Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nézze meg a szombathelyi fiatalok díjazott filmjeit, hajléktalanokról, tizenéves életérzésről, itt!

Szombathely művészeti középiskolájának filmkészítést tanuló diákjai több díjat is kaptak augusztus végén a diákfilmesek legnagyobb, legpatinásabb hazai fesztiválján.

A Szombathelyi Művészeti (a mostani tanévtől immár) Szakgimnázum mozgókép- és animációkészítő szakos diákjai és tanáraik augusztus utolsó teljes hetében nem kizárólag a közeledő tanévkezdésre vagy a Savaria Történelmi Karnevál programjaira figyelnek. Hagyományosan ilyenkor rendezik meg Budapesten az Országos Diákfilmszemlét - a diákkorú filmes alkotók legrégebbi (az idei a 23. volt a sorban) és legjelentősebb versenyét és találkozóját.

A filmes fesztivált a Ház a Réten elnevezésű kulturális egyesület szervezi, szakmailag pedig alapvetően a magyar amatőr és függetlenfilmeseket összefogó MAFSZ áll mögötte. Ilyen filmes körökben gyakori különlegessége a filmszemlének, hogy a benevezett alkotásokat nem csak levetítik és közülük a legjobbakat díjazzák, hanem a vetítési napok végén a szakmai zsűri nyilvános konzultáció keretei között értékel is minden művet.

Balázs Mercédesz: Gyermek énbennem

A megyeszékhely mozgóképkészítést tanuló diákjai 1995 óta rendszeresen vesznek részt a több életkori kategóriában (általános és középiskolásoknak és fiatal filmeseknek külön) meghirdetett versengésen. 1995 óta számtalan alkalommal hoztak el kisebb-nagyobb díjakat, elismeréseket - így a Művészetiből érkező alkotásoknak presztízse és komoly szakmai rangja van ezen a helyen is. Az idei - amúgy nagyon bőséges (31 kisfilmet küldtek be a művészetisek) - termésből három diáklány négy alkotása került be a négynapos fesztivál végén díjakkal elismert munkák közé.

A mostani tanévben érettségiző Séfer Evelein Urak címmel forgatott humánus hangvételű dokumentumetűdöt szombathelyi hajléktalanokról a ’90-es évek Greenaway-filmjeiből ismerős Michael Nyman zenéjére. A mostani acsarkodó, ingerült Magyarországon szokatlanul nyitott szemléletű alkotás a szociális érzékenységéért kapta meg a Múlt-kor történelmi folyóirat különdíját.

Séfer Evelin: Urak

Többhónapos, komoly alkotói munka és aprólékos gondosság áll a most harmadéves Szabados Petra gyönyörű animációs filmje mögött. Az eredetileg önbemutatkozást célzó szakmai feladatnak indult kisfilm lebilincselő vizuális érzékenységgel, tanulsággal és mégsem szájbarágósan mesél el egy példázatos történetet a gyermeki kíváncsiság és a világra való nyitottság egész életen át tartó megőrzéséről. Petra a BUSHO Budapesti Rövidfilmfesztivál különdíját nyerte el.

Szabados Petra: Az én világom

Az előző évben a szakmai tanulmányait még csak elkezdő Balázs Mercédesz pedig két etűdjével érdemelte ki az MTVA középiskolás ösztöndíját (egy egyhónapos gyakornoki lehetőséget). Bunkerek című expresszív hangulatú munkája a csömödéri világháborús bunkerek nyugtalanító atmoszférájának kreatív megidézése. Gyermek énbennem című etűdje pedig a Leander Rising zenekar hasonló című dalára építve a gelsei játszótér színes mese- és fantáziafiguráinak felvételeiből építkezik.

Balázs Mercédesz: Bunkerek

Az ezredfordulótól alkalmazott fotográfus képzést folytató iskolai műhelyben éppen az utóbbi években történik a mozgóképkészítésre történő visszaállás (a képző- és iparművészeti tagozat indulásakor már folytattak ilyen jellegű felkészítést, a szakképzési jogszabályok állandó változtatásai miatt kényszerültek korábban módosításra). Szombathely tehetséges diákfilmesei, animációsai a tavalyi tanévtől kezdődően pedig már a zenei tagozatos diákok osztálytársaiként, önálló felvételivel kerülnek be az iskolába. Szaktanáraikkal (Horváth Tibor, Nagy Róbert és Vágvölgyi András) együtt remélhetőleg a következő években is öregbíteni fogják a Művészeti és a város hírnevét…

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra