Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miért akarja a kormány, hogy a diákmunkások kevesebbett keressenek?

Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf fideszes képviselők iskolaszövetkezeteket módosító javaslata elveszi a diákok jogait.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már a parlament előtt van az a módosító javaslat, amely szerint az iskolaszövetkezetek tevékenységét a Munka törvénykönyve helyett a szövetkezeti törvény szabályozná. Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos jegyzi a javaslatot, ami szerint több mint 130 ezer diák csak statisztikailag lenne munkavállaló, de jogilag nem. Ezzel a törvényi változással egy munkahelyen nem kellene ugyanazt a bért fizetni a diákoknak, mint az ugyanazat a munkát végző főállásúaknak. Minderre a tenytar.blog.hu hívta fel a figyelmet.

Fiák István, a DiákÉSZ elnöke és Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A tervezett módosítások durván sértik a munkavállaló gazdasági és szociális jogait és érdekeit. A Fidesz képviselői indítványként terjesztette a Ház elé a tárgyalt javaslatot, így nem kell más egyeztetés a törvénymódosítási javaslatról.

Miért jó a jelenlegi rendszer?

1983 óta létezik az iskolaszövetkezeti rendszer, amihez hasonló nincs külföldön. Ez a rendszer nappali tagozatos diákokkal működik és az ő időbeosztásukhoz alkalmazkodó munkalehetőségeket kutat fel, ajánl ki. Ez egy olyan legális foglalkoztatási forma, ami nagyban elősegíti azt, hogy a diákokat ne feketén foglalkoztassák.

Évente 180-200 ezer diák dolgozik diákmunkásként, ebből körülbelül 130 ezren iskolaszövetkezeten keresztül. A legtöbb diák először ilyen formában tapasztalja meg, hogy milyen is egy munkahely, a munkavégzés, a pénzkeresés. Elsajátítható a munkafegyelem és munkatapasztalatokat is szereznek. Iskolaszövetkezeten keresztül dolgozni azért is jó, mert a Munka törvénykönyve különösen védi a fiatal munkavállalókat. A Fidesz azonban a most benyújtott módosító javaslatával a fiatal munkavállalók jogainak csorbítására készül.

Diákmunka
studymagazine.com

A Fidesz 2011-ben adminisztratív eszközökkel bevitte ezt a számot a foglalkoztatottsági statisztikákba, így rövid időn belül 3,5 százalékkal nőtt országosan a foglalkoztatottság száma - ez valójában csak a számok kozmetikázása.

Mire is készül most a kormány?

A Szatmáry-Kósa féle módosító javaslat szerint a diákok nem munkavállalók lennének, hanem a polgári törvénykönyvnek megfelelő megbízási szerződés alapján dolgoznának. Ezzel foglalkoztatásuk kikerülne a Munka törvénykönyvének hatálya alól, így a szövetkezeti törvény szabályozása lenne érvényes.

Mitől rossz ez?

Szatmáry Kristóf fideszes képviselő szerint ez biztosít minden eddigi jogosultságot, azonban ez nem igaz. Eltűnik a különbségtétel a fiatal és a nem fiatal munkavállalók közt. Nem érvényesülni például a nyolc órás foglalkoztatási korlát vagy a több jogviszonyra kiterjedő összeszámítás. A didákok kikerült bármiféle Kollektív Szerződés lehetőségének a hatálya alól és nem lesznek automatán kötelezve a foglalkoztatás-egészségügyi vizsgálatra. Az egyenlő munkáért egyenlő bért elv csorbul.

Diákmunka
erdely.ma

Jelenleg semmilyen különbség nincs az áruházban egy kasszás és egy árufeltöltő diák és főállású felnőtt közt. Hasonlóképp nincs különbség a diákmunkaerő és a kölcsönzött felnőtt munakerő között, ha ugyanazt a munkát kell végezniük. Ugyanazon jogok (a módosítás elfogadásával) 2017 január elsejétől nem járnának.

A diákok kiszolgáltatottak lesznek, a kormányt ez nem zavarja

A törvényalkotóknak figyelembe kéne venni, hogy az iskolaszövetkezetek nem csupán munkáltatói, hanem érdekvéldelmi feladatokat is ellátnak. A foglalkoztatott diákok átlagéletkora 17,6 év, életkoruknál és tapasztalatlanságuknál fogva kiszolgáltatottak. Ha a Munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény hatálya alól kiesnek, az iskolaszövetkezet nem tudja megvédeni az érdekeket. A blog szerzői szerint az is érthetetlen, hogy Kott Zoltán, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Diákész) alelnöke is üdvözölte a tervezett javaslatot.

Akkor ez most mire is jó? Kevesebbet keresnek majd a diákok?

Vélhetően nem az a rejtett cél, ami egyébként probléma nélkül megvalósulhat, miszerint kevesebbet is lehet fizetni a diákmunkáért - egy ugyanazt a munkát végző főállású dolgozó bérével szemben. Továbbá ugyanazt a szabadságot sem kell kiadni.

-

Pozitív érvelést egyszerűen nem találni a módosítás mellett, nem lehet indokolni, hogy miért lesz jó, mi szükség van rá. Az, hogy "nem változnak a diákok jogai" nem állja meg a helyét. 2012 előtt és 2012 után (az új Munka törvénykönyvében) is benne volt az iskolaszövetkezetek szabályozása, a Fidesz mégis most kivenné azt. A kormány azzal tudná megvédeni a fiatal munkavállalókat, ha a munka világában tartja őket és munkaviszony marad a foglalkoztatásuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés