Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Parkolt már a füvön a szombathelyi Deck bisztrónál? Akkor rosszul csinálta

Mert egészen máshol kell leállítani az autóját.

Olvasóink még ősszel folyamatosan bombáztak minket, hogy a Csónakázó-tónál lévő, nagyon népszerű Deck bisztrónál állandóan a füvön parkolnak az autók. Rögtön meg is fogalmazódott: hogy adhatták át úgy a vendéglátóhelyet, hogy nincs hozzá elég parkoló? Utánajártunk, hogy miért nem lehet normálisan megállni a Decknél?

Csónakázótó
Mészáros Zsolt

A törvényi előírás szerint, ha rendezvényteremként funkcionál, akkor húsz négyzetméterenként egy darab parkolót kell kialakítania. Viszont nem rendezvényterem, hanem étterem lett, akkor minden ötödik (megkezdett) négyzetméter után kell egy darab parkolóhelyet biztosítani/létesíteni.

Nos, a Deck a hivatalos nyilvántartás szerint 158 négyzetméteres fedett rendezvény helyszín, ami magában foglal egy 56,88 négyzetméteres rendezvényteret és egy 20,87 négyzetméteres rendezvénytermet - legalábbis az építési engedély szerint.

Parkoló autók a Deck-nél
Őszi fotó az akkori állapotokról

Szintén a hivatalos nyilvántartásban találtuk, hogy a bisztró maximális befogadóképessége 60 fő, és ez az a pont, ahol már el is kezdhetünk számolgatni, hogy mennyi parkolóhelyre van szüksége a helynek.

Ha rendezvényterem, akkor:

 • maximálisan: 8 darab kell,
  az építési engedély szerint: 4 darab.
 • Ha étterem, akkor:

 • maximálisan: 32 darab,
  az építési engedély szerint: 16 darab.
 • Akkor, hol vannak a parkolók?

  A Deck mögött konkrétan kilenc darab parkolóhely van, ami a rendezvényterem kategóriában még sok is, de mint tudjuk, a hely étteremként funkcionál. Azonban még így sem kell kétségbe esni, mert hivatalosan a Deck-hez tartozik a Bartók Béla körúton, a Csótó régi hídjánál lévő parkoló. Ez plusz ötven parkolóhelyet jelent, és legálisan használhatják a Műjégpálya parkolóit is, bár utóbbinál van némi megkötés. Vagyis a műjégpálya vendégeit nem zavarhatják el ezekről a helyekről.

  Csónakázótó
  Nagy Róbert

  Persze, a Deck-től a Bartók Béla körút azért messze van, de amíg törvény szerinti 500 méteres távot hozni tudják, addig ez szabályos, és igazából a legközelebbi parkolóhelyek számával sem, mert bár mindig étteremként és kávézóként hivatkoztak a helyre Nyugi, nem lesz mindig ilyen kopasztott csirke formájú a Csónakázótó! 2015. March 10. 17:42 , az rendezvényteremként van feltüntetve mindenhol.

  DECK parkolás
  Most ezzel a megoldással óvják a gyepet, a fotóra kattintva jön még kép
  Mészáros Zsolt

  A füvön parkolástól azóta faoszlopok tartják távol az autósokat, és a tulajdonosok várják a véglegesnek szánt fém oszlopokat, mert az mégis csak elegánsabb. A történet vége pedig az, hogy teljesen mindegy, hogy minek nevezik, vagy használják, a bérleti szerződésben a bérleményhez csapott temérdek parkoló akkor is elég lenne, ha egy hipermarkatet húznának fel a tó mellett.
  Ügyes.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra