Csurig van gyógyszerekkel a Balaton vize

Rengeteg szennyezőanyagot viszünk be a tóba.

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet konferenciát tartott a Balatont érintő szennyezőanyagokról. Az rtl.hu beszámolója szerint a többi között elhangzott, hogy naponta 2,5 tonnányi naptej oldódik bele a tóba a strandolók bőréről. Az ezekben lévő UV-szűrű vegyszerek a vízibolhák hormonháztartását zavarják meg, amelyek ezért elhíznak.

Az is kiderült, hogy csak a Zala folyón keresztül évente 11,5 millió köbméter tisztított szennyvíz jut a Balatonba. Ezen kívül még 2,2 millió köbméter pedig a környékbeli fürdők – Zalakaros, illetve Hévíz – használt vizeként.

A kutatók 42 vegyület jelenlétét mutatták ki a tóban. Legnagyobb arányban epilepszia elleni készítmények és antidepresszánsok fordultak elő, de fesztiválok idején kokaint is kimutattak a Balaton vizében. A karbamezapin nevű antidepresszáns például az állatokat leszedálja, a mozgásuk lelassul.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek