Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Január közepénél előbb nem emelhetnek vádat Czeglédy Csaba ellen

A politikus ügyvédje szerint az ügyészség több alkalommal is törvényt sértett.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Január 15. előtt nem emelhetnek vádat Czeglédy Csaba ellen – írta a kormánysajtó, annak ellenére, hogy Szanka Ferenc vezető ügyész december elején azt mondta, a legrövidebb időn belül, még decemberben megtörténik a vádemelés.

Új helyzet

Felhívtuk Hankó Faragó Miklóst, Czeglédy ügyvédjét, aki azt mondta, ha védence továbbra is letartóztatásban maradt volna, az ügyészség valószínűleg vádat emel decemberben, de Czeglédy Csaba szabadlábra helyezésével új helyzet keletkezett. Az ügyvéd több törvénysértést is lát az ügyben.

Czeglédy a bíróságon, júliusban
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A NAV nyomozóhatósága már augusztusban bejelentette Lezárták a nyomozást Czeglédy Csaba ügyében 2018. August 09. 11:52 , hogy lezárták a nyomozást az ügyben, és a nyomozati iratokat megküldték az ügyészségnek. Az azt követő hetekben azonban több alkalommal is többszáz oldalnyi nyomozati iratanyagot küldött a nyomozóhatóság. mindez minden alkalommal újabb 30 nappal kitolta a vádirat benyújtásának lehetséges időpontját.

Hankó Faragó azt mondta, a nyomozás lezárásáról négy levélben is értesítették, különböző időpontokban. Az ügyészség is csatolt még iratokat később a nyomozati anyaghoz, volt, amikor 150, volt, amikor 200 oldalnyi anyagot kapott, így nem volt egyértelmű, mikor is lett vége, vagy lesz vége a nyomozásnak.

Az ügyészt nem érdekli a törvényes határidő

December 4-én Szanka Ferenc vezető ügyész jegyzőkönyvbe mondta, hogy őt nem érdekli a 30 napos határidő, minél előbb vádat emelnek Czeglédy ellen. Hankó Faragó megjegyezte, hogy ezt írásban jelezte a megyei főügyésznek azzal, hogy az ügyészség törvénysértésre készül. Ezen az ülésen első fokon 30 nappal meghosszabbították Egy hónappal meghosszabbították Czeglédy Csaba letartóztatását 2018. December 04. 14:36 Czeglédy letartóztatását, amit a védelem megfellebbezett, másodfokon és jogerősen a Szegedi Törvényszék elfogadta azt, és megszüntette Czeglédy letartóztatását Czeglédy Csabát kiengedték a börtönből 2018. December 15. 13:44 .

Az ügyvéd azt mondja, ez a döntés akadályozhatta meg a decemberi vádemelést, most úgy tűnik, mégiscsak betartják a törvényt.

Nincs magyarázat rá, miért változtatott az ügyészség

Megkérdeztük, mi a véleménye arról, hogy másfél év letartóztatás után hirtelen elkövetőből felbujtóvá minősítette Fordulat a Czeglédy-ügyben: a tettes helyett felbujtó? 2018. December 10. 14:37 az ügyészség Czeglédyt. Hankó Faragó szerint ez meglepő volt, hiszen mindvégig költségvetési csalással, mint elkövetőt gyanúsították Czeglédyt. Most pedig váratlanul már felbujtóként gyanúsítják, egyelőre nincs magyarázat az ügyészi álláspont megváltozására.

Az ügyvéd kiemelte, hogy az ügyész szabadon eldöntheti, hogy a vádiratban mivel vádolja a vádlottat, de ha a nyomozás közben megváltozik az álláspontja, az új gyanúsítást jegyzőkönyvbe foglalva kell ismertetni az érintettel, ez nem történt meg.

A másfél éve tartó ügyrészleteit nemrég foglaltuk össze Czeglédy-ügy: Az őrizetbe vételtől a 18 hónap börtönön át a házi őrizetig 2018. December 15. 19:54 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra