„Elég belterjes világ ez, leginkább ez egymás ellen való küzdésről szól”

Bemutatjuk Csitkovics Pétert, a szombathelyi erőemelő világbajnokot.

A közelmúltban egy olvasónk azzal keresett meg bennünket, hogy tudjuk-e, hogy egy szombathelyi férfi a magyar bajnokság mellett nemrég megnyerte a világbajnokságot is erőemelésben. Érdekesnek ígérkezett a téma, főleg mert szinte semmit nem tudtunk magáról a sportról sem. Így aztán egyik este találkozót beszéltünk meg az egyik szombathelyi edzőteremben, ahol Csitkovics Péter már beöltözve és bemelegítve várt bennünket.

Ezek a vasgurigák milyen nehezek?

Tíz, tizenöt, húsz kilósak, illetve vannak a 25 kilós versenytárcsák, amikkel leginkább dolgozom.

Szerinted én mennyit tudnék belőlük?

Egy embernek el kell bírnia a testsúlyát edzés nélkül is. Ezt ki lehet próbálni mondjuk egy sima felhúzódzkodással.

És aki elkezd edzeni?

Az a tapasztalatom, hogy egy év után a testsúlyt + 25 százalékát sikerül felemelnie. Mondjuk egy 80 kilós ember 100 kilogrammot tud emelni guggolásban vagy fekvenyomásban. De ez függ az edzéstervtől is.

Csitkovics Péter erőemelő interjú
Mészáros D. Zsolt

Te mennyit és hogyan edzel?

Hetente háromszor jövök ide, versenyszezonban igyekszem négyszer is. Az erőemelés három fő gyakorlatból áll: elemelés, fekvenyomás és guggolás. Ehhez jön a magyar bajnokságban negyedikként a bicepsz. Egy nap általában egy gyakorlatot végzünk, kiegészítve egyéb elemekkel. Az edzés másfél-két óra. A testépítők ezt például nagyon másképpen csinálják.

Csitkovics Péter erőemelő interjú
Tapadást elősegítő magnéziumpor. Nagy súlyoknál már komoly baj lehet, ha megcsúszik a kéz
Mészáros D. Zsolt

Ők gondolom jobban rámennek a látványra.

Mi is látványosak vagyunk.

Csitkovics Péter erőemelő interjú
Mészáros D. Zsolt

Valóban. De nem marha unalmas két órán keresztül vasakat emelgetni?

Kell hozzá fanatizmus, de lengem leköt, hogy egy edzésből a legtöbbet hozzak ki. Az erőemelés több mint sport: életforma. Nekem gyakorlatilag az összes szabadidőmet elveszi.

Csitkovics Péter erőemelő interjú
A fekvenyomás
Mészáros D. Zsolt

Mikor erre a beszélgetésre készültem, rólad sem találtam sok információt, és magáról a sportról sem.

Igen, elég belterjes világ ez, leginkább ez egymás ellen való küzdésről szól. A hazai bajnokságot a Magyar Professzionális Erőemelő Szakszövetség szervezi, de vannak kupaversenyek, háziversenyek és egyebek. Vannak aztán a világversenyek, amiket a különböző nemzetközi szervezetek hirdetnek meg. A versenyzőket életkor és súly alapján kategóriákba sorolják.

Csitkovics Péter erőemelő interjú
Rudas guggolás
Mészáros D. Zsolt

Annyit elárulhatunk, hogy mi most azért vagyunk itt, mert azt hallottuk, hogy idén világbajnokságot nyertél. Ez hogyan történt?

Idén a pandémia miatt szeptember elejére csúszott magyar bajnokság, ami a belépő a világbajnoksághoz. Nagyon színvonalas háromnapos verseny volt Kiskunfélegyházán. Az első napon 190 kilogrammot teljesítettem felhúzásban, amivel rögtön magyar bajnok lettem. Közben megfáztam, így egy napot kihagytam, de aztán kipróbáltam magam bicepszben, ahol szintén bajnok lettem új magyar rekorddal, 57,5 kilóval. Fekvenyomásban harmadik lettem, ott nagyon éreztem, hogy nem vagyok jó. Szerencsém volt, a világbajnokságot az idén pont Magyarországon, Miskolcon rendezték szeptember végén, amit nem hagyhattam ki, és itt lettem első elemelésben 190 kilogrammal.

Csitkovics Péter erőemelő interjú
Elemelés 160Kg-mal
Mészáros D. Zsolt

Hogyan cseppentél bele ebbe a szokatlan sportba?

2015-ben történt. Akkor még másik edzőterembe jártam, csak az átmozgatás és az alakformálás miatt. Egyszer odajött egy srác, aki látta, mit csinálok, mekkorákat emelek, és mondta, hogy szerinte próbáljam ki magam versenyen is. Nekem meg hiányzott a versenyzés, amit gyerekkoromban sokszor átéltem mint birkózó. Így beneveztem Siófokon az első Scitek-versenyemre, ahol tapasztalatlan kezdőként a 4. helyen végeztem, de nagyon tetszett az adrenalin és az egész hangulat. Ezután álltam neki komolyan edzeni és fejlődni. A következő versenyen második lettem, aztán nem sokkal később magyar bajnok.

Csitkovics Péter erőemelő interjú
A világbajnoki arany és a többi érem - Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Mennyien csináljátok ezt a sportot versenyszerűen?

Úgy tudom, Magyarországon 800 regisztrált versenyző van. Nagyjából ismerjük egymást, de mindig vannak újak. Itt mindenképpen meg szeretném említeni barátomat és edzőtársamat, a szintén szombathelyi Habetler Ferencet, aki kategóriájában három fogásban is magyar bajnok lett, akivel együtt készültünk a világbajnokságra, ahova aztán sajnos nem tudott eljönni.

Ez a sport hozza vagy viszi a pénzt?

Támogatónk korábban soha nem volt, most először szponzorált az a külföldi cég, aminek dolgozom. Nagyon sokat segítettek ezzel. Az erőemelés valójában hobbisport, ha valaki pénzt akar keresni vele, akkor messze kell utaznia. Errefelé szinte mindenki állja a költségeket az utazástól kezdve a ruhán át a vitaminokig.

De ezek az izmok igaziak?

Igen, ráadásul én naturál versenyző vagyok, nem élek semmi kiegészítő szerrel. Így ha abba is hagynám a versenyzést, az izmok megmaradnak. De egyelőre nem szándékozom abbahagyni.

Csitkovics Péter erőemelő interjú
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Hány éves korig lehet ezt csinálni?

Vannak olyan 60-70 éves emberek, akik végigverik a mezőnyt. Az edzésen kívül sok múlik azon, hogy ki milyen gént örökölt; én szerencsés vagyok édesapám révén, de azon is sok múlik, hogy ki mit dolgozik a civil életben.

Te például mit dolgozol?

Szombathelyen élek, de külföldön vagyok kamionszerelő, ahol az alkatrészek jó része 80 kilótól indul.

Ingázol?

Igen, sajnos nagyon kevés idő jut a családomra a munkám és a sport miatt, de elfogadták, hogy ezt csinálom. Két gyermekem van, egy nagyobb lányom és egy 15 éves fiam.

Fiad is emel?

Nagyon erős ő is, el is jött is néhányszor edzeni, de jobban érdekli a számítástechnika.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport