Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nézze meg a szombathelyi fiatalok díjazott filmjeit, hajléktalanokról, tizenéves életérzésről, itt!

Szombathely művészeti középiskolájának filmkészítést tanuló diákjai több díjat is kaptak augusztus végén a diákfilmesek legnagyobb, legpatinásabb hazai fesztiválján.

A Szombathelyi Művészeti (a mostani tanévtől immár) Szakgimnázum mozgókép- és animációkészítő szakos diákjai és tanáraik augusztus utolsó teljes hetében nem kizárólag a közeledő tanévkezdésre vagy a Savaria Történelmi Karnevál programjaira figyelnek. Hagyományosan ilyenkor rendezik meg Budapesten az Országos Diákfilmszemlét - a diákkorú filmes alkotók legrégebbi (az idei a 23. volt a sorban) és legjelentősebb versenyét és találkozóját.

A filmes fesztivált a Ház a Réten elnevezésű kulturális egyesület szervezi, szakmailag pedig alapvetően a magyar amatőr és függetlenfilmeseket összefogó MAFSZ áll mögötte. Ilyen filmes körökben gyakori különlegessége a filmszemlének, hogy a benevezett alkotásokat nem csak levetítik és közülük a legjobbakat díjazzák, hanem a vetítési napok végén a szakmai zsűri nyilvános konzultáció keretei között értékel is minden művet.

Balázs Mercédesz: Gyermek énbennem

A megyeszékhely mozgóképkészítést tanuló diákjai 1995 óta rendszeresen vesznek részt a több életkori kategóriában (általános és középiskolásoknak és fiatal filmeseknek külön) meghirdetett versengésen. 1995 óta számtalan alkalommal hoztak el kisebb-nagyobb díjakat, elismeréseket - így a Művészetiből érkező alkotásoknak presztízse és komoly szakmai rangja van ezen a helyen is. Az idei - amúgy nagyon bőséges (31 kisfilmet küldtek be a művészetisek) - termésből három diáklány négy alkotása került be a négynapos fesztivál végén díjakkal elismert munkák közé.

A mostani tanévben érettségiző Séfer Evelein Urak címmel forgatott humánus hangvételű dokumentumetűdöt szombathelyi hajléktalanokról a ’90-es évek Greenaway-filmjeiből ismerős Michael Nyman zenéjére. A mostani acsarkodó, ingerült Magyarországon szokatlanul nyitott szemléletű alkotás a szociális érzékenységéért kapta meg a Múlt-kor történelmi folyóirat különdíját.

Séfer Evelin: Urak

Többhónapos, komoly alkotói munka és aprólékos gondosság áll a most harmadéves Szabados Petra gyönyörű animációs filmje mögött. Az eredetileg önbemutatkozást célzó szakmai feladatnak indult kisfilm lebilincselő vizuális érzékenységgel, tanulsággal és mégsem szájbarágósan mesél el egy példázatos történetet a gyermeki kíváncsiság és a világra való nyitottság egész életen át tartó megőrzéséről. Petra a BUSHO Budapesti Rövidfilmfesztivál különdíját nyerte el.

Szabados Petra: Az én világom

Az előző évben a szakmai tanulmányait még csak elkezdő Balázs Mercédesz pedig két etűdjével érdemelte ki az MTVA középiskolás ösztöndíját (egy egyhónapos gyakornoki lehetőséget). Bunkerek című expresszív hangulatú munkája a csömödéri világháborús bunkerek nyugtalanító atmoszférájának kreatív megidézése. Gyermek énbennem című etűdje pedig a Leander Rising zenekar hasonló című dalára építve a gelsei játszótér színes mese- és fantáziafiguráinak felvételeiből építkezik.

Balázs Mercédesz: Bunkerek

Az ezredfordulótól alkalmazott fotográfus képzést folytató iskolai műhelyben éppen az utóbbi években történik a mozgóképkészítésre történő visszaállás (a képző- és iparművészeti tagozat indulásakor már folytattak ilyen jellegű felkészítést, a szakképzési jogszabályok állandó változtatásai miatt kényszerültek korábban módosításra). Szombathely tehetséges diákfilmesei, animációsai a tavalyi tanévtől kezdődően pedig már a zenei tagozatos diákok osztálytársaiként, önálló felvételivel kerülnek be az iskolába. Szaktanáraikkal (Horváth Tibor, Nagy Róbert és Vágvölgyi András) együtt remélhetőleg a következő években is öregbíteni fogják a Művészeti és a város hírnevét…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra