Százmilliárdos adósság a Dunaferrnél, korábban már letartóztatták az orosz tulajdonost

Hétezer embernek adnak munkát Dunaújvárosban.
Bő fél éves késéssel, a minap tette közzé az orosz érdekeltségű Dunaferr központi cége a 2016-os mérlegét, ami megdöbbentő adatokat tartalmaz - írja az Átlátszó .

A veszteség csökkent ugyan az előző évihez képest – méghozzá jelentősen, 33 milliárd forintról

mindössze

14,5 milliárdra – a saját tőke azonban horribilis mínusz 43,6 milliárd forintot tett ki. A kötelezettségállomány pedig gigantikus, 264 milliárd forintos volt.

Közben a tulajdonost Szulejman Kerimovot letartóztatták Nizzában, ha egyáltalán ő a tulajdonos. A Ria Novosti orosz hírügynökség szerint Kerimovot adóelkerülés gyanújával vették őrizetbe, ami a francia Riviérán lévő ingatlanjaival függhet össze, de vannak olyan hírek, amelyek pénzmosást emlegetnek vele kapcsolatban.

Tavaly év elején a magyar sajtó is beszámolt róla, hogy Kerimov az orosz Vnyesekonombank mellett, esetleg utódaként érdekelt lett a Dunaferr Dunai Vasmű (jelenleg ISD Dunaferr Zrt.) ciprusi tulajdonosában is, a hírt azóta sem cáfolták. A HVG augusztusi cikke pedig arra is emlékeztetett: a Dunaferr egyik beszállítója a miniszterelnök apja, Orbán Győző bányája, a hetilap mindezt kapcsolatba hozta a Paks2 beruházással.

Legalább ilyen fontos azonban, hogy a közel 50 ezer fős Dunaújvárosban a hétezernél több dolgozót foglalkoztató Dunaferr a legnagyobb munkáltató.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet