Egyetemisták tüntettek az Orbán-kormány új oktatáspolitikája ellen

Elsősorban a keretszámok tervezett csökkentése ellen tiltakoznak a hallgatók. Élőben tudósítottunk a helyszínről.

Hétfő délután négy órakor kezdődött az ELTE lágymányosi kampuszán az a hallgatói fórum, amelyen a Hallgatói Hálózat öt pontos követelést tett közzé, reagálva a kormány új, kemény oktatáspolitikai koncepciójára, amelynek lényege, hogy a jövőben csupán a hallgatók 10-20 százalékának lesz ingyenes a képzés . Az öt pont így hangzik: Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját! A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre! Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat! Töröljék el a hallgatói szerződést! Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát! A hallgatók ezután úgy döntöttek, hogy mindezt nyomatékosítva elfoglalják a Petőfi hidat.

Blokkolták a forgalmat, az autósok tűrték

Agresszív hidegben indultak el hat óra után valamennyivel az egyetemisták és főiskolások, hogy megakasszák a forgalmat a hídon, ám a lendület továbbvitte őket a Corvinus Egyetemhez. A rendőrök nem intézkedtek, nem oszlattak, annak ellenére, hogy a tüntetés minden jel szerint nem volt bejelentve.

Az általunk 800-1000 fősre saccolt tömeg hangos skandálással és dobosokkal kiegészülve a Kálvin téren, majd az Astorián vonult végig - utóbbi a főváros egyik legforgalmasabb sugárútjának, a Rákóczi útnak egyik jelentős csomópontja, így itt egyszerre többszáz autós vesztegelt néhány percig, mígnem továbbhaladt a

nem hagyjuk!

és

az egyetem a miénk!

rigmusokat kiabáló massza. Érdekes, hogy senki nem dudált, legfeljebb csak bíztatólag.

Hallgatók demonstráltak a kormány felsőoktatási koncepciója ellen
Mobilfotóink a helyszínen készültek
Unger András (mobilfotó)

A BKV egyes járatai is kénytelenek voltak leállni, korábban a kiskörúti villamos tartott szünetet, de egy trolit is láttunk, amint vészvillogóval volt kénytelen félreparkolni a Bajcsy-Zsilinszky úton. A hallgatók tehát itt már a "jól bejáratott tüntetési útvonalon" haladtak, vagyis ugyanott, ahol a melegfelvonulás vagy a békemenet is baktatott a Parlament felé. Amikor közelebb értek a kupolához, felerősödtek a hangok, és az első, nagy molinót hordozó sor spontán ugrálásba is kezdett egy ideig. Páran azzal vicceltek, hogy most jöjjenek ki a kormánypárti képviselők, amíg még kijöhetnek.

Okostelefonunk, amiről időközben a helyszínről twitteltünk , mínusz hat fokot jelzett és kezdett vészesen belassulni, párhuzamosan ujjaink fagyásával, de az egyetemisták lelkesedése nem lankadt.

Le a tandíjjal

, harsogták, majd a Kossuth tér közepén elismételték azt a bizonyos öt pontot. Közben néhányan kiszúrták Novák Elődöt, így felcsattant egy kis egészséges

nácik haza!

is.

Hallgatók demonstráltak a kormány felsőoktatási koncepciója ellen
Unger András (mobilfotó)

Ezután mintegy fakultatíve felajánlotta a megafonos szónok, hogy esetleg folytassák úgy az estét, ahogy elkezdték, vagyis foglalják el mondjuk a Lánchidat. A választ nem volt nehéz kitalálni: a fáklyás, táblás, vagy simán csak sapkás hallgatók hamarosan elindultak, a rendőrök pedig rendkívül előzékenyen már jóelőre gondoskodtak a híd lezárásáról, mintha csak tervben lett volna (talán volt is, pedig az ötlet spontánnak tűnt).

Itt azonban már csikart a hideg annyira, hogy a menet elején lévők egy Himnusz-éneklést követően jobbnak lássák közölni az őket követőkkel: mára ennyi volt, de még korántsincs vége. Szerdán tízezres tömeget szeretnének felvonultatni, és addig így tenni, míg nem teljesülnek követeléseik.

Hallgatók demonstráltak a kormány felsőoktatási koncepciója ellen
Unger András (mobilfotó)

Aki szeretné visszaolvasni élő helyszíni tudósításunkat, az itt most megteheti:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet