CSR Hungary Díj 2023: dupla elismerés a Schaeffler Savaria Kft. részére

Idén, a cég két projekttel lett a környezeti felelősségvállalásért járó díjkategória nyertese.
 • A Schaeffler Savaria Kft. egyszerre két projekttel nyert CSR Hungary Díjat
 • A szombathelyi Schaeffler világításkorszerűsítési projektje számokban: 72.220 m2, több mint 5000 lámpatest, 50% feletti villamos energia megtakarítás.
 • A szürkevíz-hasznosításnak köszönhetően évi 804 m3 édesvíz-felhasználást takarít meg a vállalat
 • A Schaeffler-csoport egyik legjelentősebb telephelyeként működő Schaeffler Savaria Kft. ismét elismerésben részesült. Duplán ítélték oda a szombathelyi vállalatnak a CSR Hungary Díjat idén, a cég két projekttel lett a környezeti felelősségvállalásért járó díjkategória nyertese. A világításkorszerűsítéssel és szürkevíz-hasznosítással összefüggő intézkedéseik kiemelt mértékben járulnak hozzá a fenntarthatósághoz. A projektek tanúsítják a Schaeffler a gazdasági, környezeti és társadalmi felelősségvállalás melletti elkötelezettségét. Az elért eredmények összhangban állnak a Schaeffler-csoport stratégiai céljaival, például: a szén-dioxid-semleges termelés megvalósítása és az édesvíz-felhasználás 20%-os csökkentése 2030-ig.

  CSR Hungary/Atlantis Press Kft./Schaeffler
  Díj a legjobbaknak

  A Magyar Üzleti Felelősség Díj, azaz a CSR Hungary Díj 16 éve ismeri el azokat a vállalatokat és szervezeteket, akik jelentős hatást gyakorolnak az üzleti életre, a társadalomra és a környezetre. A CSR Hungary Díjat odaítélő bizottság évente értékeli Magyarország legkiemelkedőbb felelős és fenntartható kezdeményezéseit, projektjeit, és menedzsmentrendszereit az üzleti szektorban. A díj programja platformot biztosít a legjobb hazai gyakorlatok megosztására, a benchmarkingra és az egymástól való tanulásra. „A Díj nyertesei a XXI. század vállalkozásai számára követendő példák lehetnek a fenntartható jövő elérése érdekében, mégpedig úgy, hogy a vállalati fenntarthatóság és felelősség a helyi értékeket, a helyi közösségeket is erősíti. Vállalati polgárként mit tudunk tenni annak érdekében, hogy a kihívásokra megfelelő válaszok szülessenek? Az idei év CSR Hungary Díj pályázói konkrét példákat adhatnak majd számunkra” – hívta fel a figyelmet Takács Júlia, a CSR Hungary alapító-ügyvezetője 2023. október 27-én, Budapesten, a Gundel Palotában megrendezett CSR Hungary Díj ünnepélyes díjátadóján.

  CSR Hungary/Atlantis Press Kft./Schaeffler

  Schaeffler Savaria Kft.: elkötelezettség magas fokon

  A Schaeffler Savaria Kft. felelősségteljes vállalatként a környezet védelmével példát mutat munkatársainak és a globális problémák megoldásához is hozzájárul. Intézkedéseikkel, projektjeikkel munkavállalóikra és a társadalomra is hatással vannak. „A fenntarthatóságra való törekvés társadalmi felelősségvállalásunk része, mely nemcsak termékeinkre, hanem munkafolyamatainkra és a teljes értékláncra vonatkozik” – emelte ki Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezetője. Hozzátette, „a nagyobb energiahatékonyság és a megújuló energiák egyre nagyobb mértékű használata klímavédelmi besorolásunkat is befolyásolja, és a Föld éghajlatát is javítja. Büszkék vagyunk fejlesztéseinkre, melyek közül kiemelt fontossággal bír mind az energiahatékonyság, mind a vízvédelem.”

  Világításkorszerűsítés: több mint 5000 lámpatest cseréje

  A Schaeffler első szombathelyi üzeme 2020 óta kizárólag megújuló forrásból szerzi be a villamos energiát, ennek köszönhetően CO2 kibocsátásuk ezt az energiaforrást tekintve nulla. Hogy a környezetvédelemhez és a fenntarthatósági célokhoz, energiahatékonysághoz minél nagyobb mértékben hozzájáruljon a cég, világításkorszerűsítést hajtottak végre.

  „A Schaeffler Savaria Kft. első üzeménél az úgynevezett Schaeffler Energy Efficiency Program keretében, Pöröntő András projektvezetővel világításkorszerűsítési projektet hajtottunk végre 72.220 m2 területen” – mondta el Csapó Tamás, a Schaeffler Savaria Kft. karbantartás vezetője. A projekt keretében termelési, logisztikai, irodai és kiszolgáló területek beltéri világításának cseréjére került sor. „A korábbi sínes és álmennyezeti süllyesztett kompakt fénycsöves és halogén mélysugárzós világítás helyett korszerűbb, LED technológiával működő fényforrásokat kezdtünk el alkalmazni. Összesen több mint 5 ezer lámpatestet cseréltünk le. A beruházás előtt az éves villamosenergia-felhasználás a világítás vonatkozásában ezen a területen 4853 MWh volt. A teljes projekt során 50% feletti villamos energia megtakarítás értünk el” – részletezte Csapó Tamás.

  A termelési területek világítását eszközfelügyeleti rendszer vezérli a vállalatnál, így 3 lámpatestenként és világítási zónánként csoportosítva szabályozható a használati idő. Optimalizálni lehet a működést, mellyel jelentős világítási üzemidő takarítható meg, ezáltal a lámpák élettartama is meghosszabbítható a potenciális energiamegtakarítás mellett. Karbantartási költségeket tekintve is jelentős megtakarítást ért el a szombathelyi Schaeffler. A csarnok építészeti kialakítását tekintve Shéd tetős kialakítású, északra néző felülvilágítókkal, az így beeső fényhez igazítva a szabályzást, további megtakarítás érhető el az energiaköltségeket tekintve, illetve a LED világítótestek élettartamát is növelni tudták a DALI szabályzással, mely a beeső fény függvényében módosítja a megvilágítást.

  A Schaeffler Savaria Kft. második üzeme - melyet 2021-ben nyitottak meg - a környezetvédelmi szempontok maximális figyelembevételével épült. 18.000 m2-es területén telepített LED izzói intelligens vezérléssel vannak ellátva, így a kezdetektől garantálják az energiahatékony működést.

  CSR Hungary/Atlantis Press Kft./Schaeffler

  Sikeres édesvízfelhasználás-csökkentés

  A Schaeffler-csoport célja, hogy 2030-ra 20 százalékkal csökkentse az édesvízfogyasztást 2019-hez képest. A célhoz kapcsolódva a Schaeffler Savaria Kft. második üzeménél szürkevíz-hasznosítási projektet valósítottak meg. Az üzem tetejéről D900 átmérőjű csövön érkezik az esővíz a ciszternába, és ha ez a ciszterna megtelik, tovább folyik a víz a szikkasztóba, majd a Bogáca érbe. A szürkevíztartály lehetőséget biztosít a parkosított területek öntözésére. Szükség esetén a tűzivíz hálózaton is használható az összegyűjtött csapadék. A szürkevíz felhasználás legjelentősebb részét a szociális jellegű felhasználás teszi ki (mellékhelységek vízöblítése). „A projektnek köszönhetően jelentős, évi mintegy 804 m3 édesvíz-felhasználást sikerül megtakarítanunk, azaz az évi 2004 m3 felhasználás helyett csupán 1200 m3 édesvizet használ az üzem” – emelte ki Csapó Tamás. Emellett más helyeken is használatba került a szürkevíz: a takarító robot vízfeltöltésére és a technológiai területen lévő, RO lágyvíz előállításnál is használják már a szürkevizet.

  CSR Hungary/Atlantis Press Kft./Schaeffler

  Csoport szintű elkötelezettség

  A Schaeffler-csoport célja a világot fenntarthatóbbá, biztonságosabbá és intelligensebbé tenni. A cégcsoport elkötelezett a klímavédelmi célok iránt, felelősséget vállal munkavállalóiért, a társadalomért és a jövő generációiért. A vállalatcsoport 2030-ra klímasemlegessé kívánja tenni saját termelését, 2040-re pedig teljes mértékben – a teljes ellátási láncot is beleértve – klímasemlegessé válik. A fenntarthatóság a vállalati stratégia szerves része és a Schaeffler-csoport négy vállalati értékének egyike. A Schaeffler Igazgatótanácsának elnöke, Klaus Rosenfeld korábban úgy fogalmazott: "a Schaeffler-csoport ambiciózus, de elérhető célokat tűzött ki maga elé a klímasemlegesség felé vezető úton, és az elmúlt években döntő lépéseket tett a fenntarthatóság irányába. A kezdeti sikerek megerősítik, hogy jó úton járunk, és arra motiválnak minket, hogy ezen az úton maradjunk."