a tetoválások, piercingek és különféle testmódosítások iránti vonzalmad?

Legelőször az interneten találkoztam ezekkel a dolgokkal. Rátaláltam egy akkoriban népszerű amerikai, testmódosításokkal foglalkozó oldalra. Ekkor 14 éves lehettem, sokszor nem tudtam, hogy mit látok, de mégis magával ragadott ez a dolog, és egyre inkább beleástam magam a témába. Később sorban jöttek a dolgok, amiket meg szerettem volna magamon csinálni vagy csináltatni valakivel. Valamint persze lelki okai is van ennek az egésznek, nem csak a kíváncsiság.

Mikor került rád az első tetoválás és piercing?

Csak úgy, mint a legtöbb piercingem, a legelsőt is magamnak csináltam, olyan 14-15 éves koromban. Pontosan nem emlékszem, hogy ez mi és hol volt. Az viszont megvan, hogy az orrközöm, az úgynevezett septumom egy vastagabb hústűvel böktem át. Az első tetkómat 18 éves koromban csináltattam, mivel a szüleim nem egyeztek bele. Viszont amikor elértem ezt a kort, nem volt megállás.

Peti vidáman mesélt a tetoválásairól és a piercingjeiről
Varga Mátyás

Hogy fogadták a szüleid, hogy a kisfiuk elkezdett magának piercingeket

szurkálni

?

Kezdetben elég sok fejmosást kaptam, hogy minek és miért csináltam különféle dolgokat. Mondták, hogy hagyjam abba, mást már ne csináljak. Később ez csillapodott, és meglepő, de volt olyan, hogy az egyik fültágítómat anyukám fizette. Ez egy egy centiméteres tágító volt, akkor meg is egyeztünk abban, hogy ennél nagyobb már nem lehet. Otthon, tükör előtt szúrtam az elsőt, de később sterilebb körülmények között, tűvel és gumikesztyűvel dolgoztam.

Mennyi tetkód és piercinged van jelenleg?

A tetkót nem tudom megszámolni már. Az a célom, hogy az összes ábra egy nagy egész része legyen. Ha például megnézed a nyakam, és a jobb lábam, akkor látod, hogy teljesen fekete. Pontosan ezért a kezeim is egyre jobban

elkezdtek

sötétedni. Piercingből 9 darab: mindkét fülemben van két-két darab, van három intim, a nyelvemben, és az egyik mellbimbómban pedig egy. Igaz a másik mellbimbómban is van, de azt levágattam.

Micsoda? Hogy hogy levágattad?

Az egész egy spontán ötlet volt, ki akartam próbálni. De nyugi, ezt már nem magamnak csináltam. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez fájt a leghosszabb ideig. Egy hét után kivettem a varratokat és szétnyílt a seb. Ezután következett csak az igazi szenvedés. A kórházban elég furcsán varrták össze a sebem, amihez ilyen vastag horgászdamilt használtak. A varráskor hagytak kis kiálló részeket, amik beakadtak a pólómba, és folyton irritálta a sebet, és később eléggé begyulladt.

A sok fekete tetkó mellett akad egy-két színes is
Varga Mátyás

Milyen reakciók érnek az utcán?

Régebben sokkal több negatív véleményt kaptam. De ezt csak nagyon ritkán mondják a szemembe, inkább a hátam mögött beszélnek ki. Volt olyan, aki azt mondta, hogy mindjárt hányni fog, sőt olyan is akadt, aki meg akart verni. Ez most már hála égnek nem jellemző. Többen mondták már, hogy tetszik nekik, ahogy kinézek, és elvétve akadnak olyanok, akik szelfit kérnek.

A hétköznapi életben akadályoznak a piercingjeid? Esetleg munkakeresés során ért valamilyen megkülönböztetés a kinézeted miatt?

Most már nincs annyi rajtam, ami akadályozna. Maximum az orrfújás az, ami nehezebb, de már abba is kezdek belejönni. Az ajkamban volt régebben egy 30 mm-es tágító, amivel később akadtak gondok. Egy idő után például átfolyt mellette a leves. Mivel előítéletesek az emberek, elég sok nehézségem akadt a munkakeresésben. Meg se hallgattak, nem kaptam választ az önéletrajzomra, volt olyan, hogy behívtak állásinterjúra, amikor megláttak, közölték velem, hogy nem vesznek fel.

Számodra a tetoválás és a különböző piercingek beszúrása munka, vagy inkább csak hordod őket?

Főleg inkább munka. Egy szombathelyi szalonban dolgozom. Valamint úgy néz ki, hogy lesz egy elég komoly lehetőségem Szentgotthárdon, bár ez még nagyon az elején jár. Pécsen, aki készítette ezt az egész testemet befedő tetoválást, felajánlotta, hogy amikor megyek hozzá varratni, akkor délelőtt kicsit dolgozhatok és utána pedig tetovál. Így a vonatutam árát le is dolgozom.

Így néz ki egy szemtetkó
Varga Mátyás

Honnan jött a szemtetoválás ötlete?

Amerikában jelentek meg, körülbelül 10-12 éve. Már akkor tetszett. Az évek során egyre jobban érett az elhatározódás. Egyszer azonban úgy döntöttem, hogy megcsináltatom, a sárga szín 5-6 éve került a szemembe. A fekete nem volt tervbe véve, inkább egy kicsit sötétebb színt, mondjuk narancssárgát akartam. Valaki a szalonban feldobta az ötletet. De én nem így akartam, hanem úgy, hogy a két sarokban legyen egy-egy fekete pont. De ezt nem lehet úgy szabályozni, mint a sima tetkóknál.

Szemtetkónak hívják ezt, de aki csinálja, azt tetoválónak nevezik egyáltalán? Hogyan kell elképzelni egy szemtetoválást?

Bár szemtetkónak hívják, a készítőt nem hívják tetoválónak. Teljesen más az eljárás, és a szemtetkó nagyon rizikós. Injekciós tűvel befecskendezik a kötőhártya alá a kicsit felhígított, steril festéket. A tetoválás nálam kicsit tovább tartott, mivel tesztalany voltam. A srác, aki csinálta, előzőleg disznószemeken gyakorolt, majd valahogy megcsinálta magának mindkét szemét, ezután pedig én következtem.

A süni direkt Peti szemüvegszárához lett tetoválva
Varga Mátyás

Mi a határ a testmódosítások terén, amit semmiképp se csinálnál?

A nyelv kettévágás az, amit már nem vállalnék be. Nem azért, mert félek vagy nem tetszik, hanem magammal nem szeretnék ilyet csinálni. Akkor még a csonkítás nagy trend volt külföldön. Van olyan, aki a teljes fülét is levágatta, és eltávolíttatta az orra porcos részét, van olyan is, aki egy-egy ujját vágatta le. Egy srác például a Marveles Vörös Koponyára szeretett volna hasonlítani, de nem nagyon jött össze neki. Mindkét fülét és az orrát is eltávolíttatta, a homloka tele van implantátumokkal és az egész feje pirosra van tetoválva.

Az interneten vannak rólad képek, amiken különböző fajtájú állatokkal láthatunk. Milyen állataid vannak és milyenek voltak?

Az egész őrület tíz éve kezdődött egy madárpókkal. De volt rá példa, hogy túlvállaltam magam, mert a fél szobám tele volt dobozokkal, különféle terráriumokkal. Közel fél napom rá is ment ebben az időszakban az állataim gondozására. Az első kisállatom egy hörcsög volt, mint a legtöbb kisgyereknek. Majd következett a tengerimalac, a tüskés egér, a degu, az afrikai sün, és voltak patkányaim is. De a patkányok nem szerettek, valamiért folyton megharaptak.

Az évek során elég sok fajtájú madárpókom volt, de tartottam afrikai csigát, többféle csótányt, öt különböző fajtájú ezerlábú is volt nálam. Jelenleg négy madárpókom van, egy Mexikói fekete királysiklóm, és az ő etetésükre tartok még csótányokat. A siklót ajándékba kaptam egy ismerősömtől, aki tudta, hogy ez a kedvenc fajtám.

Peti számára fontos a környezettudatosság
Varga Mátyás

Múlt csütörtökön töltöttél fel egy remek videót a Facebookra. A videóban megmutattad, hogy a Szent Quirin sétányon az egyik odvas fatönkbe valaki beledobott egy műanyagzacskót és egy dobozos üdítőt. Fontos számodra a környezetvédelem?

Elhivatott környezetvédőnek tartom magam. Egyáltalán nem szemetelek, de volt már rá példa, hogy ha valaki szemetel, akkor megkérem, hogy szedje fel azt, amit eldobott. Amikor sétálok és találok valamit, azt is fel szoktam szedni. Továbbá biciklivel közlekedek. Nem is merem letenni a jogosítványt, mert eléggé félnék a vezetéstől.

Mik a terveid a jövőt illetően?

Lassan vége az egész testet befedő tetkós projektnek, ami miatt ugye Pécsre járok. Fejben már megvan, mit szeretnék mellkasra és hasra, amit szintén itt szeretnék megcsináltatni. Végül tervben van, hogy levágatom a másik fülpöckömet is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra